Voor de harddenkende Rotterdammer

Het oordeel van de bouwende macht is niet mals: ons stadhuis zwalkt en durft geen grote lijnen meer uit te zetten. Visie dus. Maar hoe ontwikkel je visie in tijden waarin Rotterdammers grillig en licht ontvlambaar blijken?

bouwende macht facebook
Beeld door: beeld: Matzwart

Dus toch via diezelfde Rotterdammer, menen de meeste deelnemers aan het onderzoek naar de bouwende macht. Maar liefst wel met de constructieve Rotterdammer en niet al die anti-roeptoeters.
Over hoe men de constructieve stemmen kan mobiliseren, verschilt men van mening. Riek Bakker pakt er een redelijk antiek medium bij: een advertentie in het huis-aan-huisblad. Zij zette een advertentie en vroeg inwoners van de Krimpenerwaard om mee te denken met de visie op hun leefgebied. Daar zit de vernieuwing, denkt ze. De opbrengst: “Honderd reacties. Vind ik best veel.” Zo moet het ook in Rotterdam, denkt zij. Het is onvermijdelijk in het komende participatietijdperk. “Misschien moet het via andere middelen, maar toch: als Rotterdammers zich duidelijk uitspreken, heeft de raad er maar naar te luisteren. Dat is hoe het werkt, nog altijd.”

INFOGRAPHIC07

Lees meer

Game on: de bouwende macht, dat ben jij!

Vers Beton lanceert de game Bouwen is Macht. In dit online spel balt de…

Peter van der Gugten, directeur vastgoed van Heijmans, kan het daar niet méér mee eens zijn: “Als de stad zich een mening vormt, kan de politiek niet anders dan volgen.” Van der Gugten is ook lid van de Van der Leeuwkring, een ondernemerscollectief dat samen met het Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) het Stadmakerscongres in het leven riep. “Puur om het gesprek over die mening, en het gesprek over ruimtelijke ordening überhaupt, op gang te krijgen. Van onderop, liefst.”

Verre horizon

Voor Joost Schrijnen, hoogleraar Stad & Regio, was het Stadmakerscongres een revelatie: “Eindelijk!, dacht ik. We mogen het weer hebben over de lange termijn, over een horizon ver weg, over ruimtelijke ordening. We mogen weer op ontdekkingstocht met als inzet: hoe maken we van alle ideeën één stad?”
Op de vraag of Rotterdam niet beter middenin de crisis een antwoord daarop had moeten formuleren, antwoordt Job Dura: “Er wás een stadsvisie, die zette in op verdichting. Daar kon je van alles van vinden, maar die werkte wel. Dat is de reden dat Rotterdam heeft doorgebouwd in crisistijd.” Dura denkt dat een visie die beleid voor de komende dertig jaar dichttimmert, niet per se van deze tijd is. “De markt is zó snel omgeslagen. Was er drie jaar geleden een strakke visie gemaakt, dan was dat in de huidige tijd waarschijnlijk een foute geweest.”

“Eindelijk! We mogen het weer hebben over de lange termijn”

Tijd is rijp

Dat wil niet zeggen dat er niets moet gebeuren: juist wel. De tijd is er rijp voor. “Iedereen praat nu over Rotterdam en hoe gaaf het hier is geworden”, zegt Van der Gugten. “Wij denken al na over hoe we dat de komende decennia zo kunnen houden. De bal ligt nu bij de stad zelf. Die moet enkele grote ambities formuleren die zo robuust zijn dat niemand eraan twijfelt. Daar toets je vervolgens alle plannen op. Zo kunnen we bijvoorbeeld zeggen: op de Coolsingel is de auto te gast. Of: we zetten alleen gebouwen neer die energie opleveren in plaats van energie kosten. Maar dat vereist durf.”
Is die politieke durf er nog wel? Oud-burgemeester Ivo Opstelten heeft daar vertrouwen in: “Er is een nieuwe generatie politici aan zet nu. Ik hoop dat ze elkaar weten te vinden, dat ze samen de schouders eronder zetten. Maar ik zie dat gezelschap er wel uit komen.”
Hij geeft de nieuwe politici wat adviezen: “Het is allemaal niet zo moeilijk. Kijk naar wat de stad nodig heeft. Elke periode heeft zijn eigen verdienste. Onze verdienste is dat we Rotterdam veilig en vrolijk gemaakt hebben.”
Maak van die visie vooral ook geen heilige graal. “Er zit een groot verschil tussen dingen op papier krijgen en dingen voor elkaar krijgen. Als het schrijven van een visie een excuus wordt om dingen níet te doen, om tijd te kopen zodat je lastige beslissingen voor je uit kunt schuiven, dan ben je fout bezig. Terwijl een visie in de maak is, moet dus niet alles stoppen.”

We kunnen zeggen: op de Coolsingel is de auto te gast. Dat vereist durf.

Onderstroom aan ambities

Belangrijker dan de politiek is een smalle, kwalitatief hoogstaande ambtelijke organisatie, zegt Van der Gugten. Ruimtelijke ordening is een kurk die drijft op een onderstroom van grotere ambities. “Het maakt niet zoveel uit wat die ambities zijn. Fietsers verkiezen boven de auto, alle nieuwe woningen verduurzamen, alle woningen van het gas af. Als er maar gekozen wordt. Dat type beleid verandert niet met ieder nieuw college, dat zou heel gek zijn. Vier jaar is immers niet genoeg om grote ambities te verwezenlijken. Het zijn de ambtenaren die – op de onderstroom van wat Rotterdammers willen – beleid schrijven. De politiek legt hooguit accentverschillen.”

Weet jij hoe het wel moet? Vertel het ons hieronder. En bereid je voor op de lancering van onze bouwgame waarmee we Rotterdammers aan de ruimtelijke ordening willen krijgen.

De bouwende macht
Margot Smolenaars

Margot Smolenaars

Margot Smolenaars (1976) voelt zich al veertien jaar Rotterdammer, maar dan wel eentje met een zachte g. Studeerde journalistiek in Tilburg, begon als archetypische krantenjournalist (d’r héén!), evolueerde tot chef redactie in de bladen en is nu onderzoeksjournalist.
margot@versbeton.nl

Profiel-pagina
MATZWART_LOGO

Matzwart

Illustrator

Matzwart studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als allround ontwerper met een voorliefde voor illustratie. Hij werkt overal waar hij aan WiFi kan komen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.