Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: houden we eindelijk al van Schouwburgplein?

schouwburgplein
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

In november 2011 – Vers Beton was nog geen jaar oud – schreef ik een artikel over het Schouwburgplein. In het stuk benoemde ik de controverse van het plein: bejubeld door architectuurprofessionals, verguisd door de Rotterdammers. Maar het Schouwburgplein is al een tijd niet meer het befaamde teringplein dat het ooit was. In de loop der jaren zijn steeds meer van de harde opstaande randen in trapjes en hellingen veranderd en zijn er bankjes en bultjes en loopmatten op geplaatst. Alles om dat harde plein maar een beetje zachter te maken. Het Flying Grass Carpet dat er nu ligt is de kroon op al de ingrepen die tot nu toe zijn gedaan om het plein in godsnaam toch een beetje gezellig te maken. Van het eigenlijke plein is bijna niks meer te zien. Het is letterlijk onder het tapijt geschoven.

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Cees van Dijk
  Cees van Dijk

  En dan gooien we er wat Engels tegen aan om net te doen alsof het nog wat is… Rotterdam, make it happen. Ja, bami happen of harinkie happen. (Nee, kan ook niet op dat fijne hindernisplein.)

  Rotterdam; teringdorp wat Engelse reisgidsenbestemmingsstad wil zijn. Gaat nie lukke, zo, ook al happen ze (we?) een eind weg.

  1. Profielbeeld van Adam
   Adam

   ja reisgidsen bestemming,nou effe naar die rare markthal kijken terwijl er op de wereld wel mooiere winkelcentra zijn om te kijken met wel meer allure.
   De euromast wat een uitdaging om je vakantie voor te plannen maar niet heus.
   Mensen gaan voor mooie authentieke landschappen,dorpen,winkeltjes,klassieke gebouwen,gezellige feesten,aparte happenings die je in het thuisland niet hebt,dáár gaan mensen voor op vakantie..wat ga je in Rotterdam doen?
   Allemaal betonblokken en een jaren 50 strenge dorpshouding qua feesten en uitgaan in de stad,allemaal restricties dit mag niet dat mag niet,een zéér saai nachtleven,geen mooie straten of pleinen,sorry het is gewoon een harde werk/woonstad waar je in moet overleven,en waar er een gecreerde opgedrongen theatrale hippe terrasjes sfeer wordt aangeboden.
   Zelfs het enige stukje authentieke Oude Binnenweg moest het ontgelden te erg gewoon

   Wat is hip eigenlijk?
   Wie bepaalt wat men leuk of trendy moet vinden?
   Deze opgelegde houten klapstoeltjes/bagels en houten speelgoed trend is níet mijn ding alvast.Geef mij maar lekker een zak patat en mooie spullen voor mijn huis en leuk speelgoed om te spelen.
   Een grote stad heeft altijd wel een verborgen wijkje met aparte artistieke kunstenaars zonder werk of atelier die dan zeer aparte werken creeren,maar om een gehele stad zó in te richten is bizar..
   Er is nu wel een wethoudster toerisme…Wat zal die markthal opgedrongen worden als zijnde kunstwerk wat nog nooit eerder vertoond zou zijn ( er zijn miljoenen mooiere bouwsels met winkels die platgelopen worden in de wereld) en dan het laurenskwartier met zijn o zo leuke hippe houten bankjes en gezellige klapstoeltjes terrasjes met vioolmuziek,wat een entertainment de reisbureau’s in andere steden lopen storm hiervoor

 2. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Er hadden gewoon stoeptegels en bankjes OP het plein moeten staan,en niet erom heen en een grote kale vlakte met vier verschrikkelijke horrorfilm tripods achtige spotlampen.
  Een plein opstappen is sowieso al een vreemde gang van zaken,het hoort gelijkvloers te zijn met de rest van de omgeving.
  Wellicht waren er in de plannen die door architecten,gemeenteraadsleden,ontwikkelaars juist gerept over het NIET makkelijk betreden van dat plein..dat lege grauwe was juist hun doel.

  Met ijzer traanplaten,zeer glad stinkende houtplanken,geen bankjes om te vertoeven behalve uiterst aan de rand,een gladde metalen laag en dan ook nog een opstap maken om op die shit te moeten komen…..halloooo tuurlijk wordt dat géén uitnodigend gezellig plein.
  Dat was ook de bedoeling,om gezelligheid,drukte,mensen die gezellig bij elkaar willen zijn te weren van het plein.
  Oke nu wat eigenaardige kunstige alternatieve plastic banken en artistiek kunstgras,maar ja dat handvol beetje hippe artistieke filmfestival bezoekers heb je ook alleen maar 1 keer per jaar.
  Ach ja de Coolsingel wordt wellicht hét gebied om te vertoeven,een plek om te flaneren,te zitten,te flirten,te mooi wezen,te versieren,wandelend en bekeken worden,met je vrienden chillen,in het zonnetje van je patatje genieten.

  Gemeente geef eens toe,dat schouwburgplein is zo fout als wat,gooi die hele boel eens om,bestraat die plek,gooi er bankjes op,een paar fonteinen erbij zoals in de jaren 80,gezellige verlichting,leuke kraampjes eromheen met drinken en snacks,plein bioscoop weer terug op die plek!!
  En die vier rode horror lampen,zet deze ergens bij de maasvlakte of bij de nieuwe kuip.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.