voor de harddenkende Rotterdammer

Normaal serveren de Beste Stuurlui iedere vrijdag een prikkelende mening om de vrijmibo in te smijten. Maar deze week werd Stuurvrouw Tara Lewis ziedend van het nieuws dat DÂK niet door mag gaan. Zo ziedend, dat iedereen die morgen papadag (m/v) heeft, voor één keertje met een grote mond op de domibo van vandaag kan verschijnen.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Alles is cyclisch. De stand van de maan. Eb en vloed. Mijn eisprong. En ook de tergende wijze waarop Rotterdamse ondernemers dwars worden gezeten door de gemeente Rotterdam. Of het nu in blauw gestoken ambtenaren zijn die horeca uitbaters tergen door met een meetlint de terrassen op de centimeter te controleren (Café Walenburg moet prompt een stuk van zijn terras afzagen) of ’s nachts als een ware Gestapo overvallen doet om (vul willekeurig element in) te controleren bij (vul willekeurig etablissement in).

Dat terugkerende, mierenneukerige, bijkans vijandige ‘regelszijnregels’beleid maakt ondernemen in deze stad een uitdaging. Helaas blijft het daar niet bij. In het geval van het festival DÂK zorgen falende ambtenaren met hulp van rigide beleid ervoor dat het hele feest niet doorgaat.

De redelijkheid voorbij

Waarom falend? Terwijl organisaties zich strak moeten houden aan deadlines van vergunning- en subsidieaanvragen lapt de gemeente elke redelijke responstermijn aan zijn laars. DÂK deed in januari al een aanvraag, die inhoudelijk dezelfde was als voorgaande jaren. De idioot late reactie kwam maar liefst twee weken voordat het festival van start zou gaan.

Waarom rigide? De vergunning blijkt verstrekt voor een periode die een week korter is dan aangevraagd. De reden: twintig klachten van zeven individuen. Drie jaar geleden was een handjevol bewoners ook al bijna verantwoordelijk voor de teloorgang van het filmfestival Roffa Mon Amour. Destijds legde ik de blaam bij de bewoners, die zich in mijn ogen een beetje moesten vermannen. Deze keer is mijn toorn niet gericht op die zeven Rotterdammers. Het staat ze vrij omals zij overlast menen te ervaren gebruik te maken van hun recht als burger. Maar dat een nalatige en uiterst trage ambtenaar het belang van deze zeven mensen boven dat van de 15.000 bezoekers stelt, is onbegrijpelijk. 

Naast falend en rigide zou ik nog een laatste verwijt willen maken: hypocriet. De gemeente en haar Rotterdam Festivals propageren namelijk naar hartenlust met het fotogenieke evenement DÂK. Toch moeten de organisatoren al vijf jaar hemel en aarde bewegen om een vergunning te krijgen. Vandaag debatteert de raad over het debacle. Drie jaar geleden zorgde de publieke en politieke ophef er uiteindelijk voor dat Roffa Mon Amour toch door kon gaan. Nu is het maar de vraag of de organisatie van DÂK dat op deze korte termijn nog wil en of het überhaupt kan. Sommige cycli zijn mooi, maar dit terugkerende patroon van ontmoedigingsbeleid van Rotterdamse ambtenaren is echt niet meer van deze tijd. In tegenstelling tot wat ze misschien denken is het niet de hoogbouw die deze stad haar allure geeft. Het is het bloed, zweet en tranen van ondernemers die – pak ‘m beet – vijf jaar geleden ervoor zorgden dat dit weer een levendige stad werd

Dat moet je koesteren, pamperen en knuffelen. Niet kapotreguleren.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder
Tara

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties