Politiek6 juli 2018

De Beste Stuurlui: Leefbaar wil winnen maar er niet voor vechten

Opinie

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week tikt Eeva wat frustratie van zich af nadat ze hoorde dat Leefbaar Rotterdam het openingsdebat van de gemeenteraad boycotte. “Ze willen wel het WK winnen maar in de bepalende groepsfase laten ze verstek gaan.”

Beeld: Mark van Wijk

Gisteren vond in de gemeenteraad het eerste debat plaats over het coalitieakkoord ‘Nieuwe Energie voor Rotterdam’. Ook werden de nieuwe wethouders ingezworen.

Dit openingsdebat is hét moment voor de oppositie om van zich te laten horen. Het is een eerste krachtmeting van de nieuwe politieke verhoudingen in de raad. Dé kans voor de oppositiepartijen om aan het nieuwe bestuur te laten zien dat het de komende jaren de borst kan natmaken en de heikele thema’s te agenderen. En hét moment om aan de eigen kiezers te laten zien dat ze in de oppositie hun stinkende best zullen doen om ze niet teleur te stellen.

De grootste fractie, Leefbaar Rotterdam, boycotte het debat. Hierdoor ging het debat door met elf lege zetels. Ik kan mij als nieuw stadsbestuur geen betere start voorstellen: de grootste opponent schitterde door afwezigheid. De aanstaande wethouders zaten zich daar met zijn tienen vast te verkneukelen aan weerszijden van Aboutaleb.

Toen ik dit nieuws las, viel mijn mond open van verbazing. Wat een kinderachtige schertsvertoning.

Het argument dat de Leefbaren aandragen begint intussen al een grijsgedraaide plaat te worden: dat ze niet meedoen in de coalitie is nog steeds een open zwerende wond. Omdat ze niet zélf aan de knoppen van de macht mogen zitten, is de installatie van het nieuwe bestuur “een zwarte dag voor de Rotterdamse democratie”, zo schrijven ze in een brief aan Aboutaleb. Eén op de vijf kiezers zijn “genegeerd en geschoffeerd”. En ze willen het bestuur niet “legitimeren”. Hierna zal het bestuur een Leefbaar tegenover zich vinden “tot de tanden bewapend”.

Er is eigenlijk zowat altijd een vijfde van de kiezers niet vertegenwoordigd in het bestuur. Tenzij de raadszaal in Noord-Korea staat.

Ik concludeer: ze willen wel het WK winnen maar in de bepalende groepsfase laten ze verstek gaan.

Het is alsof je de democratie aan een jengelende brugklas in een les Maatschappijleer moet uitleggen. Maar hier komt ie: Nee, de grootste is in ons bestel niet automatisch de baas. Er is eigenlijk zowat altijd een vijfde van de kiezers niet vertegenwoordigd in het bestuur. Tenzij de raadszaal in Noord-Korea staat.

En raadsleden zijn in de eerste plaats verkozen als volksvertegenwoordiger, niet om te besturen. En het volk vertegenwoordigen doe je door deel te nemen aan het politieke debat in het hart van de stedelijke democratie: de raadszaal.

Donderdag toonde Leefbaar Rotterdam aan dat publiciteit gaat voor de inhoud en macht voor vertegenwoordiging. Het levert een leuke foto en ophef op, maar je kunt niet 50.000 Rotterdammers vertegenwoordigen door afwezigheid. Dat is geen vertegenwoordiging, maar een regelrechte belediging van de eigen kiezers.

Kom op Leefbaar: lik je wonden en doe waar je voor verkozen bent én voor vergoed wordt: je kiezers vertegenwoordigen. Of is er soms geen inhoud te vertegenwoordigen?

Reageer of deel op Social Media

Tags:boycot, Leefbaar Rotterdam en nieuwe energie voor rotterdam

Sectie: Politiek

kaart: Stadhuis, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *