Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week tikt Eeva wat frustratie van zich af nadat ze hoorde dat Leefbaar Rotterdam het openingsdebat van de gemeenteraad boycotte. “Ze willen wel het WK winnen maar in de bepalende groepsfase laten ze verstek gaan.”

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Gisteren vond in de gemeenteraad het eerste debat plaats over het coalitieakkoord ‘Nieuwe Energie voor Rotterdam’. Ook werden de nieuwe wethouders ingezworen.

Dit openingsdebat is hét moment voor de oppositie om van zich te laten horen. Het is een eerste krachtmeting van de nieuwe politieke verhoudingen in de raad. Dé kans voor de oppositiepartijen om aan het nieuwe bestuur te laten zien dat het de komende jaren de borst kan natmaken en de heikele thema’s te agenderen. En hét moment om aan de eigen kiezers te laten zien dat ze in de oppositie hun stinkende best zullen doen om ze niet teleur te stellen.

De grootste fractie, Leefbaar Rotterdam, boycotte het debat. Hierdoor ging het debat door met elf lege zetels. Ik kan mij als nieuw stadsbestuur geen betere start voorstellen: de grootste opponent schitterde door afwezigheid. De aanstaande wethouders zaten zich daar met zijn tienen vast te verkneukelen aan weerszijden van Aboutaleb.

Toen ik dit nieuws las, viel mijn mond open van verbazing. Wat een kinderachtige schertsvertoning.

Het argument dat de Leefbaren aandragen begint intussen al een grijsgedraaide plaat te worden: dat ze niet meedoen in de coalitie is nog steeds een open zwerende wond. Omdat ze niet zélf aan de knoppen van de macht mogen zitten, is de installatie van het nieuwe bestuur “een zwarte dag voor de Rotterdamse democratie”, zo schrijven ze in een brief aan Aboutaleb. Eén op de vijf kiezers zijn “genegeerd en geschoffeerd”. En ze willen het bestuur niet “legitimeren”. Hierna zal het bestuur een Leefbaar tegenover zich vinden “tot de tanden bewapend”.

Ik concludeer: ze willen wel het WK winnen maar in de bepalende groepsfase laten ze verstek gaan.

Het is alsof je de democratie aan een jengelende brugklas in een les Maatschappijleer moet uitleggen. Maar hier komt ie: Nee, de grootste is in ons bestel niet automatisch de baas. Er is eigenlijk zowat altijd een vijfde van de kiezers niet vertegenwoordigd in het bestuur. Tenzij de raadszaal in Noord-Korea staat.

En raadsleden zijn in de eerste plaats verkozen als volksvertegenwoordiger, niet om te besturen. En het volk vertegenwoordigen doe je door deel te nemen aan het politieke debat in het hart van de stedelijke democratie: de raadszaal.

Donderdag toonde Leefbaar Rotterdam aan dat publiciteit gaat voor de inhoud en macht voor vertegenwoordiging. Het levert een leuke foto en ophef op, maar je kunt niet 50.000 Rotterdammers vertegenwoordigen door afwezigheid. Dat is geen vertegenwoordiging, maar een regelrechte belediging van de eigen kiezers.

Kom op Leefbaar: lik je wonden en doe waar je voor verkozen bent én voor vergoed wordt: je kiezers vertegenwoordigen. Of is er soms geen inhoud te vertegenwoordigen?

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 10 reacties
 1. Profielbeeld van Henk
  Henk

  “Dagboek van een onderhandelaar” van Ed van Thijn blijft een onmisbaar werk voor wie wil weten hoe onderhandelingen over een coalitie kunnen verlopen en hoe de grootste partij naar de oppositiebankjes wordt verwezen. Er is niets nieuws onder de zon. Leefbaar Rotterdam moet ervaren dat het politieke spel niet altijd gespeeld wordt zoals Ronald Buijt zou willen. Het is geen vanzelfsprekendheid dat een grootste partij ook de bestuursverantwoordelijkheid krijgt. Er zijn nog altijd meer kiezers die – bij elkaar opgeteld – op de gezamenlijke coalitiepartijen hebben gestemd dan voor Leefbaar.

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Dat vergelijk gaat natuurlijk helemaal mank.
   Ten eerste werd de PvdA wel uitgenodigd om te onderhandelen en ten tweede had de PvdA geen meerderheid van120% ten opzichte van nummer 2.
   Leefbaar heeft zelfs geen voorstel kunnen doen, omdat al vast stond hoe het zou gaan voor de verkiezingen.
   Democratie anno 2018.
   Gaan we er wat aan doen? FvD !

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Ik denk dat het komt omdat ze geen sociale academie gedaan hebben.

 2. Profielbeeld van Oscar
  Oscar

  Nu ja, ik lees in het artikel hieronder dat het openingsdebat toch inhoudsloos was. Leefbaar Rotterdam heeft dus weinig gemist.

 3. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Klopt, grootste partij hoeft niet in de coalitie te zitten. Of het handig is om met 6 partijen een coalitie te vormen met minimale meerderheid is een 2de. Soms zegt men ook, kkeep your friends close, but your enemies even closer.

  Heel veel partijen hebben hun ziel verkocht om maar mee te mogen spelen.
  Milieuzone om er maar 1 te noemen. Rotterdam slechste

  ‘Of is er soms geen inhoud te vertegenwoordigen?’
  Veel zaken van LR, of beter gezegd die in de tijd dat LR in de coalitie zat, die hard werd bestreden door velen die momenteel in de coalitie zitten, worden overgenomen. Heel apart dat men ineens bepaalde punten in leven houdt.

  We zullen het zien over 4 jaar, wel een hele harde en sterke oppositie, dus dat gaat leuk worden.

 4. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Ik hoor geen protestgeluiden van kiezers dat hun partij niet in het college mag als coalitie…erg stil van beide kanten.
  Ik hoop op verandering en een frisse wind vanuit het huidige college.
  Het was een barre harde repressieve periode de afgelopen jaren.

  Love shine a light in every corner of our city let the love shine brightly let the love shine brightly everywhere around our city.

  (Katryna and the waves)

 5. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Als Leefbaar zou worden toegelaten in het bestuur,moet NIDA en DENK er ook bij!
  Anders zou dit argwaan bij de kiezers van beide kanten opwekken.
  En omdat men weet dat dat niet goed gaat in het college (of grotere belangen voor de stad zouden hierdoor in gevaar kunnen komen) zijn én Leefbaar en Denk en NIDA allemaal er niet in.

  Of het eigen keuze is of een groter belang was,tja het blijft politiek.
  Laten we nu maar kijken wat het huidige college doet!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte