voor de harddenkende Rotterdammer

Wat is de positie van vrouwen in de huidige architectuurpraktijk? Architecture City vroeg het aan architecten die uit het buitenland naar Rotterdam kwamen en zich staande moeten houden in een door mannen gedomineerde praktijk.

Rotterdam is gebouwd door mannen, als je de geschiedenisboeken moet geloven. Tegenwoordig is het aantal vrouwen dat aan een architectuuropleiding begint rond de 50%. In de nieuwe podcast van Architecture City gaat de redactie in gesprek met twee vrouwelijke architecten gevestigd in Rotterdam: Oana Rades, partner bij Shift Architecture Urbanism en Eva Pfannes van Ooze Architecture. Kunnen we de geschiedenis (deels) herschrijven, zodat vrouwelijke architecten nu wél de erkenning krijgen die zij verdienen?

Onderzoeker Hanneke Oosterhof promoveert dit jaar op leven en werk van architect en stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese, die bekend werd met haar ontwerpen van de wijken Pendrecht en Ommoord. Stam-Beese was sterk en eigenzinnig en wist zich als gescheiden vrouw met twee kinderen staande te houden in een praktijk waarin mannen domineerden. Inmiddels is er veel erkenning voor haar werk – maar hoe moeten we interpreteren dat de Lotte-Stam Beesestraat in Ommoord ligt ten midden van straatnamen die verwijzen naar beroemde vrouwen en niet op de Kop van Zuid waar de straten naar haar mannelijke collega’s zijn vernoemd?

Verder in de uitzending: architect Afaina de Jong die als student aan de TU Delft in zes jaar geen enkele vrouwelijke docent had. Ze is tegenwoordig zelf docent en zet zich af tegen de heersende mannelijke orde door haar studenten vanuit haar perspectief les te geven waarin vrouwen, maar ook etnische diversiteit, in centraal staat.

Bron: beeld: soundcloud.com

In de talkshow Architecture City op het Rotterdamse radiostation Operator duiken Jorn Konijn, Catja Edens en Teun van den Ende elke aflevering in een thema waarmee je je kijk op architectuur opfrist en verdiept.

De aflevering Vrouw in de architectuur is op 11 juli 2018 uitgezonden op het Rotterdamse radiostation Operator en is terug te luisteren op het Architecture City-soundcloud kanaal.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Teun van den Ende

Teun van den Ende

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

Profiel-pagina
foto_jowan

Jowan de Haan

Illustrator

Jowan woont in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de WDKA als grafisch ontwerper en werkt sindsdien als illustrerende ontwerper en ontwerpende illustrator. De invloed van zijn liefde voor zeefdruk is groot. Naast keihard werken doet hij niets liever dan, vanuit zijn zeefdrukatelier, vrij werk de wereld in slingeren.

Profiel-pagina
Lees één reactie