Voor de harddenkende Rotterdammer

Rotterdam is gebouwd door mannen, als je de geschiedenisboeken moet geloven. Tegenwoordig is het aantal vrouwen dat aan een architectuuropleiding begint rond de 50%, terwijl 80-90% van de architectenbureaus door mannen wordt geleid. Wat is de rol van vrouwen in de architectuurpraktijk?

In de nieuwe podcast van Architecture City gaat de redactie in gesprek met twee vrouwelijke architecten gevestigd in Rotterdam: Oana Rades, partner bij Shift Architecture Urbanism en Eva Pfannes van Ooze Architecture. Kunnen we de geschiedenis (deels) herschrijven, zodat vrouwelijke architecten nu wél de erkenning krijgen die zij verdienen?

Onderzoeker Hanneke Oosterhof promoveert dit jaar op leven en werk van architect en stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese, die bekend werd met haar ontwerpen van de wijken Pendrecht en Ommoord. Stam-Beese was sterk en eigenzinnig en wist zich als gescheiden vrouw met twee kinderen staande te houden in een praktijk waarin mannen domineerden. Inmiddels is er veel erkenning voor haar werk – maar hoe moeten we interpreteren dat de Lotte-Stam Beesestraat in Ommoord ligt ten midden van straatnamen die verwijzen naar beroemde vrouwen en niet op de Kop van Zuid waar de straten naar haar mannelijke collega’s zijn vernoemd?

Verder in de uitzending: architect Afaina de Jong die als student aan de TU Delft in zes jaar geen enkele vrouwelijke docent had. Ze is tegenwoordig zelf docent en zet zich af tegen de heersende mannelijke orde door haar studenten vanuit haar perspectief les te geven waarin vrouwen, maar ook etnische diversiteit, in centraal staat.

Bron: beeld: soundcloud.com

In de talkshow Architecture City op het Rotterdamse radiostation Operator duiken Jorn Konijn, Catja Edens en Teun van den Ende elke aflevering in een thema waarmee je je kijk op architectuur opfrist en verdiept.

De aflevering Vrouw in de architectuur is op 11 april 2018 uitgezonden op het Rotterdamse radiostation Operator en is terug te luisteren op het Architecture City-soundcloud kanaal.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Teun van den Ende

Teun van den Ende

chef architectuur & stedelijke ontwikkeling

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina
foto_jowan

Jowan de Haan

Chef illustratie

Jowan woont in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de WDKA als grafisch ontwerper en werkt sindsdien als illustrerende ontwerper en ontwerpende illustrator. De invloed van zijn liefde voor zeefdruk is groot. Naast keihard werken doet hij niets liever dan, vanuit zijn zeefdrukatelier, vrij werk de wereld in slingeren.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
  1. Profielbeeld van Ben
    Ben

    Lotte Stam-Beese… was dat niet die gestaalde DDR koningin van de ideologisch verantwoorde Plattenbau? Licht, lucht en reinheid voor de reëel bestaande socialistische arbeider. Nobele idealen waarvan er nog maar weinig over zijn. Wat voor kwaliteiten je haar ook zou willen toedichten, iets “vrouwelijks” doemt uit haar oeuvre niet echt op: het is strak, strak, sober zonder fratsen of verleiding en inmiddels veelal gesloopt. Tevredenheid op voorschrift van partijleider Walter Ulbricht. Lange Weile pur!
    Met andere woorden: als onze Lotte het lichtend voorbeeld was, begrijp ik het pleidooi niet om meer vrouwen een boost aan de architectuur te laten geven. Francine Houben, de meisjes van MRDV en ZUS – met wisselend volumineuze ego’s – [dat lijkt inderdaad een hardnekkig mannendingetje] timmeren nochtans aardig aan de weg en wat Ivo Niehe betreft verdient zeker Francine Houben volop erkenning, al is daar inmiddels ook alweer herrie over… Overigens vind ik bijvoorbeeld De Calypso een nogal “vrouwelijk” groot bouwproject in deze stad. Van “man” William Alsop, helaas, moet ik geloof ik zeggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.