Architecture CityStedelijke ontwikkeling & architectuur17 juli 2018

De Rotterdamse architectuur moet vrouwelijker

Podcast Architecture City

Wat is de positie van vrouwen in de huidige architectuurpraktijk? Architecture City vroeg het aan architecten die uit het buitenland naar Rotterdam kwamen en zich staande moeten houden in een door mannen gedomineerde praktijk.

Rotterdam is gebouwd door mannen, als je de geschiedenisboeken moet geloven. Tegenwoordig is het aantal vrouwen dat aan een architectuuropleiding begint rond de 50%. In de nieuwe podcast van Architecture City gaat de redactie in gesprek met twee vrouwelijke architecten gevestigd in Rotterdam: Oana Rades, partner bij Shift Architecture Urbanism en Eva Pfannes van Ooze Architecture. Kunnen we de geschiedenis (deels) herschrijven, zodat vrouwelijke architecten nu wél de erkenning krijgen die zij verdienen?

Onderzoeker Hanneke Oosterhof promoveert dit jaar op leven en werk van architect en stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese, die bekend werd met haar ontwerpen van de wijken Pendrecht en Ommoord. Stam-Beese was sterk en eigenzinnig en wist zich als gescheiden vrouw met twee kinderen staande te houden in een praktijk waarin mannen domineerden. Inmiddels is er veel erkenning voor haar werk – maar hoe moeten we interpreteren dat de Lotte-Stam Beesestraat in Ommoord ligt ten midden van straatnamen die verwijzen naar beroemde vrouwen en niet op de Kop van Zuid waar de straten naar haar mannelijke collega’s zijn vernoemd?

Verder in de uitzending: architect Afaina de Jong die als student aan de TU Delft in zes jaar geen enkele vrouwelijke docent had. Ze is tegenwoordig zelf docent en zet zich af tegen de heersende mannelijke orde door haar studenten vanuit haar perspectief les te geven waarin vrouwen, maar ook etnische diversiteit, in centraal staat.

In de talkshow Architecture City op het Rotterdamse radiostation Operator duiken Jorn Konijn, Catja Edens en Teun van den Ende elke aflevering in een thema waarmee je je kijk op architectuur opfrist en verdiept.

De aflevering Vrouw in de architectuur is op 11 juli 2018 uitgezonden op het Rotterdamse radiostation Operator en is terug te luisteren op het Architecture City-soundcloud kanaal.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Afaina de Jong, architectuur, architectuurgeschiedenis, Eva Pfannes, Hanneke Oosterhof, Lotte Stam-Beese, Oana Rades, Operator, radio en wederopbouw

Secties: Architecture City en Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Luchtsingel, Rotterdam, Netherlands
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *