Politiek6 juli 2018

Het eerste raadsdebat: weinig inhoud en Leefbaar blijft weg

Verslag

Eindeloos had de formatie van het nieuwe Rotterdamse college geduurd en donderdag was het dan zover: het langverwachte debat over het coalitieakkoord. Maar wie er reikhalzend naar had uitgekeken kwam bedrogen uit.

De grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam was afwezig en de andere partijen lieten zich op de kast jagen door Denk en de PVV. Zo kwam van een inhoudelijk debat weinig terecht. Leefbaar is nog steeds kwaad dat ze buiten het college is gehouden en had daarom besloten het debat te boycotten. Zo keken de andere partijen dus tegen elf lege stoelen aan. Onacceptabel, vonden ze. “Als je andere partijen wilt confronteren dan doe je dat hier en nergens anders”, zei SP-raadslid Van Zevenbergen. Nida-raadslid Büyükçifci sprak van ‘het opsteken van een middelvinger naar alle Rotterdammers.’

Beeld: Salih Kilic

“Als je andere partijen wilt confronteren dan doe je dat hier en nergens anders”

Van Zevenbergen

Leefbaar kondigde per brief aan dat de coalitiepartijen hun borst mogen natmaken voor de komende vier jaar. ‘Voorstellen die goed zijn voor Rotterdam en de Rotterdammers zullen wij volop steunen, maar verder zullen zij een tot de tanden toe bewapend Leefbaar Rotterdam tegenover zich vinden’, zo stond er. Of de partij samen gaat optrekken met Denk, de andere grote oppositiepartij, is onduidelijk – de twee zijn immers gezworen aartsvijanden. Maar wellicht dat hun gezamenlijke afkeer van de coalitie hen toch kan verbinden.

Denk-voorman Kuzu noemde het coalitieakkoord ‘gammel en wankel’, ‘vlees noch vis’, ‘een dikke nul’, ‘een valse symfonie van one-liners’, ‘een flutstuk’ en ‘een dode mus’. Volgens hem is het wachten op ‘dat ene haartje in de soep’: de eerste dissident, waardoor de coalitie haar nipte meerderheid van één zetel kwijt raakt en het ‘hele hele kaartenhuis in elkaar stort’.

Zo jammer die houding, vonden de coalitiepartijen. “Laten we de komende jaren nou wat intensiever, op een serieuze manier, met elkaar samenwerken”, zei PvdA-raadslid Engberts. “Wij nodigen u daartoe uit.” En “iedereen doet mee”, vulde D66-raadslid Zeegers aan. “Denk, 50plus, Nida. Wij bieden een uitgestoken hand.” Maar Kuzu bleef argwanend: eerst zien, dan geloven. Hij wees nog eens op de politieke spelletjes die de partijen hadden gespeeld. En benadrukte hoe de partij had mee willen praten tijdens de collegeonderhandelingen en ‘moedwillig’ was buitengesloten.

Dat leidde weer tot verontwaardiging bij de coalitiepartijen. “Altijd weer die slachtofferrol”, zei VVD-fractievoorzitter Karremans. “Precies zoals ik had verwacht. Maar toen we input vroegen was Denk er niet.” Kuzu: “Waar een slachtoffer is, is een dader. En de VVD is hier de dader.”

“Ik kan het bijna niet geloven. Is dit werkelijk alles wat jullie eruit hebben kunnen halen?”

Karremans

Maar hoe zat het nou eigenlijk met de inhoud? Waar was Denk het precies mee oneens? Ja, de parkeertarieven gingen omhoog en daarmee had de VVD een verkiezingsbelofte geschonden. Het anti-discriminatiebeleid was ‘karig’, er werd iets te veel bezuinigd op de zorg en met de maximering van het aantal shisha-lounges was de partij het ook oneens. Maar daar bleef het dan wel zo’n beetje bij.

VVD-fractievoorzitter Karremans: “Ik kan het bijna niet geloven. Is dit werkelijk alles wat jullie eruit hebben kunnen halen?” Kuzu liet de vraag onbeantwoord en bevestigde daarmee een vermoeden: Denk vindt het coalitieakkoord stiekem helemaal zo slecht nog niet.

Beeld: Salih Kilic

Voor de andere linkse oppositiepartijen geldt hetzelfde. Nida roemde de duurzame ambities van de coalitie en ziet vooral ‘lichtpuntjes en haakjes’. De SP zei ‘licht aan het eind van de tunnel’ te zien. “De basis is op orde”, aldus SP-raadslid Van Zevenbergen. Aan de inhoudelijke steun van Leefbaar kan wel getwijfeld worden. De partij liet eerder weten het raamakkoord tussen GroenLinks en de VVD te kunnen omarmen, dat de basis vormt voor het coalitieakkoord, maar dat was voor zij buiten de coalitie vielen. Al met al lijkt weinig een succesvolle coalitieperiode in de weg te staan. 

“Dit riekt naar een beschuldiging van landverraad”

Kuzu

Maar oh, wat kan het snel verkeren in de Rotterdamse raad. Dat bleek toen PVV-raadslid Meeuwissen het woord nam. “Het woord islam komt slechts één keer voor in dit islam-knuffel-coalitieakkoord. De islam is wel degelijk het grootste gevaar voor Rotterdam. Als we nu niet ingrijpen is het gedaan met onze vrijheid”. Volgens Meeuwissen houdt de islam Rotterdam in een wurggreep en hij wees demonstratief naar de vier raadsleden van Denk. “Kijk ze daar zitten: de vier vingers van de lange arm van Erdogan”. Daarop sprongen de vier raadsleden op. “Dit riekt naar een beschuldiging van landverraad”, zei Kuzu. Hij deed een beroep op burgemeester Aboutaleb om Meeuwissen het woord te ontnemen. Dat weigerde Aboutaleb. Volgens hem ging Meeuwissen niet te ver met zijn uitlatingen.

De Denk’ers kregen ondertussen steun van de voltallige raad. “Wat een apekool, wat een onzin”, zei PvdA’er Engberts. “Zo verwerpelijk, zoals u praat”, zei D66-raadslid Zeegers. De Partij voor de Dieren noemde Meeuwissens uitlatingen ‘te walgelijk voor woorden.’ Zo zorgde de afkeer van PVV op de valreep voor de eerder zo vurig gewenste saamhorigheid.

Beeld: Salih Kilic

“Een democratisch orgaan waar niet naar elkaar wordt geluisterd is ten dode opgeschreven”

Aboutaleb

CDA-raadslid Eskes was de eerste die zich realiseerde dat deze eensgezindheid een keerzijde had. Want de raad had zich opnieuw door emoties laten meeslepen. “Er kijken ook mensen mee naar dit debat, al zullen het er niet veel zijn. Het geeft een hele vreemde indruk dat het stadsbestuur van Rotterdam onderling zo in discussie is. We hebben ook een voorbeeldfunctie.”

Of de raadsleden hun leven de komende vier jaar kunnen beteren is de grote vraag. Elke debatje, waarover ook, lijkt te kunnen ontaarden in een zinloze woordenstrijd. De onderlinge emoties zijn nog lang niet bekoeld. Na afloop uitte burgemeester Aboutaleb zijn zorgen. “Een democratisch debat is grotendeels bedoeld om naar elkaar te luisteren, niet alleen om te zenden. Een democratisch orgaan waar niet naar elkaar wordt geluisterd is ten dode opgeschreven.” Harde, waarschuwende woorden van de burgemeester, na afloop van het belangrijkste debat van het jaar.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:coalitievorming, collegebeleid, Gemeenteraadsverkiezingen 2018, Kuzu, leefbaar en raadsdebat

Sectie: Politiek

kaart: Coolsingel 40, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *