Voor de harddenkende Rotterdammer

Eindeloos had de formatie van het nieuwe Rotterdamse college geduurd en donderdag was het dan zover: het langverwachte debat over het coalitieakkoord. Maar wie er reikhalzend naar had uitgekeken kwam bedrogen uit.

De grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam was afwezig en de andere partijen lieten zich op de kast jagen door Denk en de PVV. Zo kwam van een inhoudelijk debat weinig terecht. Leefbaar is nog steeds kwaad dat ze buiten het college is gehouden en had daarom besloten het debat te boycotten. Zo keken de andere partijen dus tegen elf lege stoelen aan. Onacceptabel, vonden ze. “Als je andere partijen wilt confronteren dan doe je dat hier en nergens anders”, zei SP-raadslid Van Zevenbergen. Nida-raadslid Büyükçifci sprak van ‘het opsteken van een middelvinger naar alle Rotterdammers.’

Salih-Kilic-0019
Beeld door: beeld: Salih Kilic

“Als je andere partijen wilt confronteren dan doe je dat hier en nergens anders”

Leefbaar kondigde per brief aan dat de coalitiepartijen hun borst mogen natmaken voor de komende vier jaar. ‘Voorstellen die goed zijn voor Rotterdam en de Rotterdammers zullen wij volop steunen, maar verder zullen zij een tot de tanden toe bewapend Leefbaar Rotterdam tegenover zich vinden’, zo stond er. Of de partij samen gaat optrekken met Denk, de andere grote oppositiepartij, is onduidelijk – de twee zijn immers gezworen aartsvijanden. Maar wellicht dat hun gezamenlijke afkeer van de coalitie hen toch kan verbinden.

Denk-voorman Kuzu noemde het coalitieakkoord ‘gammel en wankel’, ‘vlees noch vis’, ‘een dikke nul’, ‘een valse symfonie van one-liners’, ‘een flutstuk’ en ‘een dode mus’. Volgens hem is het wachten op ‘dat ene haartje in de soep’: de eerste dissident, waardoor de coalitie haar nipte meerderheid van één zetel kwijt raakt en het ‘hele hele kaartenhuis in elkaar stort’.

Zo jammer die houding, vonden de coalitiepartijen. “Laten we de komende jaren nou wat intensiever, op een serieuze manier, met elkaar samenwerken”, zei PvdA-raadslid Engberts. “Wij nodigen u daartoe uit.” En “iedereen doet mee”, vulde D66-raadslid Zeegers aan. “Denk, 50plus, Nida. Wij bieden een uitgestoken hand.” Maar Kuzu bleef argwanend: eerst zien, dan geloven. Hij wees nog eens op de politieke spelletjes die de partijen hadden gespeeld. En benadrukte hoe de partij had mee willen praten tijdens de collegeonderhandelingen en ‘moedwillig’ was buitengesloten.

Dat leidde weer tot verontwaardiging bij de coalitiepartijen. “Altijd weer die slachtofferrol”, zei VVD-fractievoorzitter Karremans. “Precies zoals ik had verwacht. Maar toen we input vroegen was Denk er niet.” Kuzu: “Waar een slachtoffer is, is een dader. En de VVD is hier de dader.”

“Ik kan het bijna niet geloven. Is dit werkelijk alles wat jullie eruit hebben kunnen halen?”

Maar hoe zat het nou eigenlijk met de inhoud? Waar was Denk het precies mee oneens? Ja, de parkeertarieven gingen omhoog en daarmee had de VVD een verkiezingsbelofte geschonden. Het anti-discriminatiebeleid was ‘karig’, er werd iets te veel bezuinigd op de zorg en met de maximering van het aantal shisha-lounges was de partij het ook oneens. Maar daar bleef het dan wel zo’n beetje bij.

VVD-fractievoorzitter Karremans: “Ik kan het bijna niet geloven. Is dit werkelijk alles wat jullie eruit hebben kunnen halen?” Kuzu liet de vraag onbeantwoord en bevestigde daarmee een vermoeden: Denk vindt het coalitieakkoord stiekem helemaal zo slecht nog niet.

Salih-Kilic-0018
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Voor de andere linkse oppositiepartijen geldt hetzelfde. Nida roemde de duurzame ambities van de coalitie en ziet vooral ‘lichtpuntjes en haakjes’. De SP zei ‘licht aan het eind van de tunnel’ te zien. “De basis is op orde”, aldus SP-raadslid Van Zevenbergen. Aan de inhoudelijke steun van Leefbaar kan wel getwijfeld worden. De partij liet eerder weten het raamakkoord tussen GroenLinks en de VVD te kunnen omarmen, dat de basis vormt voor het coalitieakkoord, maar dat was voor zij buiten de coalitie vielen. Al met al lijkt weinig een succesvolle coalitieperiode in de weg te staan. 

“Dit riekt naar een beschuldiging van landverraad”

Maar oh, wat kan het snel verkeren in de Rotterdamse raad. Dat bleek toen PVV-raadslid Meeuwissen het woord nam. “Het woord islam komt slechts één keer voor in dit islam-knuffel-coalitieakkoord. De islam is wel degelijk het grootste gevaar voor Rotterdam. Als we nu niet ingrijpen is het gedaan met onze vrijheid”. Volgens Meeuwissen houdt de islam Rotterdam in een wurggreep en hij wees demonstratief naar de vier raadsleden van Denk. “Kijk ze daar zitten: de vier vingers van de lange arm van Erdogan”. Daarop sprongen de vier raadsleden op. “Dit riekt naar een beschuldiging van landverraad”, zei Kuzu. Hij deed een beroep op burgemeester Aboutaleb om Meeuwissen het woord te ontnemen. Dat weigerde Aboutaleb. Volgens hem ging Meeuwissen niet te ver met zijn uitlatingen.

De Denk’ers kregen ondertussen steun van de voltallige raad. “Wat een apekool, wat een onzin”, zei PvdA’er Engberts. “Zo verwerpelijk, zoals u praat”, zei D66-raadslid Zeegers. De Partij voor de Dieren noemde Meeuwissens uitlatingen ‘te walgelijk voor woorden.’ Zo zorgde de afkeer van PVV op de valreep voor de eerder zo vurig gewenste saamhorigheid.

Salih-Kilic-0001
Beeld door: beeld: Salih Kilic

“Een democratisch orgaan waar niet naar elkaar wordt geluisterd is ten dode opgeschreven”

CDA-raadslid Eskes was de eerste die zich realiseerde dat deze eensgezindheid een keerzijde had. Want de raad had zich opnieuw door emoties laten meeslepen. “Er kijken ook mensen mee naar dit debat, al zullen het er niet veel zijn. Het geeft een hele vreemde indruk dat het stadsbestuur van Rotterdam onderling zo in discussie is. We hebben ook een voorbeeldfunctie.”

Of de raadsleden hun leven de komende vier jaar kunnen beteren is de grote vraag. Elke debatje, waarover ook, lijkt te kunnen ontaarden in een zinloze woordenstrijd. De onderlinge emoties zijn nog lang niet bekoeld. Na afloop uitte burgemeester Aboutaleb zijn zorgen. “Een democratisch debat is grotendeels bedoeld om naar elkaar te luisteren, niet alleen om te zenden. Een democratisch orgaan waar niet naar elkaar wordt geluisterd is ten dode opgeschreven.” Harde, waarschuwende woorden van de burgemeester, na afloop van het belangrijkste debat van het jaar.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ava Sanne ten Hoove

Sanne ten Hoove

Sanne ten Hoove is freelance journalist. Hij werkte eerder als politiek redacteur voor De Volkskrant, voor het ANP en voor BNR Nieuwsradio.

Profiel-pagina
salih_kilic

Salih Kilic

Fotograaf

Salih Kiliç (1986) is freelance reportage fotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een zoektocht naar microsamenlevingen. Met zijn foto’s wil Salih deze microsamenlevingen en hun verhalen delen. Een blik achter de schermen op bijzondere plekken en bij bijzondere mensen. Kortom; hij legt alles vast waar een verhaal in zit.

Profiel-pagina
Lees 14 reacties
 1. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Mijn laatste reactie ook op dit onderwerp politiek ,het is warm buiten en politiek heb ik geeneens zin in.
  Gaan er mensen nog op vakantie zoals ik? een zeer fijne vakantie toegewenst alvast.

  Groetjes,
  Adam.

 2. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Ik heb al eens geschreven dat ik tegen heel slechte leerlingen zei: “leer het uit je hoofd en misschien wordt het een zesje”
  Bij nog talentlozere leerlingen glimlachte ik en zei: er zijn belangrijkere dingen dan geschiedenis.
  “Er zijn belangrijker dingen dan inzicht in de politiek Adam.”

  Laatste reactie want iedere lezer weet wie ik ben en jij blijft liever
  Anoniem.

  1. Profielbeeld van Adam
   Adam

   ik zou bij leerlingen in mijn klas meer pedagogischer verantwoordelijker zijn en mijn leerlingen niet talentloos beschouwen,wellicht ligt het aan de gene die voor de klas staat dat de lesstof nauwelijks boeit.
   En ik weet heel zeker dat mijn talent over de politiek zeer dicht bij het echte verhaal komt..
   Ik heb ook te maken gehad met “leerkrachten”die talent probeerden te ontmoedigen bij leerlingen die té slim waren..

   Pink Floyd another brick in the wall
   En dan de langere versie waarbij de “leerkracht” een zeer talentvolle leerling belachelijk probeert te maken in de klas,en zo probeert talent te ontmoedigen.

   Zeer aanbevelingswaardig dit op youtube eens te bekijken..ik hoop dat meer lezers/lezeressen dit doen en dan zien wat ik,en natuurlijk Pink Floyd proberen te vertellen.

   Je ziet het pas als je het doorhebt.

 3. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Als er burgers geen belasting betalen in Rotterdam dan meteen de FIOD er op zetten,de belastingdienst heeft zeer goede opsporingsmethoden om belasting ontduikers op te sporen.
  Ik wist echt niet dat de Rotterdammers in de buitenwijken de enige belastingbetalers zouden zijn.
  Dat vind ik echt gemeen,dat moet zeker veranderen,ik zou als Rotterdammer in een buitenwijk ook geen belasting meer betalen als ik hen was..maar ik ben hen niet gelukkig dus ik betaal gewoon.

  Ik hoop dat het huidige college met de belastingdienst gaat praten om die wanbetalers die er zijn aan te pakken is niet eerlijk dat buitenwijkers braaf betalen en anderen wellicht niet.

  En waarom zou de Burgemeester níet eerlijk zeggen;dat in iedere moslim een “beetje” salafist zit.
  Hij schaadt hiermee zichzelf toch niet.Ik bedoel hij lijkt anders niet zo ik weet niet maar anders,hoe kan hij anders zo lang in het bestuur blijven met de zeer prikkende ogen van LR in het college.Als hij zelf niet anders is toch.
  Wel een goede burgervader die we hebben.

  En die vlaggen tja waar komen die vandaan..
  Als ze er moeten zijn zijn ze er,zoals op de Erasmusbrug..dat leek wel geregisseerd zoveel..Je zou bijna denken dat het vanuit de gemeente kwam,in ieder geval kan men wel zo peilen wat er in de stad leeft en wie erbij betrokken zijn en wat men doet..altijd handig voor statistieken.
  Maar ja Binnenkort weer de heerlijke Zomercarnaval stoet met allemaal bonte vlaggen uit alle windstreken heerlijk gezellig weer.

  Ik zou wel wat meer regenboogvlaggen willen zien in de stad vooral op het stadhuis,nu met de CU/SGP erin,ik hoop dat LR in de oppositie goed oplet dat de LTHB rechten niet worden geschonden(religieuze uitspraken)

  En trouwens binnenkort weer vlaggetjesdag bij een grote kledingwinkel,lekker shoppen.

 4. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Iets anders. Wanneer komen zgn. politiek geschoolde journalisten nu eindelijk eens tot het inzicht dat de Islam geen linkse inspiratiebron kan zijn? Een uit de diepe Middeleeuwen stammende religie die zich in meer dan bijna 1400 jaar heeft afgesloten van iedere maatschappelijke en religieuze verandering! Zei de burgemeester niet heel eerlijk, dat in iedere moslim een “beetje” salafist zit. Google dan op zijn minst “salafisme” eens. Pak gelijk even het begrip Takiyya mee.

  Noem ook Denk gewoon bij zijn naam AKP met Nederlands tintje. De lijsttrekker heeft de kiesdeler niet gehaald. Door zijn Nederlandse achternaam?
  Ander bewijs. De moties in de Tweede Kamer om Erdogan op te roepen mensen die zonder vorm van proces gevangen zijn gezet los te laten konden niet op steun van Denk rekenen (als enige partij)
  Kijk naar het stemgedrag van in onze stad wonende Turken bij Turkse verkiezingen.
  Waar komen toch altijd die vlaggen vandaan?

  Hola. Wakker worden.
  Allemaal geen probleem, maar de Rotterdammers in de buitenwijken – die braaf belastingbetalende burgers – de Leefbaarstemmens klaarblijkelijk wel.

 5. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Als ik zo lees is dat hele debat toch gewoon tijdverspilling. Wat is de toegevoegde waarde nou?

  Dit is toch het meest opvallende ‘Zo jammer die houding, vonden de coalitiepartijen. “Laten we de komende jaren nou wat intensiever, op een serieuze manier, met elkaar samenwerken”, zei PvdA-raadslid Engberts. “Wij nodigen u daartoe uit.” En “iedereen doet mee”, vulde D66-raadslid Zeegers aan. “Denk, 50plus, Nida. Wij bieden een uitgestoken hand.” ‘
  Maar LR hoort daar dus niet bij, terwijl men zegt iedereen doet mee. D66 de partij die al voor verkiezingen een partij, en dus burgers, uitsloot.

  Hoe DENK en PVV weer van zich hebben laten horen, te triest voor woorden.

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Volkomen gelijk Paul. Samenwerken en bruggenbouwen, maar niet met de grootste groep kiezers! Dat zijn die inferieure Rotterdammers, die naar de buitenwijken getrokken zijn.

   1. Profielbeeld van Adam
    Adam

    Nou Blijdorp,Hillegersberg zijn hele mooie wijken waar je heel inferieur kan wonen.
    Het gebied rondom de Meent en de markthal zeer luxe en mooi.
    Laan op Zuid en de Blaak staan allemaal dure woningen en leuke terrasjes zoals op de pannenkoekstraat en de gezellige hofbogen en natuurlijk Schieblock.

    En de tweede Grootste groep kiezers van Denk en NIDA vielen ook buiten de boot erg he?
    Die zijn nog niet naar de buitenwijken vetrokken mischien moeten ze eens daar gaan kijken naar leuke huurhuisjes,in Prinsenland of Capelle Schenkel of zo.
    Misschien kan het huidige college daar werk van maken.

    En vragen aan de buitenwijk bewoners die vertrokken zijn of ze weer terug willen..kost wel wat hoor in verband met de rotterdam wet..hmm ik denk dat die Prinsenland bewoners wel eieren kiezen voor hun geld en hun huidige huurprijs en buurtje onder elkaar met gelijkgestemden..ik denk dat wel meer bevolkingsgroepen zo bij elkaar in een grote wijk met betaalbare huur en leuke tuin en winkelcentrum willen wonen…

    Idee..heel Prinsenland en Krimpen naar Rotterdam zuid en de zuid bewoners naar de huizen van Prinsenland..probleem opgelost…
    Ja ze kijken wel link uit dat ze terug willen naar de stad,ze zitten prinsheerlijk in Prinsenland zo bij elkaar.
    Ze hebben daar alles,mooie benedenhuizen met tuin,overal honden uitlaatplaatsen,een winkel centrum,allemaal dezelfde politieke voorkeur bijna,weinig of geen allochtonen,alles is er bus en metro en doktercentra en de huizen allemaal betaalbaar..
    Ja die zijn gek om op LR te stemmen omdat ze terug willen naar de Pretorialaan of de Pijperstraat.
    Ze stemmen altijd uit boosheid wel op een partij die hen zegt te vertegenwoordigen

    1. Profielbeeld van Adam
     Adam

     En uitgenodigd worden als partij betekent nog niet ontvangen te worden in het college.Een dooie mus die uitnodiging..maar wel attent voor de buhne dat weer wel
     Dus dat iedereen doet mee maar hoort er niet bij geld dus voor meerdere partijen.
     Dat uitnodigen was een farce,wel vragen op de koffie maar niet thuis zijn als de visite komt.
     Dat is gebleken.

  2. Profielbeeld van Sanne ten Hoove
   Sanne ten Hoove

   Voor de scepsis van Denk valt iets te zeggen. De PvdA steunde in het debat eerst twee moties van de partij om een werkprogramma met afrekenbare doelen op te stellen, maar stemde uiteindelijk toch tegen. Wellicht lag het aan de houding van Denk, maar een sterke indruk maakte het niet. Het is in ieder geval inconsistent met de eerder gedane uitspraken.

 6. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Mooi verslag! Fijn ook dat je het aandurft om zaken te benoemen én te interpreteren (zoals wat Denk nou eigenlijk echt van het coalitieakkoord vond).

  Mocht de middag exemplarisch zijn voor wat ons te wachten staat (vooral als Leefbaar – als een boos kind dat verplicht terug naar de klas moet – weer aanschuift), dan sla ik de komende vier jaar de raadsvergaderingen graag over, tenzij ik me even wil realiseren hoe vreemd sommige volksvertegenwoordigers met hun mandaat omgaan. Ze hebben alle recht te doen wat ze doen (want er is op hen gestemd), maar hopelijk realiseren ze zich dat de verkiezingsstrijd zich pas in 2022 weer aandient, en dat het in ieder geval tot die tijd handiger is om de stad te besturen in plaats van kapot te maken.

  1. Profielbeeld van Sanne ten Hoove
   Sanne ten Hoove

   Dankjewel! Ik ben van plan om de Rotterdamse raad de komende vier jaar intensief te volgen en hier op versbeton verslag ervan te doen. Sla dus gerust een debat over!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.