Voor de harddenkende Rotterdammer

Basisschool de Klimop in de Provenierswijk heeft haar deuren vandaag voor het laatst gesloten. Videomaker Wim Wiegmann bracht het laatste jaar van deze kleine basisschool in beeld. Een poging om vast te leggen wat anders verloren gaat.

Het was in 2015 dat de Klimop in de Provenierswijk van onderwijskoepel BOOR het gevreesde bericht kreeg dat ze de deuren moest gaan sluiten. Een van de argumenten was dat de onderwijskwaliteit tekort zou schieten. Dat argument schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Wim Wiegmann dook in zijn archief, en plaatste een aantal oude video’s over de bijzondere lesaanpak online. Ouders kwamen in het geweer en wisten een directe sluiting af te wenden. 

Maar in augustus 2017 brak toch het onvermijdelijke laatste schooljaar aan. Nogal impulsief van aard besloot de videomaker vanaf dag één het laatste schooljaar in beeld te brengen in een poging om “vast te leggen wat anders voor altijd verloren zou gaan”. Een jaar lang filmen leverde uren aan materiaal op. Het schrille contrast tussen cijfermatig denken en maatwerk werd langzamerhand de rode draad in de film. Daardoor is de titel geworden: een 10 voor de klimop. 

Bron: beeld: vimeo.com

Wiegmann blikt terug op het project met gemengde gevoelens. “De latere maanden trof ik soms wat somberheid, maar vooral gedreven leerkrachten. Vastbesloten om deze kinderen niet de dupe te laten worden van de situatie.” Naast de onderwijsaanpak bracht hij veel van ‘de laatste momenten’ in beeld. “De school bleef zinderen van positieve energie, maar uiteindelijk sloop ook de onzekerheid over de toekomst binnen, welk lesprogramma blijft bestaan. Welke lees- of rekenmethode gaat mee naar de hoofdvestiging.”

Hij filmde hoe drie jaar na de rumoerige commissievergadering, de directrice voor de laatste keer de schooldeur dicht deed. “Met gemengde gevoelens liep ik terug om de laatste stukjes aan elkaar te editen. Waar ik het meeste mee zit is een gevoel alsof er in Rotterdam iets kapot is gegaan”, zegt Wiegmann.

“Hebben we gefaald als Rotterdammers om echt op te komen voor de zwakkeren in het basisonderwijs? Ik zag hoe op deze school op alle mogelijke manieren onderwijs als maatwerk werd bedreven. Het basisonderwijs in bijna heel Rotterdam heeft met grote regelmaat leerlingen die ze niet aankonden doorverwezen naar deze school, en hielden met hun grote aantallen leerlingen, hun uitstroomcijfers stabiel.” Maar na dit schooljaar is dat vangnet er niet meer. 

vb boor

Lees meer

Gemeenteraad, gun onderwijsbestuur BOOR een échte doorstart

Het rommelt in het Rotterdamse onderwijs. BOOR, de koepel van het Rotterdams openbaar…

“Regelmatig dacht ik, wat heeft deze school voor fouten gemaakt”, vertelt Wiegmann. “Waarom werd deze school juist steeds kleiner, en de school een straat verder steeds groter en groter. Waarom koos ik, toen mijn dochter bijna 4 was, voor een andere basisschool?”

In deze ongemakkelijke reflectie ligt een deel van het antwoord, stelt hij. “Wij, met zijn allen, kiezen domweg wat ons het beste lijkt voor onze kinderen. Hoe meer de school zich ging toespitsen op de afvallers en zijn maatwerk perfectioneerde. Hoe harder de doorsnee leerlingen wegbleven. De school liep wellicht in zijn zelf gegraven “eerste hulp bij onderwijs” (ehbo) kuil. De school werd kleiner en kleiner. Het onderwijs steeds beter.”

Waar de ruim veertig kinderen nu heen gaan? Zo’n 15 tot 20 kinderen van deze Klimop gaan mee naar de grote vestiging, de rest waaiert uit over de stad. Het maatwerk verdwijnt. Droevig, zegt Wiegmann. “Of zoals de laatste directrice van de school het in de documentaire verwoordt: wie houdt de deur open voor deze leerlingen?”

Lees meer over het hele project van Wim Wiegmann op zijn website

wim wiegman

Wim Wiegmann

editor

Wim Wiegmann (1957) is een sociaal bewogen mediamaker. Hij heeft 35 jaar ervaring in korte docu’s en editing en was ooit mede-oprichter van Cineac TV. Momenteel is hij betrokken bij initiatieven als samenleven.org en Wijk TV.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.