Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In Rotterdam wordt elke twee jaar de Job Dura Prijs uitgereikt aan een initiatief in de gebouwde omgeving. Dit jaar draait het om mobiliteit. “We kiezen altijd voor een thema dat gonst in de stad.”

In de espressobar van de Bouwkundefaculteit van de TU Delft vertellen juryvoorzitter Alexandra den Heijer en Bart Dura, telg van de invloedrijke Rotterdamse familie van bouwers, over de prijs en het gekozen thema: mobiliteit. Maar eerst: hoe komt die prijs eigenlijk aan z’n naam?

Timmerwinkeltje

Het bouwbedrijf dat door Job Dura werd opgericht speelde een grote rol in de Rotterdamse wederopbouw door iconen als de Lijnbaan, het Groothandelsgebouw en het Hilton Hotel te realiseren. Dura bestond toen al een eeuw. Het bedrijf begon namelijk al in 1855 als timmerwinkeltje aan de Dordtse Straatweg op Katendrecht.

Kort voor de fusie in 1998 waaruit Dura Vermeer ontstond, besloot de achterkleinzoon van Job, Daan Dura, tot oprichting van het Job Dura Fonds, dat sindsdien in de regio Rotterdam maatschappelijke initiatieven in de gebouwde omgeving ondersteunt. Het bouwbedrijf doet dat uit dankbaarheid voor de mogelijkheden die de stad het familiebedrijf heeft gegeven.

Bart Dura, secretaris van het bestuur van het Job Dura Fonds, werkt zelf niet bij Dura Vermeer: “Ik ben pas later in mijn loopbaan als ontwikkelaar aan de slag gegaan.” Nu leidt hij met Philip van der Ent en Marco Praagman het Rotterdamse Impact Vastgoed dat zich richt op binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. Zo is de appel toch niet ver van de boom gevallen.

Radicaal

De Job Dura Prijs snijdt met mobiliteit dit jaar een breed thema aan. Alexandra den Heijer is hoogleraar publiek vastgoed van de TU Delft en voor de derde keer juryvoorzitter van de prijs: “De sluiting van de Maastunnel was een concrete aanleiding om mobiliteit als thema te kiezen. Maar cijfers over de toename van files zijn maar één kant van de zaak. Mobiliteit gaat niet alleen over verkeersstromen maar bijvoorbeeld ook over de vraag hoe je basisvoorzieningen als onderwijs, werk en zorg toegankelijk houdt.”

In principe is iedereen uitgenodigd om in te zenden, als het idee maar ‘radicaal’ is. “We zijn niet per se op zoek naar technologische innovaties, veel goede ideeën sturen bijvoorbeeld aan op geleidelijke gedragsverandering in mobiliteitskeuze. Zo is er een app die lege parkeerplekken in kantoorgebouwen beschikbaar maakt voor winkelpubliek op koopavonden en in weekends.”

Den Heijer is als hoogleraar publiek vastgoed geïnteresseerd in de koppeling tussen openbare gebouwen, stedenbouw en mobiliteit. “De oprichting van het eerste zelfstandige gymnasium op Zuid vermindert het aantal verkeerbewegingen over de Maas: perfect!” Den Heijer hoopt dat de bereikbaarheid van voorzieningen op Zuid door toekomstige ontwikkelingen als Feyenoord City toeneemt: “Er mogen geen nieuwe infrastructurele barrières bij komen. Wat je nu aanlegt, ligt er tenslotte voor een hele lange tijd.”

VB—Mobiliteit—schets-DEF
Beeld door: beeld: Jowan de Haan

Leegstand

Twee jaar geleden was het thema van de prijs ‘tijdelijk gebruik van leegstand’. Stad in de Maak won. De stichting neemt leegstaande panden onder haar hoede om ze met een groep stadsbewoners (weer) te laten bijdragen aan de stad. Aan de Pieter de Raadtstraat realiseerde Stad in de Maak in een leegstaand woonhuis niet alleen kantoorruimten, maar ook een pop-up bioscoop, een wasserette en een stokerij waar buurtbewoners gebruik van maken. Piet Vollaard, één van de oprichters van Stad in de Maak, is dit jaar één van de vijf juryleden van de Job Dura Prijs.

Heeft het thema leegstand nu, twee jaar later, niet aan actualiteitswaarde verloren gezien de gretigheid waarmee leegstaande gebouwen opgekocht en verbouwd worden? Den Heijer: “Hoewel het economisch beter gaat en er weer veel gebouwd wordt blijft de vraag hoe je met leegstand omgaat nog even actueel.”

Den Heijer doelt op de (buitenlandse) beleggers die leegstaande kantoren opkopen en renoveren omdat er een in de huidige markt een solide business case in zit. Stad in de Maak is daarentegen niet gemotiveerd op winstbejag, het verdienmodel is zelfs nog in ontwikkeling. De Job Dura Prijs 2016 leverde het initiatief €25.000 op en een gesprek met verschillende gemeentelijke afdelingen die wilden leren van lessen die er in Rotterdam rondom het activeren van leegstaande panden zijn geleerd.

Ga toch fietsen!

Het Job Dura Fonds doet zijn best de focus op de prijswinnaars te leggen en niet op het bouwbedrijf. Dat werkt de bekendheid van de prijs soms tegen, merkt juryvoorzitter Den Heijer op: ”Het bestuur wil niet teveel te koop lopen met de prijs. Tegelijkertijd wil je ook zichtbaar zijn zodat je oproep om initiatieven in te zenden wordt beantwoord.”

Voorafgaand aan de oproep voor het inzenden van projecten, maken de jury en het secretariaat op basis van vooronderzoek en interviews met deskundigen een lange lijst met potentiële projecten. De jury gebruikt deze lijst om meer grip te krijgen op het thema en selectiecriteria aan te scherpen. Den Heijer: “In Rotterdam barst het van de initiatieven. Maar ook bredere trends die zich niet beperken tot Rotterdam zoals de populariteit van de e-bike, zijn drijfveren om het over mobiliteit te hebben. De woon-werk afstand die mensen nu per fiets afleggen is enorm vergroot. Maar denk ook aan de vele sharing-platforms die uit de grond schieten.”

Tot slot wil Den Heijer graag kwijt dat de jury kritisch naar het realiteitsgehalte ervan kijkt: “Je hebt hele romantische initiatieven. Maar blijft het ook op de lange termijn relevant? We gaan selecteren op radicaal én realistisch.”

Ken je een goed initiatief op gebied van mobiliteit of heb je zelf een project dat de Job Dura Prijs moet winnen? Kijk dan of het project voldoet aan zoveel mogelijk van de criteria. Je kunt tot en met 1 september inzenden. De uitreiking vindt plaats op donderdag 29 november. De winnaar van de Job Dura Prijs ontvangt een kunstobject en €25.000 aan prijzengeld.

Laura-Liza-VBheader

Lees meer

Vervoersarmoede: wat is het en wat doet Rotterdam eraan?

Je zou als werkzoekende maar de ideale baan vinden, maar je nieuwe werkadres niet kunnen…

Teun van den Ende

Teun van den Ende

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina
foto_jowan

Jowan de Haan

Chef illustratie

Jowan woont in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de WDKA als grafisch ontwerper en werkt sindsdien als illustrerende ontwerper en ontwerpende illustrator. De invloed van zijn liefde voor zeefdruk is groot. Naast keihard werken doet hij niets liever dan, vanuit zijn zeefdrukatelier, vrij werk de wereld in slingeren.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.