Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Ik schreef vorige week dat de campagne die we zijn begonnen om supporters te werven voelt als een nieuwe start. Het nieuwe verdienmodel op basis van supporters is namelijk ook een reden om de redactie te vernieuwen. Het doel is dat we dankzij supporters onze redacteuren kunnen betalen voor hun bijdragen. En dat betekent dat we meer van onze ideeën kunnen realiseren én beter redactie kunnen voeren over welke onderwerpen we willen behandelen.

vb_fundeer-je-mening
Beeld door: beeld: Rachel Sender

We zijn er nooit geweest voor de laatste nieuwsfeiten, en dat gaat niet veranderen. Er zijn al andere lokale media die dat prima coveren. Blijf dus vooral AD en Rijnmond volgen voor het nieuws, dat doen wij ook! Ons doel is altijd geweest om de achtergronden en duiding áchter het nieuws te brengen en daarover te reflecteren. Rotterdammers kunnen bij ons terecht om te begrijpen wat er speelt en waarom, en om daar een gefundeerde mening over te vormen. Op deze manier vergroten we, zo hopen we althans, de betrokkenheid van Rotterdammers met de stad. We vinden het ook belangrijk dat je de stad leert kennen, want een grote stad als Rotterdam kan anoniem overkomen. Daarom laten we ook de gezichten en persoonlijkheden zien achter de verhalen.

Maar wat betekent dit concreet? Wat kun je als lezer van ons verwachten de komende tijd? Hieronder beschrijf ik welke artikelen we gaan maken en welke nieuwe rubrieken we introduceren.

Politiek

Je kunt bij ons zoals altijd terecht voor kritische opinies en analyses van ontwikkelingen in de Rotterdamse politiek. Guido van Eijck – jullie kennen hem van zijn serie in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen – zal elke maand een politiek verhaal schrijven. Volgende week woensdag staat zijn eerste verhaal op de rol. Kim Hoefnagels duikt in een democratisch experiment dat middenin de wijk Middelland plaatsvindt. En Saskia Naafs kijkt achter de schermen van de beruchte ‘pasteraanpak’.

Van wie is de stad?

Tijdens de verkiezingscampagnes hebben we gezien dat ‘identiteit’ een hot issue is: volgens sommigen staat de identiteit van Rotterdam onder druk. Historicus Marianne Klerk gaat de strijd om de Rotterdamse identiteit analyseren. Wie bepaalde die strijd in het verleden en wat kenmerkt deze vandaag de dag? Bekijk hieronder de video van Marianne waarin ze uitlegt wat ze wil doen.

Bron: beeld: youtu.be

Teun van den Ende schrijft over architectuur, de Rotterdamse woningmarkt en stedelijke ontwikkeling. ‘Van wie is de stad’ is een vraag die nog altijd relevant is: de Rotterdamse woningmarkt en het vastgoed is het speelveld geworden van verschillende belangen: vastgoedeigenaren, investeerders, gemeente, corporaties én bewoners. Hoe maak je een inclusieve en rechtvaardige stad? En hoe staat het met de uitvoering van de woonvisie die vooral op Zuid grote veranderingen teweeg zal brengen? Twee jaar na het referendum zal hij de stand van zaken opnemen.

Bron: beeld: youtu.be

Kunst en Cultuur

Naast politiek en architectuur is kunst & cultuur altijd een onderwerp geweest op Vers Beton. Dit gaat nog meer een vast onderdeel worden. Jelena Barisic en Fay van der Wall schrijven elke twee weken over de stand van zaken in de Rotterdamse kunst- en cultuur. Waar gaat het debat op dit moment over in de sector? Wie zijn de beeldbepalende roergangers, nieuwe smaakmakers en opvallende stemmen? Lees bijvoorbeeld de eerste interviews in deze rubriek met fotograaf Stacii Samidin en Maas-directeur Moniek Merkx.

En wie Tara Lewis een beetje volgt, weet dat zij goed op de hoogte is van het wel en wee van het Rotterdamse nachtleven. Zij wil al heel lang een verhaal schrijven over hoe het komt dat er de laatste jaren veel van haar favoriete uitgaansgelegenheden zijn gesloten. Is er een rode draad te ontdekken? Bekijk hier Tara’s idee:

Bron: beeld: youtu.be

Beeld is altijd een belangrijk onderdeel geweest van Vers Beton: de helft van onze redactie bestaat uit illustratoren en fotografen. We zijn er trots op om een ook voor hen een belangrijk podium te zijn. We gaan meer inzetten op documentairefotografie: Salih Kilic trapt af met een reportage naar diversiteit in de Rotterdamse LHBTI-gemeenschap. Hij vertelt zijn plannen in de video:

Bron: beeld: youtu.be

Samenleven

BEP_SylvanaLansu_9

Lees meer

Ons Kent Ons: Bep van Klaveren Memorial

Tweewekelijkse column. Deze week over 'De Bep', die meer blijkt dan een boksgala.

En: Vers Beton is er voor de harddenkende Rotterdammer, maar stiekem willen we al heel lang een tikkeltje ordinaire societyrubriek schrijven. Maar dan wel één met een opdracht. Want ‘society’ is feitelijk niets anders dan de maatschappij. En daar bestaan vandaag de dag nogal wat spanningen en zorgen over: ontmoeten we elkaar nog wel? Tara Lewis en Ferrie Weeda kun je daarom tegenkomen op openingen, borrels en bijeenkomsten van allerlei pluimage in de stad. In de nieuwe tweewekelijkse rubriek ‘Ons kent Ons’ onderzoeken ze of en hoe gesegregeerd de stad eigenlijk is. Waar worden de welbekende bubbels verbroken en in welke warme bubbels verschuilen we ons?

Schrijverscolumns en fictie

Ferrie schrijverscolumn

Lees meer

De Shell-wolk waar niemand zich druk om maakte

Ferrie Weeda neemt de lezer maandelijks mee in zijn blik op de stad.

We gaan ons ook verbreden. Een nieuw genre is de schrijverscolumn. Ferrie Weeda heeft vorige week afgetrapt met zijn eerste column. Binnenkort start Saïd el Haji een column over de zielenroerselen van zijn leerlingen in de taallessen Nederlands die hij geeft. Als Daphne Huisden haar nieuwe roman heeft ingeleverd, start ze bij ons in het najaar met een maandelijkse feuilleton. Ook gaan we samenwerken met het literair cursuscentrum The Writer’s Guide to the Galaxy, maar daarover later meer!

Onderzoeksjournalistiek

De vorig jaar opgerichte onderzoeksredactie De Harde Kern is op dit moment bezig met maar liefst 4 (!) dossiers. Binnenkort start het dossier van Inge Janse over waarom de verduurzaming van de Rotterdamse haven zo traag gaat. Er zijn ook nieuwe plannen in de maak voor meer dossiers in 2019 in samenwerking met andere lokale en landelijke media zoals OPEN Rotterdam, Follow the Money en Investico. Omdat onderzoeksjournalistiek erg kostbaar is gaan we daarvoor een aanvullende subsidie aanvragen voor lokale onderzoeksjournalistiek. Dus fingers crossed!

Maak dit mogelijk!

We hebben je hulp hard nodig. Deze verhalen kunnen we maken als jij, onze lezer, ons wilt steunen door supporter te worden. Dat kan al vanaf 6 euro per maand. Als je al supporter bent, kun je ons nog extra helpen door onze boodschap te verspreiden in jouw netwerk!

Wil je dat wij deze verhalen gaan maken?

Ja, ik support Vers Beton
Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.