Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Beste lezer,

 

Vandaag is een belangrijke dag voor Vers Beton. Vanaf vandaag kun je ‘supporter’ worden door ons te steunen met een kleine maandelijkse of jaarlijkse donatie. Dit betekent niets minder dan vooruitzicht op een stabiele en onafhankelijke toekomst voor onze redactie. En daarom voelt vandaag als een nieuwe start.

Ik vertel je graag waarom we dit doen, wat je kunt verwachten als lezer en hoe je ons kunt steunen.

vb_fundeer-je-mening
Beeld door: beeld: Rachel Sender

Hoe we begonnen

Toen we zeven jaar geleden begonnen met Vers Beton, deden we dat aanvankelijk zonder na te denken over geld, zonder uitgekiend verdienmodel of doelgroepenonderzoek. Aan de publicatie van het manifest in juni 2011 ging weliswaar een aantal vergaderingen vooraf, maar daar bespraken we voornamelijk de inhoudelijke ambities: op welke manier wilden wij iets toevoegen aan de lokale journalistiek en het debat over de stad? Eén keer kwam geld ter sprake: toen gingen we met de pet rond om gezamenlijk de serverkosten voor het eerste jaar te kunnen betalen.

We deden het allemaal vrijwillig. Vers Beton is begonnen middenin de crisis: ontslagen in de architectuur, de bezuinigingen in de kunst- en cultuursector en afgestudeerden zonder zicht op een baan zorgden voor een grote groep getalenteerde mensen die veel tijd en zin hadden om voor Vers Beton aan de slag te gaan. Het was niet moeilijk om mensen te vinden die iets wilden bijdragen – schrijven, fotograferen, redigeren, een website bouwen – ze boden zich vanzelf aan en de gezellige vergaderingen en borrels werkten zeker mee.

De motivatie van iedereen was inhoudelijk: we waren allemaal Rotterdammers met een hart voor de stad, een fascinatie of juist een gecompliceerde haat/liefdeverhouding, in elk geval: het waren betrokken Rotterdammers die behoefte hadden aan een platform dat ruimte bood voor inhoudelijke, kritische, verdiepende verhalen over de stad. Onze missie sindsdien is om Rotterdammers aan het denken te zetten over hun stad – en zo hopen we bij te dragen aan de ontwikkeling van Rotterdam.

Dat bleek aan te slaan. We hadden zeven jaar geleden nooit kunnen bevroeden dat Vers Beton vandaag de dag 30.000 maandelijkse lezers zou hebben, met soms een uitschieter naar 60.000 lezers, een onderzoeksredactie, een boek in de winkels en de Rotterdamse Persprijs in de kast. En zónder dat er ooit zoiets als een marketingplan was geschreven.

Vanaf het moment dat we doorkregen dat we dit eigenlijk veel liever deden dan het werk waarmee we de huur betaalden, zijn we bezig geweest om na te denken over een verdienmodel. Hilde Westerink is erbij gekomen als zakelijk leider en onder haar hoede is de organisatie flink geprofessionaliseerd.

Zo zijn we er steeds beter in geworden om financiering te vinden voor projecten. We zijn uitgegroeid van een vrijwilligerscollectief tot een journalistiek productiehuis met professionele freelancers: van tijdelijke samenwerkingen met andere organisaties tot het schrijven van subsidieaanvragen voor grote projecten zoals het boek ‘Help, we zijn populair!’ en de game ‘Bouwen is Macht’. In de loop van de tijd hebben we van alles gedaan: debatten en talkshows, documentaires, vlogs en videoproducties, podcasts, interactieve kaarten en games, kieswijzers: welk journalistiek genre hebben we eigenlijk niet gebruikt om na te denken over de stad?

Waarom nu?

Ik hoor je al denken: dat gaat dan toch prima? Jullie bestaan toch al een hele tijd? Waarom nu opeens geld vragen? Er zijn twee redenen waarom het niet meer gaat zoals we het tot nu toe deden:

Ja, soms is er geld voor projecten. Het probleem is echter dat al deze projecten altijd alleen zichzelf financieren. Het productiehuis biedt geen duurzaam inkomen voor de kurk waar alles wat we doen op drijft: een website die wekelijks bemenst en gevuld wordt. Want voor de website zélf kunnen we nog steeds niemand betalen. Het probleem is dus: #bijdebakker. Dat houdt een keer op. Eigenlijk is de vraag: waarom zijn we niet al veel eerder hiermee begonnen? Het afgelopen jaar hebben we met hangen en wurgen aan elkaar weten te knopen.

Het verdienmodel voor de website, zo grappen we weleens, draait op loyaliteit en passie. Dat geldt voor schrijvers en beeldmakers, en ook voor mij, Hilde en adjunct-hoofdredacteur Willemijn Sneep. Het moment dat Hilde en ik ons realiseerden dat dit betekent dat we eigenlijk onvervangbaar zijn, was het moment dat we wisten dat het zo écht niet  langer kan. Wij steken veel tijd in het ondersteunen van de redactie en de makers, en dat doen we zonder ook maar het begin van een marktconforme vergoeding. We leven van project naar project en dat biedt geen stabiele basis. Mocht één van ons besluiten dat het tijd is om iets anders te gaan doen, en die tijd zal uiteindelijk altijd komen, dan lukt het nooit om een vervanger te vinden. Dat zou zomaar het einde kunnen betekenen van Vers Beton. Het gaat dus niet zozeer om ons inkomen, maar om een stabiele basis voor een organisatie die wat ons betreft alle recht en reden heeft om te blijven bestaan.

Ten tweede merken we dat we nu aan het plafond zitten van wat we kunnen én nog willen. Er is maar zoveel dat je van vrijwilligers kunt vragen. Er is te veel wat we willen doen dat nu noodgedwongen blijft liggen. We willen méér eigen verhalen maken en onze eigen agenda bepalen. We willen verhalen met impact brengen die het belang van lezers vooropstellen. We willen een journalistiek productiehuis zijn dat gespecialiseerd is in de grootstedelijke thema’s die eigen zijn aan deze stad – en daarmee een inspiratiebron voor andere steden in het hele land. Met onderzoeksjournalisten die complexe dossiers aan het licht brengen en begrijpelijk maken. Met een redactie die de diversiteit van de stad reflecteert – dat zijn we naar onze mening nog niet genoeg – brengen we deze verhalen op een vernieuwende manier. Dat kan alleen als er een stevige basis is waarop de redactie kan bouwen. Supporters zorgen voor deze fundering.  

Wij hebben jullie nodig

Wellicht denk je nu: “Heb je al eens gedacht aan X/Y/Z om geld te verdienen?” Het antwoord is: ja, ja en ja. Wij denken al járen over niets anders na en ik kan je verzekeren dat er geen enkel idee is dat niet de revue is gepasseerd, dat niet is onderzocht, uitgeprobeerd of al eens eerder aan ons is gemansplained. Na jaren brainstormen, onderzoeken, praten en experimenteren kiezen we voor een model dat het beste bij ons past en waar wij in geloven: financiering door lezers.

De reden is simpel: wij willen graag onafhankelijk blijven. En lezersgeld is het meest onafhankelijke geld dat er is. Wij werken liever keihard om de support van 2000 lezers te verdienen, dan dat we ons afhankelijk maken van de agenda van één machtige partij met diepe zakken.

Daarom hebben wij jullie support nodig.

Schrijf je hier in

Ja, ik word supporter

Wat betekent het?

Je kunt supporter worden vanaf 6 euro per maand. Kies je ervoor om ons voor een heel jaar te steunen, dan ben je nog iets voordeliger uit: dat kost 65 euro per jaar. Kun je meer missen, dan is dat uiteraard ook van harte welkom. Je kunt dan kiezen voor een hoger bedrag van 7,50 per maand of 85 euro per jaar. Bij je eerste betaling is er ook een mogelijkheid om een eenmalige extra donatie te doen om onze campagne nog beter op weg te helpen.

Wat krijg je ervoor terug?

In de eerste plaats krijg je er dus een steviger, beter en, ik kan het niet genoeg benadrukken, onafhankelijk Vers Beton voor terug dat zijn dromen kan najagen. Want het geld gaat naar journalistiek: dankzij dit geld kunnen we nu (voor een aantal artikelen per week) schrijvers en beeldmakers betalen voor hun bijdragen en zijn we niet meer uitsluitend van vrijwilligers afhankelijk.

Er zijn ook enkele directe voordelen die je als supporter krijgt:

Reacties

Het grootste privilege is dat reageren onder de artikelen voortaan alleen is voorbehouden aan supporters. Supporters kunnen inloggen met hun account en een reactie achterlaten. Reacties blijven wel zichtbaar voor niet-supporters. De oude reacties blijven ook gewoon staan.

Korting bij Arminius

Supporters krijgen daarnaast gratis entree bij onze eigen talkshow in debatcentrum Arminius: Vers Beton LIVE. Dit is dé plek waarbij de community van Vers Beton supporters, kritische Rotterdammers met een hart voor de stad, elkaar en de redactie kunnen ontmoeten. Daarbij krijgen supporters van Vers Beton een speciale supporterskorting bij andere debatten en lezingen georganiseerd door Arminius.

Geen betaalmuur

De site komt dus niet achter een betaalmuur. Die laagdrempeligheid past bij onze missie. Wij vinden dat wat wij doen een publiek belang dient. We doen daarom een beroep op de solidariteit van supporters: door ons te steunen houd je onze verhalen toegankelijk voor álle Rotterdammers. Ook voor lezers die minder te besteden hebben. Als je geen supporter bent, zul je alleen af en toe een banner moeten wegklikken om verder te kunnen lezen.

Nieuwe website

Wellicht is het je al opgevallen: we hebben óók de website een make-over gegeven. Bureau Bolster heeft voor ons een nieuwe website gebouwd dat tal van nieuwe functies biedt om doorlopend campagne te voeren, en een ingelogde omgeving voor supporters. De homepage is rustiger en meer overzichtelijk en de artikelpagina’s hebben een nieuwe opmaak gekregen. Er is nu ook een mogelijkheid om vacatures bij ons te plaatsen in de vacaturebank. En in de toekomst gaan we een debatagenda starten, maar daarover later meer.

Tot slot

Het officiële advies luidt dat een crowdfundingcampagne geen chantagemiddel moet zijn, dat je een positieve boodschap moet verkopen. Toch wil ik wel eerlijk zijn. Want als je zou doorvragen, dan is het wel een beetje erop of eronder voor ons. Als het niet lukt om genoeg supporters te vinden (te beginnen met tenminste 2.000 supporters) dan moeten we ons ernstig herbezinnen op welke manier we verder kunnen.

vb_fundeer-je-mening

Lees meer

Veelgestelde vragen

Lees alles over voordelen voor supporters

Het zal zeker niet makkelijk zijn, we zullen er hard voor moeten werken, maar we zouden hier nooit aan beginnen als we niet met hoofd en hart geloven dat het mogelijk en haalbaar is om een lokaal onafhankelijk platform te financieren door lezers.

Lees je ons al jaren met plezier? Draag je lokale onafhankelijke journalistiek een warm hart toe? Vind je dat het Rotterdamse debat een kritisch platform nodig heeft? Dan hoop ik dat je twee lattes, of twee biertjes, per maand over hebt om ons te steunen!

Alvast bedankt namens alle schrijvers, fotografen, illustratoren en eindredacteuren die Vers Beton maken,

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.