Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Van der Leeuwprijs wordt uitgereikt door de Van der Leeuwkring aan initiatiefnemers die door een betrokkenheid met de stad nieuwe plekken weten te creëren. Plaatsen waar bewoners wat aan hebben. Zij zorgen ervoor dat Rotterdam blijft bewegen en dat verdient de aandacht, aldus De Kring. In het verleden mochten (onder andere!) de mensen achter Theater Walhalla, de gebiedsontwikkeling rondom de Markthal, Rotterdamse Oogst en The Student Hotel de prijs in ontvangst nemen. Vorig jaar won Marco Stout de prijs voor zijn inzet voor een levendig Hoogkwartier. Mensen in het Rotterdamse culturele en publieke landschap die hun nek hebben durven uitsteken en zelf investeerden. Wie wordt de volgende?

De Van der Leeuwkring bestaat uit gevestigde namen uit de Rotterdamse vastgoed- en ontwikkelwereld. De leden werken in topposities bij Rotterdamse corporaties, vastgoedontwikkelaars en beleggers. Samen willen zij de Rotterdamse groei ondersteunen en verbinding leggen tussen privaat initiatief en publieke waarden. Twee ‘Kringleden’ Jenny Vermeeren (directeur Woonstad) en Petra Rutten (directeur Wonen van Frame Vastgoed) lichten de keuze voor de nominaties toe.

“Een individu als geweten van het stadmaken”

Het oeuvre van Robbert de Vrieze

WIJ-Delfshaven-by-Ruben-Hamelink (1)
Robbert de Vrieze (links) Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

“In Rotterdam is stadmaken niet los te zien van Robbert de Vrieze”, zegt Petra Rutten. “In de vele projecten waar hij aan bijdraagt – Stadslab Luchtkwaliteit, Delfshaven Coöperatie, Westpractice, Rondje Rijnhaven – biedt Robbert altijd een eigen perspectief. Niet formeel, niet zakelijk, maar altijd inhoudelijk, verbindend en oprecht betrokken. Formele processen stuwen stadsontwikkeling, maar zonder individuele stadmakers als Robbert zouden we de volle breedte missen. Bij de ontwikkeling van Rondje Rijnhaven zorgde hij ervoor dat de losse partijen hun perspectief konden overstijgen om zich af te vragen: wat voor een gebied maken wij nu samen, in zijn totaliteit? Zijn verbeeldingskracht en inhoudelijkheid werkten verbindend. Nu, 10 jaar later, is het gebied rond de Rijnhaven in volle bloei. En dat is maar één voorbeeld van de bijdrage van Robbert. Ook vestigde hij, altijd in samenwerking met anderen, de aandacht op de impact van grote maatschappelijke vraagstukken als slechte luchtkwaliteit en de energietransitie in Rotterdamse buurten. De stadmakerspraktijk van Robbert is breed, divers en ondernemend. Daarom deze nominatie voor zijn gehele ‘stadsmakersoevre’.”

“Een circulair ecosysteem wordt centrum voor vernieuwing”

Sabine Biesheuvel van BlueCity, en haar gehele netwerk van collega initiatiefnemers

DaphnevanDrenth-Versbeton-Bluecity010-web2
Beeld door: beeld: Daphne van Drenth

Sabine Biesheuvel nam samen met onder meer Mark Slegers, Siemen Cox en Wouter Veer het initiatief tot de ontwikkeling van BlueCity. “Samen geven ze in Rotterdam een enorme duw aan de circulaire economie, een belangrijke opgave voor de stad”, vertelt Jenny Vermeeren. “BlueCity is zeker geen onbekende meer, maar staat aan de vooravond van een interessante stap. Na de eerste fase waarin onder andere Rotterzwam startte met het kweken van zwammen op koffiedik, wisten de initiatiefnemers het oude Tropicana ook daadwerkelijk te kopen. Deze investering getuigt van lef en ambitie. Intussen maken ze ook echt een interessant gebouw, compleet met circulair interieur. Ze doen wat ze uitdragen. Daarnaast ontwikkelt de plek zich ook tot een echte kennis-hotspot met manifestaties en evenementen. In de volgende fase zal BlueCity ook naar buiten toe nog meer gezicht krijgen. De kring wil dit ondernemerschap graag van harte ondersteunen. In potentie is het een hele fijne plek aan het water, binnen én buiten. Rotterdam heeft er een circulaire hotspot bij. Op eigen kracht gebouwd en met de potentie om verder te groeien. Dat verdient een nominatie.”

“Een compleet nieuw scholensysteem op Zuid”

De transitie in de Onderwijskaart van Marc Otto (Scholenkoepel LMC), Huub van Blijswijk (Stichting BOOR), Henk Post (Scholenkoepel CVO), Josine Meurs (Gemeente Rotterdam, Onderwijs) en Iris Dudok (Gemeente Rotterdam, Planologie).

Iris Dudok presenteert de onderwijskaart tijdens SMC16
Iris Dudok presenteert de onderwijskaart tijdens het Stadmakerscongres in 2016 Beeld door: beeld: Fred Ernst

“Vier schoolbesturen steken hun nek uit op Rotterdam Zuid”, zegt Petra Rutten. “Wat zij doen is een unicum voor ons land. Samen met de gemeente Rotterdam keken ze naar de demografie en naar het onderwijsaanbod van de wijken. Vervolgens stappen ze over hun eigen belangen heen om aan de vraag te voldoen. Zo willen ze minder ‘brugfietsers’: middelbaar scholieren die dagelijks de Erasmusbrug oversteken om naar school te gaan. De doelstelling is een breder, diverser en hoogwaardig onderwijs. Kinderen en ouders moeten dat op Zuid kunnen vinden en daarvoor niet de brug over moeten fietsen. Bijzonder, want zo’n verschuiving in onderwijs en perspectief van besturen zie je nergens in het versnipperde onderwijslandschap in Nederland. Maar de besturen herkennen hun rol op Zuid. Scholen zorgen voor sociale cohesie en duwen de wijk vooruit. Het is zonde dat dat noodgedwongen de brug over moet om zich thuis te voelen in de klas. Het vijfjarenplan ligt er en we staan nog maar aan het begin, maar met deze nominatie eren we alvast de geest van de schoolbesturen en betrokkenen.”

Uitreiking van de Van der Leeuwprijs 2018

Vrijdag 9 november om 09.00 uur reikt de Van der Leeuwkring de prijs uit tijdens het Stadmakerscongres in Theater Rotterdam.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam.

IMG_2709

Basia Dajnowicz

Basia Dajnowicz (1988) is na de Achterhoek, Arnhem en Antwerpen eindelijk in Rotterdam terechtgekomen. Die krijg je hier nooit meer weg. In het dagelijks leven rammelt ze op haar toetsenbord en maakt ze domme grappen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.