Voor de harddenkende Rotterdammer

Lief instagram, ik vind je leuk, maar soms val ik in slaap bij zoveel eenheidsworst, of wat daar de vegan-variant van is. Een van de grootste slaapverwekkers: die schommels in horecazaken.

Eén keer in een schommel poseren is leuk, maar is het nog steeds leuk als zo’n beetje elke nieuwe burger/vegan/salad/koffiecoffee bar er een heeft hangen? De afgelopen paar maanden spotte uw swingwatcher al schommels bij hipster lunchspot Lot&Daan, vega hangout Backyard, de rozeburgerbakkers van Flower Burger en bij instahemel Amada coffee (jep, die van de selfieccino, zie Instadam #3).

Soms denk ik dat ik dubbel zie, want de foto’s zijn nogal…inwisselbaar.

Een diepgravend onderzoek naar het schommelfenomeen leerde me een aantal dingen. De belangrijkste: het maakt blijkbaar niet uit dat de schommel tegen een muur of een tafel hangt. Die van Backyard bijvoorbeeld levert je gegarandeerd een hersenschudding op, maar doet het fantastisch op Insta.

Les 2: Er hoeft ook niet per se iemand in te zitten – een mooi interieurplaatje is ook goed. Les 3: Macramé of rotan in je zaak is ook goed voor gratis selfie-reclame: een macramé-rotan-schómmel, zoals bij Lot&Daan, is dus een gouden vondst.

Waar komt de schommeltrend vandaan? Misschien wel dichterbij dan je denkt. Trendsetter was dit keer snackbar Pomms aan de Coolsingel. Bij Pomms kun je al sinds 2014 biologische frietjes eten terwijl je zachtjes heen en weer schommelt. Bedenker Niels Tijthoff van Pomms kwam op het idee toen hij een schommel zag hangen in een galerie in Londen. “Daar hing hij in de etalage. Maar er zat niemand op. Waarom eigenlijk niet, dacht ik? Ik wilde iets met fun en eten, en dat werd dit.”

Horecaschommelbedenker Niels vindt het niet erg dat zijn idee navolging vindt. “Er zijn nu ook festivals en hotels die schommels ophangen. En je hebt ook grote, meerpersoons-schommels zoals die op de Nieuwmarkt in het MaHo kwartier (#MaHo #MaHo #MaHo – red.). Ik vind het wel leuk.”

Zoals het meestal gaat met die dingen (denk aan drankjes in jampotten, ruwe bakstenen muren en hangplantjes in macramé) zijn we voorlopig nog niet van de schommeltrend af. Ze zullen eerst nog tot vermoeiens toe op allerlei plekken opduiken, van de Libelle zomerweek tot aan Cafetaria ’t Snorretje. De ware trendsetter echter, die is al weer verder. Niels is alweer op zoek naar nieuwe ideeën. Wat het volgende ding wordt? Niels : “Ik dacht aan iets met glijbanen, maar daar zijn onze vestigingen te klein voor.”

 

Instadam

Wie eet wat, waar en waarom? Om dat te weten te komen kan je je neus volgen. Je kunt ook op je telefoonscherm kijken. Op Instagram krijg je een soort parallel Rotterdam te zien: een wereld vol chiazaad en roze lattes aan de #fitgirl kant, en volgeladen bubble waffles en hamburgers aan de vettere kant van het spectrum. Een gulden middenweg lijkt er niet te zijn, en over hoe het smaakt hoor je ook niemand. Wat zegt de #instafood-scene over de stad? In deze serie verzamelt Lot Piscaer enkele trends en cliché’s.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

lot piscaer

Lot Piscaer

Lot Piscaer (1975) studeerde kunst- en cultuurwetenschappen en is tekstschrijver en culinair journalist. Ze schrijft restaurantrecensies voor het AD/Rotterdams Dagblad en is programmeur en van het culinaire podium op festival Djemaa el Fna. Ook werkt ze als kok en stylist mee aan kookboeken.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.