Voor de harddenkende Rotterdammer
HardeKernlogo_VB_RGBbig

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft onlangs 2,7 miljoen euro aan subsidies verdeeld onder 23 regionale journalistieke projecten voor onderzoeksjournalistiek. Het plan van Vers Beton en OPEN Rotterdam is één van de projecten die uit dit budget ondersteund wordt. Dankzij de toezegging van ruim 138.000 euro wordt er een samenwerking mogelijk gemaakt op het gebied van onderzoeksjournalistiek. De samenwerking van beide media is erop gericht om een breder publiek te betrekken bij diepgravend onderzoek en andere manieren van visualisatie in te zetten.

Hoofdredacteur van OPEN Rotterdam Celeste Boddaert: “We zijn heel blij met de toekenning van de subsidie. We waarderen de erkenning en het vertrouwen in onze vernieuwende aanpak als nieuwsorganisaties. Het is zo belangrijk dat er geld wordt vrijgemaakt voor onderzoeksjournalistiek, en we krijgen nu ook ruimte voor innovatie. We richten ons naast goed, kwalitatief onderzoek ook op nieuwe vertelvormen om een zo breed mogelijke doelgroep te bereiken. Dus als jij niet zo van longreads houdt, maar wel elke dag drie uur op instagram doorbrengt, vind je ook daar de verhalen in stories of een insta-docu.”

“Als jij niet zo van longreads houdt, maar wel elke dag drie uur op instagram doorbrengt, vind je ook daar de verhalen”

Hoofdredacteur Eeva Liukku van Vers Beton: “Op het gebied van onderzoeksjournalistiek valt er in deze stad genoeg te halen. Wie volgt nog hoe de complexe ontwikkeling van Feyenoord City nu echt in elkaar zit? Wat de resultaten zijn van een miljardenprogramma als de NPRZ voor Rotterdam Zuid? De antwoorden op deze vragen zijn niet eenvoudig en niet in een enkel artikeltje op te tikken. Daar heb je toegewijde journalisten voor nodig die de ruimte krijgen om zich in een dossier te verdiepen. De samenwerking met OPEN is een win-win situatie omdat we elkaar zo goed aanvullen. Vers Beton gaat de diepte in en OPEN Rotterdam weet ervoor te zorgen dat de resultaten niet liggen te verstoffen als een longread voor de liefhebber.”

Boddaert van OPEN Rotterdam kijkt uit naar de samenwerking: “Vers Beton is voor ons de ideale samenwerkingspartner door hun ervaring in onderzoeksjournalistiek, durf om nieuwe vertelvormen uit te proberen en het écht Rotterdamse karakter. Met onze kennis van storytelling in videovorm en ons jonge, diverse team vullen we elkaar perfect aan. We gaan ons vastbijten in de dossiers en daar hebben we veel zin in!”

Pitchronde

De toekenning van de subsidie is een mooie opsteker voor de in 2017 opgerichte onderzoeksredactie De Harde Kern van Vers Beton. Uitgever Hilde Westerink: “Onderzoeksjournalistiek is tijdrovend en kostbaar. Dankzij een subsidie van CityLab010 hebben we in 2018 al twee pilots gedraaid en daarvoor zelfs twee journalistieke games gebouwd. Met deze ervaring en de subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kunnen we de onderzoeksredactie weer verder uitbouwen.”

Ook Rotterdammers kunnen ideeën aandragen over onderwerpen die opgepakt kunnen worden door onderzoeksjournalisten. In februari 2019 organiseren Vers Beton en OPEN Rotterdam een Dag van de Onderzoeksjournalistiek in bij onze partner Arminius. Er staat dan een pitchronde op het programma waarin lezers en kijkers ons vertellen over onderwerpen die spelen in de stad en die in hun ogen opgepakt moeten worden door de onderzoeksredactie.

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
2d38c04bd249ad4f0720a4736b231294

Hilde Westerink

Uitgever

Hilde Westerink (1979) is uitgever en zakelijk leider van Vers Beton. Hilde kan van alles een beetje, maar veel balletjes in de lucht houden is haar specialiteit. Haar eerste publicatie ooit was een zine: Riot Grrrl Europe #1.
[email protected]

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.