Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
vb_fundeer-je-mening

Op 10 september van dit jaar hebben we het roer omgegooid: we zijn gestart met een verdienmodel, gedragen door supporters. Lezers en sympathisanten kunnen nu supporter worden van Vers Beton door een maandelijkse een bijdrage vanaf 6 euro of een jaarlijkse bijdrage vanaf 65 euro.

Na 3 maanden campagne voeren staat de teller op iets meer dan 350 supporters. Daar zijn we zeker niet ontevreden over. Het liefst willen we nog voor het einde van dit jaar de grens van 500 supporters passeren. Was je al van plan om supporter te worden, maar heb je het nog niet gedaan? Doe dat dat meteen, het kost je slechts een paar minuten:

We hebben wat leuke weetjes over de eerste supporters: de gemiddelde leeftijd van onze supporters is 51 jaar. De helft van de supporters kiest voor een maandelijkse betaling en de andere helft voor een jaarlijkse betaling: we zijn dus blij dat we deze keuzemogelijkheid hebben ingebouwd. Zo’n 10% van de mensen heeft ervoor gekozen om bij de eerste betaling een extra donatie te doen. Heel erg sympathiek, en dat kunnen we goed gebruiken!

2019 wordt pas écht spannend

2018 was voor ons spannend omdat we dit nieuwe systeem moesten opzetten, een nieuwe website wilden lanceren, de campagne moesten voorbereiden en starten en dan hopen dat het een beetje aanslaat. Maar volgend jaar wordt pas écht cruciaal: in 2019 moet blijken of het ons lukt om op deze manier te kunnen blijven bestaan én om te blijven groeien.

Want we zijn er nog niet. Om een stabiele, onafhankelijke redactie te kunnen draaien hebben we minstens 2000 supporters nodig. Dat betekent dat we nu 17,5 % van ons doel binnen hebben. In 2019 moet die resterende 82,5% wel over de brug komen.

Dankzij een exploitatiesubsidie van het Stimuleringsfonds van de Pers, bedoeld om dit nieuwe verdienmodel op poten te zetten, hebben we gelukkig een beetje ademruimte. Maar als het geld van de exploitatiesubsidie op is, vermoedelijk halverwege 2019, moeten we op eigen benen kunnen staan.

Ik heb als feedback gekregen op de campagne dat we duidelijker moeten zijn wanneer de deadline is. Ik heb er voor mijzelf ook een beetje omheen gedraaid, omdat ik eigenlijk niet over mijn lippen krijg wat de uiterste consequentie is als we niet genoeg supporters krijgen: dan gaat de stekker eruit. Ik hoop altijd dat dat niet hoeft, dat we dan wel weer iets anders verzinnen. Maar ja, die optie bestaat wel degelijk en is reëel. Die deadline hangt óók af van andere inkomsten, maar: we hebben grofweg nog een half jaar. Met het huidige aantal supporters halen we het eind van 2019 in elk geval niet.

Onderzoekssubsidie

Hoe zit het dan met die subsidie die we laatst hebben ontvangen? De trouwe lezer weet dat we onlangs een andere onderzoekssubsidie van het SVDJ toegewezen gekregen om in samenwerking met OPEN Rotterdam in 2019 aan onderzoeksjournalistiek te doen. Dat kan oplopen tot 152.000 euro. Ik hoor je denken: mooi bedrag, kunnen jullie het daar niet een tijdje mee rekken? Het antwoord is: nee. Deze subsidie lost ons probleem niet op. Sterker nog: het maakt ons probleem zelfs nog urgenter.

Dat zit zo: geld van deze subsidie is bestemd voor onderzoeksjournalistiek. Hier kunnen we een een aantal onderzoeksjournalisten van ons en beeldjournalisten van OPEN voor betalen, om aan langer lopende dossiers te werken. Een langgekoesterde wens die in vervulling gaat!

Echter, deze subsidie is louter bedoeld voor diepgravende onderzoeksjournalistiek, die kan en mag niet gebruikt worden om overheadkosten mee te dekken. Anderzijds gaan we ervan uit dat de artikelen die we gaan publiceren dankzij deze onderzoekssubsidie, ook weer supporters gaan opleveren, dus wat ons betreft is dat een win-win. Niettemin kan dit project alleen worden uitgevoerd als de basis van Vers Beton is bekostigd.

Gelukkig hebben we er vertrouwen in dat ons doel te halen valt. Er zijn nog heel veel mensen die ons op wekelijkse basis lezen, zo zien we in de statistieken, maar ons nog niet steunen. (Misschien ben jij er wel zo één.)

Doe mee met de kerstactie: geef een supporter cadeau

MvK_header_1600x600px
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Misschien ben je al supporter. Of ken je iemand die volgens jou óók supporter moet worden maar éven dat zetje nodig heeft. Maak dan nu gebruik van onze kerstactie:

Geef geheel vrijblijvend een supporterschap van 2 maanden cadeau voor 12 euro. Hierna krijgt hij of zij een mail van ons met de vraag of het supporterschap verlengd kan worden.

Als supporter:

 • Kun je reageren op artikelen;
 • Verschijnt er geen pop-up banner meer;
 • Ga je met flinke korting naar events van debatcentrum Arminius;
 • Ga je gratis naar Vers Beton LIVE;
 • En maak je onafhankelijke journalistiek over Rotterdam mogelijk!

PS: Bij de kerstactie kun je, als je wilt, ook een extra donatie doen!

Wat gaan we verder nog doen het komende jaar?

Supporters zijn de belangrijkste kurk waar ons platform op gaat drijven, maar om onze financiële toekomst nog stabieler te maken, gaan we de volgende dingen verder uitbouwen:

Grotere donaties mogelijk maken

We zijn door een aantal mensen benaderd die grotere donaties willen geven. Dat is natuurlijk ook heugelijk nieuws en dat is zeker mogelijk. We hebben echter nog geen ANBI status, wat het voor donateurs fiscaal aantrekkelijker maakt om te schenken. Volgend jaar gaan we onderzoeken hoe we een aparte stichting in het leven kunnen roepen die donaties bestemd voor journalistiek kan ontvangen die wél een ANBI status heeft.

Vacaturebank en advertenties

Onze nieuwe site biedt ook de mogelijkheid om een vacaturebank op te zetten. Daar hebben we de afgelopen maanden al een voorzichtige start mee gemaakt, maar in 2019 gaan we verder werken aan een vacaturesite die de leukste vacatures in en om Rotterdam op een rijtje zet! Daarnaast blijven wij op zoek naar adverteerders die naadloos aansluiten bij de interesses en de belevingswereld van onze lezers.

Productiehuis

Naast onze website pakt Vers Beton tal van andere projecten op. We organiseren debatten, verzorgen volledige publicaties, we maken podcasts, we schrijven opinies voor andere media…dat alles in opdracht van andere partijen. Hier gaan we uiteraard mee verder! Bekijk onze pagina over het productiehuis voor onze portfolio.

Ben je geïnteresseerd om een grotere donatie te doen, wil je meer weten over de vacaturebank of over het productiehuis. Neem dan contact op met uitgever van Vers Beton Hilde Westerink: [email protected]

Zo kun je meehelpen met de campagne

 • Ken je een Vers Beton sympathisant die even een zetje nodig heeft om lid te worden? Maak dan gebruik van de kerstactie en geef vrijblijvend 2 maanden cadeau
 • Verspreid het woord: deel onze oproep voor supporters op social media: zoals dit artikel en gebruik #fundeerjemening #supportversbeton
 • Heb je een semi-publieke locatie waar je een poster kwijt kunt? Laat het ons weten via [email protected] en dan zorgen wij dat je een poster krijgt!
 • Ben je betrokken bij een club / netwerkbijeenkomst / gezelschap waar veel (potentiële) Vers Beton lezers zitten? Wij komen graag een praatje houden over Vers Beton. Neem contact op met [email protected]
 • We klinken als een vastgelopen plaat, maar: ben je nog geen supporter? Word dan direct lid! Dat doe je hier.

Heb je een ander idee hoe je ons kunt helpen? Mail ons op [email protected]

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Eeva Liukku
  Eeva Liukku

  Dag Mart,

  dank voor je reactie. Bij ons is er geen gebrek aan kennis over verdienmodellen in de journalistiek. We volgen de (internationale) discussie en ontwikkelingen op dit vlak op de voet. We hebben na veel onderzoek dan ook heel bewust voor dit huidige model gekozen, dus we willen ook dit eerst een kans geven voordat we op zoek gaan naar een alternatief.

  Over het gebrek aan reacties: omdat de reactie-mogelijkheid nu alleen is beperkt voor supporters, en er nog niet zo heel veel zijn, zijn er nog weinig reacties. De vraag is wel in hoeverre supporters heel erg hechten aan dit privilege – dat zullen we binnenkort eens moeten evalueren. Dat is een knop waar we nog aan kunnen draaien.

  hartelijke groet,

  Eeva

 2. Profielbeeld van Mart van Ineveld
  Mart van Ineveld

  Goed bezig Eeva.

  Waarom start je geen discussie op vers beton over wat de lezers hiervan vinden? Over de vraag dus hoe je geld verdient, wat een goed model is? Er is creativiteit genoeg lijkt me. Alleen zie ik die niet terug in reacties/betrokkenheid. Het blijft bij zenden.

  Kijk ook eens naar Medium als model https://blog.medium.com/the-medium-model-3ec28c6f603a (daar kunnen lezers ook eea doen).

  Maak er wat moois van de komende kerstdagen, en veel succes in 2019.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.