Voor de harddenkende Rotterdammer
iffr-rachel_sender_02
Beeld door: beeld: Rachel Sender

Het International Filmfestival Rotterdam staat voor de deur. Voor de fanatieke festivalbezoeker betekent dat huiswerk; een selectie maken uit de honderden films die in tien dagen vertoond worden. Het is een weelderige overdaad aan films uit alle uithoeken van de wereld. Van gruizig analoog experiment tot gelikt high-budget drama.

De programmabijlage die bij woensdag 17 januari bij de Volkskrant zat, is hét handboek om de lijst met beschrijvingen van films van A tot Z door te spitten. Het doorlezen levert niet alleen kennis van het programma op, maar kan ook je woordenschat verrijken. Want al is een film, met al zijn dimensies in tijd, beeld en geluid, niet vaak eenvoudig samen te vatten in een tekst van zo’n 50 woorden… de tekstschrijvers van het IFFR slaan zich daar dapper doorheen. Wonderlijke taalkundige hoogstandjes zijn vaak het resultaat.  

Om de speurtocht in het papier dit jaar extra spannend te maken, hebben we er een spel met een mooie prijs bij bedacht. Hieronder vindt je 11 prachtige tekstfragmenten die we geselecteerd hebben uit de filmomschrijvingen van A tot Z uit de Programmabijlage van 2019.

Zoek de film op waar deze bij hoort, en noteer de genoemde letter uit de filmtitel (spaties niet meegerekend, lidwoorden en verbindingsstreepjes wel). De 11 letters die dit oplevert vormen samen een woord. 

En dan nu de Rebus...

 1. “Jullie Vijfjarenplan fascineert me enorm, de afgelopen vijftien jaar!” 
  8e letter uit de filmtitel
 2.   “… een pratende meerval en zinkgaten zo groot als drie busjes.”
  6e letter uit de filmtitel
 3.  “Een satirische en actuele semi-documentaire over door zichzelf geobsedeerde millennials”
  2e letter uit de filmtitel
 4. “Een super8-time-lapsedocumentatie”
  13e letter uit de filmtitel
 5. “Een urgente, tropische nachtmerrie.”
  7e letter uit de filmtitel
 6. “Een koortsachtige, intense wandeling…”
  9e letter uit de filmtitel
 7. “…dit low budget horrrorjuweeltje.”
  4e letter uit de filmtitel
 8.  “…een schuin soort volkse cinema…”
  3e letter uit de filmtitel
 9. “…contemplatieve, commentaarloze beelden…”
  5e letter uit de filmtitel 
 10. “…dit axioma van de concentratiekampcinema…”
  3e letter uit de filmtitel
 11.  “Geestverruimend!”
  12e letter uit de filmtitel

Heb je van deze 11 letters een woord kunnen maken? Mail jouw oplossing voor dinsdag 22 januari 12.00 uur naar info@versbeton.nl met als onderwerp ‘IFFR Rebus’. Onder de goede inzendingen verloten we 2 x 2 vrijkaarten voor de film tijdens het IFFR! Winnaars krijgen op 23 januari bericht. 

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

lot piscaer

Lot Piscaer

Lot Piscaer (1975) studeerde kunst- en cultuurwetenschappen en is tekstschrijver en culinair journalist. Ze schrijft restaurantrecensies voor het AD/Rotterdams Dagblad en is programmeur en van het culinaire podium op festival Djemaa el Fna. Ook werkt ze als kok en stylist mee aan kookboeken.

Profiel-pagina
profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
sender

Rachel Sender

Illustrator

Rachel Sender (illustrator) is nieuwsgierig naar mensen. Wat doen ze, waarom en hoe? Maar ook wil ze weten hoe wij als mensen ons gedragen in een stedelijke omgeving. Haar werk concentreert zich op die vragen. Dat maakt haar illustraties geschikt voor redactionele toepassingen. Door haar ervaring als grafisch ontwerper gaat ze vrij om met ruimte, verhouding en kleur. Het is fleurig en speels en maakt de kijker op slag medeplichtig.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.