Voor de harddenkende Rotterdammer

Een beetje bipolair gaat het er wel aan toe in mijn tijdlijn op Instagram. Vette shit en healthy food vechten om aandacht.

Aan de slanke kant bevinden zich de knagers, sportbillies en #healthy-taggers. Die plaatsen foto’s van bowls en borden vol sla (ik ben er nog niet helemaal uit wat het verschil is tussen een bowl en een salade. Volgens mij is een bowl een kom vol sla die nog niet gemengd is. Je moet dus zelf nog wat werk verrichten, wat dan weer goed is voor je calorieënverbruik).

Ik zie veel avocado’s, kikkererwten en broccoli. Droge blokjes tofu komen ook met enige regelmaat voorbij. Bijna altijd sesamzaadjes. Meestal zien de foto’s er lekker uit, soms wat minder. Wel altijd: iedereen is blij. Prima.

Maar nu zag ik laatst bij een van die slabarren iets waar ik acute galbulten van kreeg. Op een achtergrond van tropische blaadjes (een hip behang dat je op wel meer plekken in de stad ziet) was in neonletters geschreven: Salads are the new fries.

Sla. De nieuwe friet. Waarom? Sinds wanneer? Maakt een bakje groene blaadjes je écht net zo gelukkig en tevree als bijten in een knapperig, warm patatje? Neen.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Lot Piscaer (@lotpiscaer) op

Een stuk vetter (en vrolijker?) moet het toeven zijn bij Hans Worst. Hij en zijn @hotdogkar bezoekers, meestal bebaarde mannen, jazz-legendes of tattookoningen, hebben in ieder geval het grootste schijt-aan–alles-gehalte. Hier vind je zwaargefilterde close-ups van smeltende plakken kaas, worsten tot zover het oog reikt en schranzende mensen met hun mond vol dog, al dan niet voorzien van andere sfeerverhogende accessoires (een biertje, een pretsigaret, alles mag). Soms ziet het er lekker uit, meestal minder. Wel altijd: iedereen is blij. Prima.

De RotDog van Hans Worst is een hotdog met cheddarkaas. Het broodje wordt omwikkeld met spek en dan nog eens gebakken. En dan saus. Wat nu het leuke is: de RotDog wordt geserveerd op een bedje van reepjes rauwe andijvie. #healthy! Hotdogs are the new salads!

Wat je ook ziet op de tijdlijn van Hans, zijn trotse dragers van Hans’ t-shirts. Daarop staat zijn geuzenleus ‘Dik, vet en lekker’ in schreeuwende knalkleuren. Die wil ik nu dus ook, want het is hoog tijd voor een tegengeluid. Met je salads.

Instadam

Wie eet wat, waar en waarom? Om dat te weten te komen kan je je neus volgen. Je kunt ook op je telefoonscherm kijken. Op Instagram krijg je een soort parallel Rotterdam te zien: een wereld vol chiazaad en roze lattes aan de #fitgirl kant, en volgeladen bubble waffles en hamburgers aan de vettere kant van het spectrum. Een gulden middenweg lijkt er niet te zijn, en over hoe het smaakt hoor je ook niemand. Wat zegt de #instafood-scene over de stad? In deze serie verzamelt Lot Piscaer enkele trends en cliché’s.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

lot piscaer

Lot Piscaer

Lot Piscaer (1975) studeerde kunst- en cultuurwetenschappen en is tekstschrijver en culinair journalist. Ze schrijft restaurantrecensies voor het AD/Rotterdams Dagblad en is programmeur en van het culinaire podium op festival Djemaa el Fna. Ook werkt ze als kok en stylist mee aan kookboeken.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.