Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In de vorige afleveringen hebben we, in het kader van de grote veranderingen waar Nederland voor staat, gekeken naar hoe deze verbouwing op de Rotterdamse daken vorm kan krijgen: een Rotterdamse Bovenstad. We hebben gekeken naar het voordeel dat Rotterdam heeft ten opzichte van andere steden: 2000 voetbalvelden aan platte daken. Naar wat er mogelijk en nodig is. En naar hoe we dat ook allemaal kunnen realiseren – met visie, ontwerp en vakmanschap. We concludeerden dat er nu als eerste behoefte is aan twee zaken: overzicht en visie.

“Wie kunnen we nu beter laten dromen dan dit collectief Rotterdam-liefhebbers die samen dromen over de stad?”

Voor dat overzicht, is het ‘kadaster van de bovenstad’ ons gedroomde doel. Het zal een hoop monnikenwerk kosten, maar levert wel op wat we voor ogen hebben: een kaart waarop het dakenpotentieel van de stad wordt ontsloten, en op basis waarvan plannen gemaakt kunnen worden.
Voor wat betreft de visie zijn ook nog wat stappen te zetten. Maar wat we al wel kunnen laten zien, is hoe het Rotterdam van de toekomst eruit zou kunnen zien, als we durven te dromen en deze 2000 voetbalvelden aan stadsdaken beter zouden inzetten.

Mat-Zwart-artikel-4

Lees meer

Wat ontbreekt: overzicht van het Rotterdamse daklandschap

Yvonne Rijpers en Joep Klabbers trekken conclusies in het laatste deel van hun dakenserie.

Wie kunnen er nu beter dromen dan de zelfbenoemde Rotterdamse Dromers – een collectief Rotterdam-liefhebbers die samen dromen over de stad? Dit doen ze in woord en beeld, met als doel iedereen mee te laten dromen, te inspireren, zodat hun dromen ooit uitkomen…
We hebben de Rotterdamse Dromers gevraagd om een toekomstbeeld te schetsen, aan de hand van ons verhaal. Ze verbeelden zo onze analyse van de mogelijkheden die de Rotterdamse daken in combinatie met de stedelijke verdichting biedt.

Omdat de ambitie van de gemeente is om voor 2030 alle platte daken in het centrum te ontwikkelen, hebben we de Dromers hier losgelaten. Ze dromen van een infinity pool op het Hilton Hotel, een kas op de Bijenkort, een groene Lijnbaan en….een knoeperd van een woontoren op het Maritiem Museum, het vergeten hoekje op de kruising Coolsingel – Westblaak. Wij zijn enthousiast en gaan zien of we deze dromen ook (deels) kunnen bewerkstelligen…

Hilton

Hilton-Infinitypool_www.ms-fotografie.nl-MS-Fotografie-_-Marc-van-der-Stelt
Bronbestand: www.ms-fotografie.nl | Marc van der Stelt Beeld door: beeld: Rotterdamse Dromers

Een beetje vijfsterrenhotel heeft natuurlijk een rooftop pool. Dus ook ons eigen Hilton. Zo trek je je baantjes in de ochtendzon of bekijk je de start van de marathon vanachter de letters op de rand van Rotterdams eerste panorama infinity pool. En omdat het Rotterdam is, geen gedoe met lidmaatschappen – deze is voor ons allemaal! Het bad kan bovendien helpen het riool te ontlasten bij hoosbuien door het regenwater tijdelijk op te vangen.

De Bijenkorf

Kas-Bijenkorf-dak-birdseye
Beeld door: beeld: Rotterdamse Dromers

Zo logisch, dat je je afvraagt waarom dit er nog niet is: een botanische theetuin op het dak van De Bijenkorf, de ‘High Tea Garden’. Niet alleen past het bij de uitstraling van de Bijenkorf – je ziet de keurige Bijenkorfdames er al helemaal zitten – maar ook is het een prachtige groene bekroning op de stenige Lijnbaan!

Kas-Bijenkorf-dak-interieur-
Beeld door: beeld: Rotterdamse Dromers

Lijnbaan

Lijnbaan-overview-kleiner
Beeld door: beeld: Rotterdamse Dromers

We gaan niet zo ver om de daken van de Lijnbaan meteen uit te roepen tot de High Line van Rotterdam, maar stel je de ‘Hoge Lijnbaan’ eens voor als een plek waar je even kunt ontsnappen aan het stadsgedruis en midden in de stad in een groene oase terecht komt. Dit is niet alleen goed voor jou of het klimaat, maar het levert ook een waardestijging van 4 tot 8% op van het onroerend goed. Bovendien zal het uitzicht vanuit de omliggende hoogbouw er een stuk op vooruit gaan!

Maritiem Museum

MM-optopping

Middenin de hoogbouwzone van de stad valt de laagbouw van het Maritiem Museum nu gigantisch uit de toon. Dat moet anders! Maar treur niet: de kist van Quist hoeft niet weg. We bouwen er gewoon een toren bovenop! Dit levert de gemeente volgens berekeningen van de Rotterdamse Dromers meteen zo’n 20 tot 25 miljoen euro op. Geld dat goed gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van Rotterdam Bovenstad.

 

Over deze serie

Nederland staat aan de vooravond van een aantal grote transities die de ruimte om ons heen gaan veranderen. Om de groeiende druk op de stad op te vangen en haar voorzieningen efficiënter te gebruiken zal moeten worden bijgebouwd. Maar waar? Met ruim 2000 voetbalvelden aan plat dak heeft Rotterdam hier een unieke kans voor verdichting én ander gebruik. De grote verbouwing van Nederland kan in Rotterdam dus zomaar leiden tot Rotterdam Bovenstad! In deze serie zoeken Yvonne Rijpers en Joep Klabbers uit hoe de vorming van Rotterdam Bovenstad tot stand kan komen en wat dat voor stadsbewoners betekent.

Rotterdam Bovenstad is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Bekijk hier de hele serie!

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Yvonne Rijpers

Yvonne Rijpers

Yvonne Rijpers (1980), Eindhovense Rotterdamse, sociologe en metropolitaan onderzoekster. Vindt Rotterdam-West veruit het best. Is werkzaam in en schrijft over stedelijke ontwikkeling. Probeert daarnaast ook nog te promoveren op iets met beleid, Berlijn en creatieve steden en werkt als coördinator voor Vereniging Deltametropool.

Profiel-pagina
Marieke-Odekerken-portret-Joep-Klabbers

Joep Klabbers

Joep Klabbers (1969) is architect en tevens initiator en oprichter van het succesvolle festival Rotterdamse Dakendagen, waarvan hij tot eind 2017 inhoudelijk directeur was. Met zijn bureau zoarchitecten werkt hij aan de opgaven van de bestaande stad. Plinten en daken hebben daarbij in het bijzonder zijn aandacht. Ook nog frontman van WLDRF.

Profiel-pagina
rotterdamse_dromers

Rotterdamse Dromers

Bart Torenaar, Stijn van Pelt, Derek van den Berg, Rodney Kastelan en Bonne de Roos en hebben als collectief Rotterdam lief. Daarom kunnen ze niet stoppen met dromen over de stad. Ze bemoeien zich met het lichaam én de ziel van de stad. Zowel de stenen als de mensen. Met als doel om iedereen mee te laten dromen. En stiekem hopen ze dat deze dromen ooit uitkomen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.