Voor de harddenkende Rotterdammer
DSC08640-Hilde-Speet
Beeld door: beeld: Hilde Speet

Op donderdagavond zitten de terrassen op de Oude Binnenweg vol. Wie de hoek omslaat komt in een verlaten Mauritsstraat terecht, verlicht door enkele lantaarnpalen en het uithangbord van de half maart geopende Comedy Club Haug. Menig concertliefhebber zal de locatie kennen van toen dit nog de Twijfelaar en later Exit was. De zwarte deur is gebleven. Daarachter staat Debbie van Polanen, die samen met haar partner Marcel Haug de club is begonnen. Hij staat naast de bar en ontvangt het zestal (!) comedians dat die avond zal optreden. In het midden van de zaal is een klein verhoogd podium, daarom heen staan zo’n vijftig stoelen, die als de show om half negen begint, voor het overgrote deel gevuld zijn.

De gastheer van de avond, oftewel MC is Tim Hartog. Een vlotte Rotterdammer die zich thuis voelt op het podium. “Hebben jullie een beetje zin om te lachen vanavond?” Iemand op de eerste rij is nog bezig met zijn telefoon. Dat wordt meteen afgestraft. “Deze man stuurt nog even een appje.” Hartog vertelt dat hij uit Charlois komt. “Zijn er hier meer mensen uit Zuid?” Het blijkt dat Sebastiaan op de tweede rij op de Dordtselaan woont. “Oh, dus het kan kutter.”

Het is de eerste editie van de open mic night van Club Haug, die twee weken geleden haar deuren opende. Hartog benadrukt dat het een avond is waarop grappen worden getest, dus dat de reactie van het publiek belangrijk is. “Ontspan een beetje.”

DSC08702-Hilde-Speet
Beeld door: beeld: Hilde Speet

Dat lukt niet bij iedereen, omdat sommigen door de zenuwen niet lekker uit de verf komen. Arbi El Ayachi is een van de hoogtepunten. Zijn eerste grappen slaan in als een bom. “Ik heb zo lang geen seks gehad dat mijn voorhuid terug is gegroeid.” Hij is Vlaams en Marokkaans en het lukte hem nooit om Belg te worden tot hij in Nederland kwam wonen. Nu bellen kinderen uit de buurt elke dag bij hem aan, om na enig aandringen van hem: ‘Dag meneer de burgemeester’, in een perfecte Samson-imitatie te horen. Ontwapenend en hilarisch. 

Pieter van Breevoort krijgt wisselende reacties. Zo zit ondergetekende schuddebuikend op haar stoel, terwijl het merendeel het stoïcijns aanziet. Een poging om veertig keer ‘brood’ te declameren wordt zelfs onderbroken door een ‘ja, nu weten we het wel’.

In de pauze vertelt bezoeker Jasper aan de bar dat het wel hard werken is als publiek. “Niemand zit echt rustig achterover. Vooral het eerste optreden was voor die jongen zenuwslopend en dat zag je.” Hij prijst het publieksgevoel, de timing en humor van El Ayachi. “Een mooie combinatie met zijn kwetsbaarheid.”

Voor Etienne, in prominent Kaapse Brouwer t-shirt is het zijn tweede bezoek aan een comedy club. “Toen ik toevallig toch een keer in Amsterdam was ben ik naar Toomler geweest. Maar dit is veel Rotterdamser, kleiner en rauwer. Daar is iedereen al op televisie geweest, het is chiquer.”

DSC08663-Hilde-Speet
Beeld door: beeld: Hilde Speet

Bij de laatste twee optredens is het leuk om te zien hoe verschillend de comedians omgaan met grappen die niet werken. Waar de een eventjes slikt, zet de ander een streep door de grap in zijn boekje. Hartog sluit de avond af met: “Als je het tof vond, vertel het dan door. Als je het kut vond, houd dan gewoon je bek.”

Vier vrienden lopen richting de uitgang. Ze vallen qua uiterlijk (jong, divers, sportkleding) op in het verder overwegend witte publiek. Michel: “Ik zag ergens op een website dat er stand-up comedy zou zijn. Dat kijk ik weleens, vaak van die Amerikaanse, dus heb ik mijn vrienden meegevraagd.” Dat zijn Gianni, Oussama en Shaquille. 

De jongens gaan vaker samen op stap. “Naar het poolcafé, de bios, of gewoon uit.” “Soms recreatief zwemmen”, vult Shaquille aan. “We komen zeker een keer terug. Die MC vond ik het grappigst, hij sprong er echt tussenuit.” En de Marokkaan, vindt Michel. Op de foto willen de heren niet, daar zijn ze te verlegen voor.

DSC08608-Hilde-Speet
Beeld door: beeld: Hilde Speet

Wat Marcel Haug betreft is het formaat van zijn club perfect voor wat hij voor ogen heeft. “Donker, intiem, sfeervol. Zo stimuleer je interactie met het publiek, jullie bepalen voor een deel hoe de avond loopt.” Hij is blij met de komst van de vier jonge vrienden deze avond. “Humor verbindt. Je kunt hier ook prima in je eentje komen. Dat is een stuk leuker dan alleen aan de bar zitten.”

Over deze rubriek

Steeds vaker klinkt de zorg dat verschillende groepen in de stad zich opsluiten in ‘parallelle samenlevingen’, dat er ‘kloven’ tussen groepen in de samenleving ontstaan. Is Rotterdam aan het segregeren of hoort dat bij de grote stad? Waar ontmoeten verschillende groepen elkaar nog, en waar verschuilen ze zich? In Ons Kent Ons gaan Ferrie Weeda en Tara Lewis op bezoek bij verschillende Rotterdamse bubbels. Soms met, en soms zonder een glas, eh, bubbels.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
hilde_speet

Hilde Speet

Fotograaf / Illustrator

Na haar grafische afstuderen in 2014 aan de WDKA begon Hilde Speet toch ook maar met fotograferen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.