Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
CK2A5797
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Het is 16 mei, maar vanavond is het kerst in Arminius. En dat is geen pretje. Tenminste: dat is het uitgangspunt van Anna Visser en Chris van der Meulen, die het evenement organiseren. De gemoederen raken aan de kerstdis immers al te vaak oververhit. Hoog oplopende discussies over politiek, religie, relaties verzieken de sfeer. Het kerstdiner is de gepolariseerde samenleving in het klein.

“Het is écht kerst!” roept fotograaf Fleur bij binnenkomst, terwijl ze vol verwondering de feestelijk gedekte tafels, de kerstbomen en het geprojecteerde haardvuur in zich opneemt. Een playlist met wanstaltige kerstmuziek completeert het decor. Alleen de felle zon en het vogelgekwetter buiten, verraden dat het lente is.

Het kerstdiner is de gepolariseerde samenleving in het klein

Zo’n 35 gasten van divers politiek pluimage zullen straks plaatsnemen aan de vijf tafels. Mensen staan in clubjes te praten, aan hun kleding te zien nog per bubbel gegroepeerd: de slobbertruien bij fleecevesten, mantelpakjes bij colbertjes, etcetera. Maar straks zitten deelnemers toch echt met hun politieke opponenten aan tafel; de tafelschikking, met naambordjes, is bepaald op basis van stemgedrag bij de laatste verkiezingen.

“We hebben een vrij brede spreiding,” vertelt gastheer Chris, “alleen de Partij voor de Dieren bleek oververtegenwoordigd. We hebben één Forum-stemmer. Het CDA is ziek en de SP’er heeft afgezegd. We hebben géén DENK, maar wél NIDA.” Gastvrouw Anna: “Het is natuurlijk Ramadan, daar hadden we even niet aan gedacht. Maar verder is het gelijkmatig verdeeld. Die ene Nida-stemmer doet trouwens niet mee aan de Ramadan.”

Volgens de beste kersttraditie gaan we gourmetten. Ik betwijfel of DENK-stemmers weleens gourmetten of überhaupt kerst vieren – maar dat kan ik ze hier niet vragen. De gourmetstellen komen inmiddels goed op temperatuur. Chris: “Dit is best een moeilijke periode om gourmetstellen te kopen; we hebben stad en land afgereden. Het ging bijna mis, jullie zaten bijna te steengrillen.”

CK2A5471
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Na enige consternatie omtrent een brandgeur (blijkt een walmend gourmetstel te zijn), kan het programma beginnen met een lezing van filosoof Tim de Mey, over ‘Het voordeel van de twijfel’. De universitair docent vertelt over sociale bubbels, het ‘overview effect’ van astronauten en essentiële zelfkritiek. De Mey heeft het steeds over het boek On Liberty (1859) van ene Stuart Mill. Vooral het tweede hoofdstuk moeten we lezen, zo benadrukt hij drie keer.

Ik zit aan een tafel met Harry, Willem, meneer G., Annouk en Gursun. Ik betrap mezelf op de gedachte dat ik het liefste naast Annouk, met Nirvana-T-shirt, zou willen zitten. Zij zit aan het andere eind van de tafel. Opzet natuurlijk. De filosoof heeft het intussen over ‘pyrronistische sceptici’. Hij is me definitief kwijt en mij niet alleen. Een vrouw aan een andere tafel glimlacht lief naar me. Stemt vast ook Partij voor de Dieren.

CK2A5565
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Nadat Tim de Mey zijn verhaal afsluit (“dit was tien minuten toch?”), komen de schalen op tafel. Er is vooral veel veganistisch aanbod, en een paar stukjes vlees en vis. Chris roept: “Als de discussie te verhit wordt, steek je hand op: we hebben raketjes om af te koelen!” Het verhaal van De Mey biedt echter weinig aanknopingspunten voor discussie, laat staan voor heftige meningsverschillen.

De sfeer aan de kerstdis is harmonieus. Het voorstelrondje gaat gepaard met inlevende en verzoenende reacties. Oud-marinier meneer G., overtuigd Leefbaar-stemmer, roept naar een GroenLinkser: “We hebben zoveel parallellen – dat is leuk!” Felle stellingnames zijn zeldzaam, of worden ontweken met gebabbel over de gourmettechniek. “Waar wordt hier over getwijfeld?” intervenieert Chris. “Of het vlees ooit gaar wordt!” antwoord meneer G.

Een overtuigd Leefbaar-stemmer, roept naar een GroenLinkser: “We hebben zoveel parallellen – dat is leuk!”

Briefjes met stellingen zorgen voor weinig tweespalt. Moet de EU lidstaten aanmoedigen om het homo-huwelijk te aanvaarden? Willem vindt dat West-Europa zijn normen niet zou moeten opdringen – instemming alom. Opvang van vluchtelingen? Het belangrijkste is wereldwijde vrede en welvaart, zodat mensen niet hoeven te vluchten. Annouk over ritueel slachten: “Daar heb ik te weinig kennis over om een mening te kunnen vormen.”

CK2A5792
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Zitten we hier met de vijand aan tafel? Daar zijn al deze mensen veel te fatsoenlijk voor. De setting in Arminius is natuurlijk ook extreem beschaafd. Anouk vindt wel dat ze uit haar bubbel is getreden: “Ik heb nu mensen met andere denkbeelden ontmoet. Bijvoorbeeld die Leefbaar-stemmers, ik dacht dat dat heel ondoordachte mensen waren. Maar ze hebben heel redelijke argumenten. We zitten met dezelfde dingen, maar we kijken er anders tegenaan.”

De conclusie: Gourmetten in Arminius is Vrede op Aarde. Een beetje te braaf naar mijn zin. Hoe oprecht was de harmonie? Laat ik het zo zeggen: de kerstdiners bij de familie Weeda gaan wel met meer retorisch vuurwerk gepaard.

Een ding was er wel zoals Kerst, en dat is de vieze aanslag op m’n gezicht van de gourmet-walm. Als we naar buiten lopen zegt Fleur: “We stinken hoor! Wat een gore lucht daarbinnen!” Toch nog een dissonant geluid.

De volgende editie van Kerst met de vijand is op 14 juni.

Over deze rubriek

Steeds vaker klinkt de zorg dat verschillende groepen in de stad zich opsluiten in ‘parallelle samenlevingen’, dat er ‘kloven’ tussen groepen in de samenleving ontstaan. Is Rotterdam aan het segregeren of hoort dat bij de grote stad? Waar ontmoeten verschillende groepen elkaar nog, en waar verschuilen ze zich? In Ons Kent Ons gaan Ferrie Weeda en Tara Lewis op bezoek bij verschillende Rotterdamse bubbels. Soms met, en soms zonder een glas, eh, bubbels.

Bekijk hier alle artikelen in ‘Ons Kent Ons’.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
Fleur.2

Fleur Beerthuis

Fotograaf

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.