Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
DSC09930-Hilde-Speet
Kitty (rechts) Beeld door: beeld: Hilde Speet

“Wat doe je op maandagavond? Ga je weer Spoorloos kijken in je eentje of ga je gezellig zingen?” Kitty, oprichter van WOW Popkoor, legt uit waarom ze het koor begon. Het is maandagavond 19.45 uur en het koor blijkt vanavond niet in de zaal van Worm te kunnen repeteren dus wordt uitgeweken naar de nabijgelegen kantoorruimte boven de Performance Bar. De eerste zangers en zangeressen die gestaag binnendruppelen helpen de tafels opzij te schuiven.

Een van de zangers van het eerste uur is Huge: “Ik heb ook een ander koor geprobeerd, maar dat was te braaf. Liedjes in het Latijn of Hebreeuws, ik begreep niet wat ik zelf zong! Hier was het tweede nummer van Johnny Cash en daar ben ik fan van dus dat was meteen raak. Daarnaast ken ik Kitty al 30 jaar dus het voelde als een warm bad.”

Naast hem zit Remy. “Ik ken Ed van vroeger en hij vroeg om een handtekening voor zijn buurtinitiatief. Niet wetende dat ik daarmee mijn doodvonnis had getekend, haha! Ik had niet echt aspiraties om in een koor te gaan maar het leek me wel gezellig. En de enige voorwaarde om mee te mogen doen is dat je niet kunt zingen!” Huge: “En dat bewijs jij elke week weer!” Remy: “We hebben elkaar even niet gezien dus hij heeft me gemist.” Huge: “Zo doen we dat in Rotterdam.”

DSC10005-Hilde-Speet
Remy (links) en Huge Beeld door: beeld: Hilde Speet

Als het tijd is om te beginnen met zingen vraagt Michel, die de percussie verzorgt: “Ben je wel gewaarschuwd voor deze totale chaos?” Nadat Ed de zangers heeft gesorteerd (laag links, midden in het midden en hoog rechts) verzorgt Judith de warming up. Tegen ons: “Wel opletten jullie! Wie zijn jullie eigenlijk?”

Als de stembanden zijn opgewarmd zet Ed de eerste akkoorden van Wonderwall in. Het klinkt, gezien de getemperde verwachtingen, verrassend goed. Tijdens de laatste noten stuift een laatste koorlid binnen, met een guitig tasje van de Rotterdamse vlag in de hand. Ed: “Goedemorgen!” Tussen de nummers – Tubthumping (I Get Knocked Down), Sweet Dreams en Personal Jesus – door wordt driftig gebabbeld maar zodra Ed begint te spelen wordt er serieus gezongen. Het is aanstekelijk om te zien met hoeveel tomeloos plezier dat gebeurt. Sommige mensen swingen dat het een lieve lust is. Een man in een rode Gaastra windstopper (die hij niet uittrekt) zingt eerst nog wat stijf en stuurs, maar raakt steeds zichtbaar meer in zijn element en haalt uit volle borst uit tijdens ‘8 days A Week’. Ed: “Voor de mensen die meeklappen, als je het niet zeker weet, doe het dan niet.”

DSC09836-Hilde-Speet
Beeld door: beeld: Hilde Speet

Het koor begon tweeëneenhalf jaar geleden toen Kitty gitarist Ed tegen het lijf liep. “Ik zei: Ed, wat doe jij tegenwoordig? Hij bleek een aantal koren te begeleiden met voornamelijk bejaarden, die liedjes als ‘De klokken van Arnemuiden’ zingen. Toen heb ik voorgesteld om een popkoor te beginnen, zonder bladmuziek of poespas. Gewoon Radio Veronica.”

Zo geschiedde en al snel had het koor zo’n veertig leden. “Er zijn hier bijzondere vriendschappen ontstaan. Mensen die toch een beetje alleen rond dwaalden hebben bij ons een plek gevonden.” Toen repetitieplek en wijkinitiatief Cretopia op de West-Kruiskade haar deuren moest sluiten zocht ze de buurt af naar een alternatief. “Uiteindelijk heb ik Jan Pier, de directeur van WORM een mailtje gestuurd. Die was net van plan om de bar om maandag te sluiten, maar die houden ze nu voor ons open.” Lachend: “Wij houden allemaal wel van een drankje.”

Volgens Eé (kort voor Elizabeth) moet je wel van ‘een beetje rommelig’ houden. “Dat maakt het juist wel leuk, de sfeer is lekker ontspannen. Je ontmoet hier zoveel verschillende soorten mensen.” Zoals Anton, die op dat moment net binnenkomt. “Anton heeft de cover van mijn boek gemaakt. Wij kenden elkaar al heel lang, maar hebben elkaar hier weer ontmoet.”

DSC09725-Hilde-Speet
Dirigent Ed Beeld door: beeld: Hilde Speet

Laatkomer Vildan vertelt dat ze het koor voor het eerst zag op de Parade. “Ik stond het hele concert vooraan mee te zingen en wist meteen: dit wil ik ook!” Haar favoriete nummer is ‘I Wanna Be Sedated’ van de Ramones. “Soms heb ik de energie niet om te komen, maar als ik weer naar huis ga kan ik soms niet slapen van de adrenaline! Er komt een ultieme blijheid vrij tijdens het zingen. Eigenlijk moest ik op ademtherapie omdat ik vaak de hik heb, maar dankzij het zingen is het eigenlijk niet meer nodig.”

Het plezier dat van de koorleden afspat doet vermoeden dat het zingen sowieso een therapeutische werking heeft. Wat betreft het ons-kent-ons-gehalte heeft WOW een flink aantal bekenden uit de Rotterdamse culturele sector (en het nachtleven). Desalniettemin is het een ongekend gevarieerd, uitgesproken en bont gezelschap waar iedereen zijn plek zou kunnen vinden. Mits je tegen een grapje kan. Wat doe ik eigenlijk volgende week maandag?

Over deze rubriek

Steeds vaker klinkt de zorg dat verschillende groepen in de stad zich opsluiten in ‘parallelle samenlevingen’, dat er ‘kloven’ tussen groepen in de samenleving ontstaan. Is Rotterdam aan het segregeren of hoort dat bij de grote stad? Waar ontmoeten verschillende groepen elkaar nog, en waar verschuilen ze zich? In Ons Kent Ons gaan Ferrie Weeda en Tara Lewis op bezoek bij verschillende Rotterdamse bubbels. Soms met, en soms zonder een glas, eh, bubbels.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
hilde_speet

Hilde Speet

Fotograaf / Illustrator

Na haar grafische afstuderen in 2014 aan de WDKA begon Hilde Speet toch ook maar met fotograferen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.