Voor de harddenkende Rotterdammer
carnisse-m-analog-kjazbec-57
Texelsestraat in Carnisse (de woningen in de foto zijn niet de woningen die op de nominatie voor sloop staan) Beeld door: beeld: Katarina Jazbec

De gemeente Rotterdam mag woningcorporatie Woonbron niet dwingen om eigen geld te steken in de sloop van particuliere panden in de Texelsestraat in Carnisse. Dat is het oordeel van de nationale geschillencommissie die minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren adviseert. De minister neemt dit advies over, maakte ze vandaag bekend.

carnisse-m-analog-kjazbec-57

Lees meer

Conflict over sloopplannen Texelsestraat legt bom onder NPRZ

Wie betaalt voor de grote verbouwing van Rotterdam-Zuid?

Uit onderzoek van Vers Beton en Investico bleek vorige maand dat er grote onenigheid bestond tussen de woningcorporatie en de gemeente over de vraag wie moet betalen voor de sloop van particuliere woningen op Rotterdam Zuid.

De uitspraak is belangrijk omdat tweederde van de woningen die in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid opgeknapt of gesloopt moeten worden, in particulier bezit is. De gemeente loopt wegens gebrek aan financiering achter met de aanpak van deze panden. Plannen voor deze periode zijn gedekt, maar voor na 2022 moet nu gezocht worden naar nieuwe financiering.

“De gemeente bestudeert het advies van de geschillencommissie en gaat in gesprek met het Rijk over alternatieve financieringsbronnen”, schrijven de gemeente en Woonbron in een gezamenlijke verklaring.

De uitspraak is belangrijk want tweederde van de woningen die opgeknapt of gesloopt moeten worden, is particulier bezit

Het geschil draaide om sloopplannen voor de Texelsestraat. Daar moest Woonbron naar schatting 10 tot 30 miljoen euro investeren in het opkopen en slopen van 169 particuliere woningen. Omgerekend een verlies van twee tot zes ton per woning. Na de sloop zou Woonbron de grond moeten overdragen aan een projectontwikkelaar die er 51 duurdere eengezinswoningen voor terug mocht bouwen. 

Mag de gemeente bepalen waar een corporatie zijn geld in steekt? Nee, zegt de geschillencommissie. Er is namelijk geen sprake van een “hiërarchische relatie”. De wet schrijft voor dat de gemeente hierover prestatieafspraken maakt met de woningcorporatie en haar huurders.

Woonbron laat via een woordvoerder weten blij te zijn met de uitspraak: “Nu is duidelijk dat wij als gelijkwaardige partners aan tafel zitten. Hij benadrukt dat er geen sprake is van verslechterde verhouding tussen Woonbron en de gemeente. “Wij blijven gecommitteerd aan het NPRZ.”

carnisse-m-digital-kjazbec-28-resized

Deel van Dossier

De grote verbouwing van Rotterdam-Zuid

Onderzoek naar het Nationaal Programma Rotterdam Zuid

In 2016 spraken de Rotterdamse corporaties en de gemeente af dat corporaties geen verliesgevende investeringen doen in particuliere woningen. Woonbron, die samen met de drie andere grote Rotterdamse corporaties naar eigen zeggen 625 miljoen in hun eigen woningen op Zuid investeren, wil alleen voor particuliere panden betalen als daar een belastingkorting tegenover staat, zoals bij andere projecten op Zuid ook gebeurt. De corporatie stelt het anders niet te kunnen betalen.  

Opvallend is dat de commissie ook waarschuwt dat de grootschalige sloop of “herstructurering” op Zuid mogelijk ongewenste gevolgen heeft: “Rijksprioriteiten zoals bijv. betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen en het huisvesten van urgente doelgroepen [komen] door de herstructureringsactiviteiten op Rotterdam-Zuid mogelijk in het gedrang”, staat in het advies.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. De verhuurderheffing is een belasting op sociale huurwoningen die onder het kabinet Rutte 2 werd ingevoerd. In 2017 droeg Woonbron 19,7 miljoen euro af aan verhuurderheffing. Ter vergelijking: er kwam dat jaar 229,6 miljoen aan huren binnen en er ging 49,4 miljoen op aan onderhoud. ↩︎
Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
SaskiaNaafs_VB

Saskia Naafs

Saskia Naafs (1984) is stadssocioloog en onderzoeksjournalist voor Investico, platform voor onderzoeksjournalistiek. Ze woont in Rotterdam en schrijft het liefst over steden. Haar artikelen verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, Trouw en Het Parool.

Profiel-pagina
profile photo-katarina jazbec

Katarina Jazbec

Fotograaf

Katarina Jazbec (1991) is een documentaire fotograaf en beeldend kunstenaar. In haar werk onderzoekt ze een breed scala aan effecten van empathie, de interactie tussen realiteit en fictie, vragen over identiteit, ethiek en economie, terwijl ze nieuwe vormen van visuele narratieven die de dialoog aangaan onderzoekt. Ze heeft in 2017 een masterdiploma behaald aan St. Joost in Breda met een film over het gezamenlijk lezen van literaire fictie met een groep Belgische gevangenen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.