Voor de harddenkende Rotterdammer

Het conflict roept de vraag op: moet Rotterdam grote filantropen in de tang houden? In dit minicollege geeft Lucas Meijs, hoogleraar Strategic Philanthropy and Volunteering, antwoord. Het doet denken aan een dichtregel van de Rotterdammer Willem Elsschot: “want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. Hoe democratiseren we filantropie?

Meijs: “Oftewel: hoe zorg je ervoor dat het niet een beslissing is van 5 mensen in een kantoortje?” De hoogleraar legt uit waarom filantropie goed is voor Rotterdam. “Zonder filantropie zou Rotterdam niet Rotterdam zijn.”

Maar er zitten ook minder goede kanten aan filantropie. Hij benoemt de drie belangrijkste falen van filantropie: paternalisme, particularisme en amateurisme. Ten slotte geeft hij antwoord op de vraag hoe wij filantropie beter kunnen maken. “De oplossing zit in een democratisering van de filantropie van met name het grote geld. Ik geef er vandaag twee ‘participatory philanthropy’ en ‘giving circles’.” Kijk hier het minicollege terug:

Bron: beeld: www.youtube.com

Voordat je verder leest...

Wij kunnen alleen bestaan dankzij support van lezers. Help jij ons om onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk te blijven maken? Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus, promoveerde aan de Erasmus Universiteit en is nu verbonden aan de Universiteit van Oxford. Al 15 jaar woont zij in Rotterdam, in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen geschiedenis van stadsvernieling en -vernieuwing kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500