Voor de harddenkende Rotterdammer
CK2A9025
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

De haring mag dan van Schmidt Zeevis zijn, het is aan gemeenteambtenaar Alex Blonk niet besteed. Als iemand naast ons een exemplaar in zijn keel laat glijden gaat er een rilling door hem heen. “Ik eet geen dode dieren.” Drinken doet hij ook al niet, doordeweeks. “Bilderberg is een van mijn accounts. Op zo’n avond kom ik vaak andere accounts tegen, dan bespreken we meteen of ze nog wat hebben. Wij zeggen altijd: we zijn er van strategie tot stoeptegel.”

Op de sjieke visfuif voor genodigden zijn overwegend mannen in blauwe pakken. Een minderheid heeft voor grijs gekozen. Zo ook Rutger Wolfson, die net binnen is gekomen. “Ik ken jou van Arminius”, zegt fotograaf Fleur als ze hem de hand schudt. “Dat klopt!”, zegt hij stralend, “Jij was bij Kerst met de Vijand, dat is deze vrijdag weer!”

CK2A8980
Vincent Dellebeke Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Bij de bar staat Melle Daamen, voormalig directeur Theater Rotterdam, die toevallig net op zoek was naar Wolfson. “Ik heb verder nog geen bekenden gezien. Ik houd wel van haring, maar ik hoef er nooit ontzettend veel.” Terwijl de heren onvervalst en off the record beginnen te roddelen legt journalist Maikel Coomans uit hoe hij het netwerken op zo’n borrel werkt. “Het is een kwestie van veel investeren. Je moet oprecht interesse hebben in de ander en het niet zien als een zakelijk uitje. Als dan later het moment komt dat je denkt: ik heb iets nodig, dan is het één telefoontje en dan ‘appeltje, eitje’. Maar een gesprek aanknopen met de intentie om te netwerken en direct iets voor elkaar willen krijgen, dat mislukt gegarandeerd.”

Gastheer Erik de Wit van het Bilderberg Parkhotel heeft ondertussen de microfoon ter hand genomen. “Ik heet jullie welkom hier, met veel plezier. Dat rijmt.” Hij bedankt zijn medeorganisator Clarissa Slingerland van MissPublicity. “U heeft haar vast wel gezien, ze is een van de mooiste vrouwen hier.” Dan rinkelt de telefoon van presentator Sander de Kramer die naast ons staat. “Kapitale fout, kapitale fout”, mompelt hij om daarna op te nemen. “Ik bel je zo terug.” Hij is samen met zijn beeldschone dochter: Sanne, bekend van Holland’s Next Top Model. Tegen Maikel fluistert hij: “Wat zijn jullie daar aan het doen? Snode plannen zeker?”

CK2A9146
Maikel Coomans (l) en Ivo Opstelten Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Erik de Wit vertelt dat het hotel tegenwoordig onderdeel is van Event Hotels. “Ja, nu valt het even stil.” Coomans: “Ze zijn overgenomen door Chinezen. Daarom verandert hier zoveel.” Na de speech schudt hij enthousiast de hand van collega-journalist Jan-Dirk Stouten, die vertelt dat het goed gaat met zijn magazine Friends in Business.

Ik word voorgesteld aan twee dames van het Havenbedrijf: Marjolein Boer en …. Marjolein Boer. Een van hen legt uit dat ze als manager innovatie graag grenzen opzoekt, zoals bijvoorbeeld met haar haarkleur. “We verwachten tenslotte ook dat de haven met de tijd mee verandert. Innovatie begint bij mensen, bij Rotterdammers die met elkaar zeggen: we gaan iets nieuws doen. Zo is de Waterweg er ook gekomen.”

Terwijl ze doorlopen tipt Anna Feiner, die onlangs het stadhuis inruilde voor Diergaarde Blijdorp, dat ik voor sappige quotes bij haar directeur moet zijn, Erik Zevenbergen. Alle interessante zaken zijn echter off the record. Wat ik mag opschrijven: “We zijn bezig met het Masterplan 2030: de mooiste dierentuin van Europa worden. Het Rijk noemt ons een van de parels van het nationale erfgoed. We zijn een fantastisch iconisch bedrijf, maar dat moeten we meer voor het voetlicht brengen.” Het artikel zal een test zijn, vertrouwt hij mij toe. Als ik niet slaag, word ik verbannen naar zijn zwarte lijst.

Binnen de dierensferen blijvend, maakt Kees Moeliker, directeur van het natuurhistorisch museum, zijn entree. “Ik houd erg van haring in allerlei hoedanigheden. Eigenlijk had ik gehoopt op kipper, gerookte haring, maar ik schat mijn kansen laag in. Heerlijk voor het ontbijt!”

CK2A9156
V.l.n.r: Melle Daamen, Rutger Wolfson en Kees Moeliker Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Enthousiast gaat hij met Daamen en Wolfson op de foto. Ex-senator Frans Weisglas past. “Ik volg al jaren het advies om nooit etend, met vrouwen of een glaasje op de foto te gaan.” Caroline Pietermaat van het Hofplein Theater volgt zijn voorbeeld en weigert even gedecideerd de haring. “Ik eet geen haring.” Alex Blonk zwaait ondertussen af. “Ik heb ontzettende honger.” Ook oud-burgemeester Opstelten snelt kloek richting de uitgang. Zelfs de achtervolging in de hoop op een laatste quote, mag niet baten. Eer ik bij de uitgang ben is hij al halverwege het Eendrachtsplein.

CK2A9099
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Buiten vertelt Erik de Wit dat hij graag mensen uitnodigt ‘die met elkaar de schouders onder Rotterdam willen zetten’. “Ik ben het meest blij om te zien dat we een steeds betere doorsnee van Rotterdam mogen verwelkomen. We zijn de oudste haringparty van Rotterdam, dat is een lange traditie. Dat trekt ook een bepaald publiek: zakelijk en gearriveerd. Elk jaar zie ik meer jonge mensen en mensen uit de kunst en cultuur.” Dat laatste past ook bij Bilderberg, vindt hij, gezien de ligging van het hotel.

Ton van Hoorn (type: gearriveerd) beaamt zijn verhaal. “Schrijf je ook voor Vers Beton? Geweldig! Ik ben supporter! Een goed alternatief geluid, en hoewel het wat links is kunnen ook andere mensen hun mening kwijt. Ik houd wel van dat anarchistische.” Dat laatste onderschrijft PvdA’er Leo Bruijn. “Hij is wel tegendraads ja.”

Terwijl de bar is gesloten en de tuin leegloopt heeft Coomans nog een laatste tip: “Voor contacten waar je altijd iets aan hebt moet je blijven hangen voor de after in de bar. Dan hoor je iemand, zoals ik net, letterlijk zijn diepste geheimen vertellen. Als je elkaar daarna tegenkomt op een officieel moment zit je voor altijd goed.”

Over deze rubriek

Steeds vaker klinkt de zorg dat verschillende groepen in de stad zich opsluiten in ‘parallelle samenlevingen’, dat er ‘kloven’ tussen groepen in de samenleving ontstaan. Is Rotterdam aan het segregeren of hoort dat bij de grote stad? Waar ontmoeten verschillende groepen elkaar nog, en waar verschuilen ze zich? In Ons Kent Ons gaan Ferrie Weeda en Tara Lewis op bezoek bij verschillende Rotterdamse bubbels. Soms met, en soms zonder een glas, eh, bubbels.

Bekijk hier alle artikelen in ‘Ons Kent Ons’.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
Fleur.2

Fleur Beerthuis

Fotograaf

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.