Voor de harddenkende Rotterdammer
FLB_20190711_O8A4444
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Als de huidige expositie Rotterdam Party People in Museum Rotterdam één ding pijnlijk duidelijk maakt, is het de hoeveelheid verdwenen nachthoreca1. Voor een deel is dit natuurlijk verloop: clubs en kroegen gaan nou eenmaal dicht, nieuwe openen. Toch spreken bezoekers en ondernemers geregeld van een ‘verschraald aanbod’ in het uitgaansleven. Dat betekent: minder plekken, maar ook minder plekken van kwaliteit, of met een interessant en rauw karakter. 

Zo werd discotheek Off Corso een casino, nachtcafé Het Oude Tramhuis een shoarmazaak. Op de plek waar Will’ns en Wetens zat, opent binnenkort een biercafé zónder 24-uursvergunning. Na een bedreiging met vuurwapen ging de befaamde Oase Bar tijdelijk op slot, om een poos later in vlammen op te gaan. Er kwam een snackbar voor terug. Bonaparte en de KeerWeer zijn de enige nog in het centrum overgebleven nachtcafés. Het aantal discotheken is sinds de crisis gehalveerd.

Raven voor het stadhuis

krisdeleeuw_lvd_13

Lees meer

Zo krijgt Rotterdam het nachtleven dat het verdient

Organisaties uit de cultuursector pleiten voor beter beleid voor het nachtleven

Al deze sluitingen vormen een opvallend contrast met lokale politici, die zich met grote regelmaat uitspreken vóór een levendiger uitgaansleven. Recent nog leidde het mislukken van de plannen voor een nieuwe club op de Ferro-locatie in Merwe-Vierhaven tot grote verontwaardiging in vrijwel de gehele gemeenteraad. En tot een spontane demonstratie voor het stadhuis, met manifest en al.  

Het ging de paar honderd ravende bezoekers er niet alleen om dat de gemeente de stekker uit de plannen van de ‘Maatschappij Voor Volksgeluk’ (MAVV) trok. Vooral werd de overheid een gebrek aan visie op het nachtleven verweten.

Zo staat het verstrekken van 24-uursvergunningen al een tijd on hold2. Terwijl een meerderheid van de partijen in de Rotterdamse raad zich vorig jaar in hun verkiezingsprogramma’s juist uitsprak vóór verruiming en flexibilisering van de horeca-openingstijden.

Oorzaken onderbelicht

Onze stad wordt toch populairder, trekt meer toeristen en almaar meer inwoners? Hoe kan het dan toch dat er steeds minder nachtclubs en -cafés zijn? Willen mensen niet meer dansen tot in de late uurtjes? Of flink doorzakken en na afloop via de Nieuwe Binnenweg de opkomende zon tegemoet zwalken? 

Het is een breed gedeeld sentiment in Rotterdam, dat het gemeentelijke horecabeleid de ontwikkeling van het nachtleven flink in de weg staat. Over de uitwassen, zoals burgemeesterssluitingen, torenhoge boetes voor geluidsoverlast en exploitatievergunningen die niet worden verlengd, is in andere media veelvuldig bericht. Maar onderbelicht blijven de dieper liggende oorzaken. 

Daarom onderzoekt Vers Beton deze zomer waar dit negatieve nachtsentiment precies op berust en welke krachten verantwoordelijk zijn voor het overgebleven, véél bravere horeca-aanbod in Rotterdam. Abonneer je op de nieuwsbrief om niets te missen van het dossier ‘Horeca op de Fles’.

 Horecaspreekuur op 19, 25 of 31 juli!

Bij dit onderzoek heeft Vers Beton de hulp van lezers hard nodig. Je kunt je ervaringen of tips delen met: maurice@versbeton.nl of tara@versbeton.nl. Spreek je ons liever persoonlijk? Kom dan op vrijdag 19, donderdag 25 of woensdag 31 juli naar Café de Schouw op de Witte de Withstraat, waar we tussen 17:00 en 19.00 uur horecaspreekuur houden.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. Nachthoreca zien we als horeca die in het weekend tot later dan 2 uur in de nacht open is. De ondernemers erachter beschikken over een zogeheten 24-uursvergunning. Nadruk binnen dit onderzoek ligt op zaken waar je tot laat alcohol kunt nuttigen én (op zijn tijd) kunt dansen. Shoarmazaken, eethuizen, feestzalen op industrieterreinen en exclusieve seksclubs laten we buiten beschouwing. ↩︎
  2. Alleen als er meer politie-inzet komt, wil burgemeester Aboutaleb "ruimhartiger" omgaan met het verstrekken van 24-uursvergunningen, zo schreef hij in 6 juni 2016 aan de raad. Tegelijkertijd ziet hij extra inzet om het nachtleven "beheersbaar te houden" als "onwenselijk en niet normaal". Volgens Aboutaleb heeft meer nachtelijk blauw op straat slechts een beperkt effect op het indammen van overlast. ↩︎
WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
Portret-MG-2014-tumbnail

Maurice Geluk

Chef onderzoeksredactie

Werkt freelance als onderzoeksjournalist, schrijver en docent. Tips? maurice@versbeton.nl

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.