Voor de harddenkende Rotterdammer
Manuela Goncalves Tavares (Toko Trash) -3
Beeld door: beeld: Daphne van Drenth

Luchtig maar diepzwart gekleed stapt Manuela Goncalves Tavares rond op haar kisten, puin, stoelen en glaswerk ontwijkend. In Coco, haar nieuwe restaurant aan de Hoogstraat, staat nog niets waar het hoort te staan. “En vraag me alsjeblieft nog even niet wanneer dat wel zo is”, zucht Goncalves. “Als het aan mij lag waren we allang open, maar probeer op dit moment maar eens op korte termijn iets gedaan te krijgen van een aannemer of loodgieter.” 

Heb je altijd al iets met koken en eten gehad?

“Eigenlijk totaal niet. Toen ik jonger was had ik juist een moeilijke band met eten. M’n jeugd was sowieso moeilijk; ik werd van elke school gestuurd. Dat leverde een slechte reputatie op waarmee ik nog moeilijker werd aangenomen. Uiteindelijk was er één school over die me wilde hebben: de koksschool aan het Oostplein – dat ben ik maar gaan doen. Zo ben ik in het vak terecht gekomen.”

Vond je het meteen leuk?

“School blijft school, dat was gewoon niks voor mij. Pas tijdens stage viel bij mij het kwartje. Ik kwam bij De Engel van Herman den Blijker terecht. Dat ging er anders aan toe dan ik gewend was. Superstreng, maar met een reden. Rechtvaardig. Dat snapte ik en daar kon ik wat mee. In andere keukens waar ik later werkte zag ik het ook anders verlopen. Dat chefs goden waren, dat ze personeel kleineerden, machtsspelletjes speelden. Dan ben ik gauw weg. Gelukkig is die cultuur aan het veranderen.”

En seksisme?

“Iedereen weet dat het er in de keukens grof aan toe gaat. Ikzelf ben daar absoluut geen heilig boontje in. Als ze over m’n tieten begonnen dan vroeg ik ze gewoon naar hun piemel. Leg maar op tafel dan met je grote bek. Ik hou wel van een vieze grap of schuine opmerking – maar er zijn grenzen. Ik check wel of iemand er tegen kan. Oei, misschien doe ik dat iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Daar zou ik wel op kunnen letten, voortaan… Ik denk dat die cultuur óók verandert. Mijn droom is op een dag een team te hebben dat alleen uit vrouwen bestaat. Ik heb dat nog nooit gezien ergens.”

Tegenwoordig hoef je je strepen niet meer te verdienen en kun je met wat geld en een gejat idee al een zaak openen

Hoe zit het met de Rotterdamse horecacultuur? Merk je dat die verandert, of veranderd is?

“Absoluut. De hipsters pikken onze banen in. Schrijf dat maar op als quote.”

Een goeie quote, inderdaad. Wat bedoel je er mee?

“Ik chargeer, maar ik zie dat je tegenwoordig je strepen niet meer hoeft te verdienen. Waar je hebt leren koken, met welke chefs je hebt gewerkt, hoe lang je al in de keuken staat… het maakt tegenwoordig niet echt meer uit. Als je maar geld hebt en een beetje een idee, gejat of niet, dan kun je iets openen.”

Wat betekent dat voor Rotterdam?

“Dat we overal hetzelfde zien. Straten vol met hetzelfde concept. Die lopen vol, daarna weer leeg, de zaken sluiten en we gaan met z’n allen naar het volgende concept. Ik weet niet hoe en of we dat gaan volhouden. Misschien hebben we gewoon geen zin meer in vaste plekken met stamgasten en dezelfde gezichten. Ik wil hier niet per se de ondernemers de schuld van geven, het publiek wil altijd iets nieuws.”

Manuela Goncalves Tavares (Toko Trash) -2
Beeld door: beeld: Daphne van Drenth

Ben jij zelf een trouwe stamgast?

“Jazeker! Ik geef mijn geld graag uit aan zaken die ik tof vind. Lof der Zoetheid, Heilige Boontjes, dat vind ik authentieke zaken. Daar is niks neps aan, maar mensen die er met hart en ziel staan. Daar smul ik van. Het hoeft er van mij dan verder helemaal niet gelikt uit te zien, of tot in de puntjes verzorgd. Als de mensen die er staan er maar in geloven, dan doe ik dat meestal ook. Ik heb er in elk geval respect voor.”

Anastasia en Elena de Ruyter (Lof der Zoetheid) -3

Lees meer

Aan tafel met: Anastasia de Ruyter van Lof der Zoetheid

Fay van der Wall spreekt met de vrouwen van Lof der Zoetheid over de Rotterdamse horeca.

Over trouwe stamgasten gesproken… de jouwe spelen een grote rol in de toekomst van Coco

“Ja dat klopt. Ik ben een crowdfunding gestart om de overname en de verbouwing rond te krijgen. Het is raar om te doen maar ik krijg zo veel steun uit heel onverwachte hoeken. Mensen waarvoor ik jaren geleden één keer gecaterd heb, mensen die meerdere keren iets storten. Ik zit nu op ongeveer driekwart van het doel.”

Ik zal de link naar de crowdfunding erbij zetten. Wat kunnen we bij Coco verwachten?

“Wat ik voor ogen heb lijkt het meest op mijn eerste tent: Toko94 aan de Witte de With. Experimenteel, Caribisch, streetfood en onverwachte combinaties. Als je me kent weet je dat ik gek ben op nieuw en op meer. In Toko Trash kon ik alles doen: eten, drinken, shows, bier, sociale begeleiding. Ik ga de punk en de metal missen, ik zou dolgraag weer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt willen leren koken, maar hier kan gewoon niet alles vanwege de ruimte. Maar ik heb natuurlijk wel plannen. Stand up shows, spoken word, poetry night. Eten en drinken. We weten nog niet precies wanneer, maar voor het feestje is iedereen die hielp uitgenodigd. Nog even wachten op de loodgieter.”

Deze week staat Vers Beton in het thema van eten

Klik hier voor alle artikelen

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_2709

Basia Dajnowicz

Basia Dajnowicz (1988) is na de Achterhoek, Arnhem en Antwerpen eindelijk in Rotterdam terechtgekomen. Die krijg je hier nooit meer weg. In het dagelijks leven rammelt ze op haar toetsenbord en maakt ze domme grappen.

Profiel-pagina
Daphne van Drenth profiel

Daphne van Drenth

Fotograaf

Daphne van Drenth (1991) studeert grafische ontwerpen aan de Willem de Kooning. Ze fotografeert en ontwerpt vanuit fascinatie voor storytelling, architectuur en het gedrag van de mens vanuit haar eigen perspectief.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.