Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
podcast Coolsingelpraat (Vers Beton en OPEN Rotterdam)

Een langgekoesterde wens gaat in vervulling: we starten een podcast over Rotterdamse politiek. Want die bestond nog helemaal niet. De driewekelijkse podcast biedt laagdrempelige uitleg, verdieping en duiding van lokale politieke onderwerpen. Maar ook voor de politieke fijnproever is de podcast een must om te luisteren.

Luister hier naar de promo: 

Waarom een politieke podcast?

Het is slecht gesteld met de lokale politieke journalistiek. Tenminste, dat bleek uit een onderzoek naar het journalistieke ecosysteem van Rotterdam van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek uit 2017. Zij concludeerden dat vooral aan politiek nieuws in Rotterdam weinig aandacht wordt besteed. In de andere grote steden van de G4 wordt wel tot twee keer zo veel bericht over lokale politiek. Relevante onderwerpen blijven daarom onderbelicht. En dat in een stad met de meest fascinerende gemeentepolitiek van het land. Dit is dé plek waar nieuwe partijen als Leefbaar Rotterdam en Nida ontstonden. Waar landelijke kopstukken als vice-premier Hugo de Jonge en Tunahan Kuzu begonnen en talenten als Stephan van Baarle, Tanya Hoogwerf, Vincent Karremans en René Segers uit voort komen. Tegelijk heeft Rotterdam te kampen met de laagste opkomstcijfers bij verkiezingen in het land. De podcast hoopt bij te dragen aan betere informatievoorziening over lokale politiek.

Wat kun je verwachten?

De Hoekse Lijn die maar niet wil rijden, de ontwikkeling van Feyenoord City, het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, het Warmtebedrijf, energietransitie, armoedeaanpak, woningtekort; er spelen grote dossiers op de Coolsingel. De podcast start elke aflevering met een tweegesprek tussen de presentatoren. Zij bespreken een belangrijke actuele politieke gebeurtenis. Wat is er precies gebeurd en in welke context moeten de luisteraars dit begrijpen? Vervolgens wordt er dieper ingezoomd op een onderwerp dat speelt in de stad, én wordt er vooruit geblikt op de politieke agenda. Betrokkenen uit zowel de stad als de politiek schuiven aan.

Vraagstukken van mbo’ers in Rotterdam

OPEN Rotterdam gaat voor elke aflevering de straat op en vraagt Rotterdamse mbo’ers naar hun mening over het topic van de uitzending. Hoe denken zij over dit politieke thema en hoe is dit van toepassing op hun eigen situatie? Dit item van twee minuten wordt uitgezet op alle social media-kanalen van OPEN Rotterdam en Vers Beton en uitgezonden op tv. Op deze manier krijgen studenten van mbo-opleidingen een belangrijke stem in de podcast. Als ‘first-time voters’ is het belangrijk dat ook zij op een laagdrempelige manier worden betrokken bij de lokale politiek.

Presentatie

De podcast wordt gepresenteerd door Guido van Eijck, Caterine Baeten en Ewoud Kieviet. Deze redacteuren volgen ‘de Coolsingel’ allemaal op hun eigen manier: Guido van Eijck is freelance journalist en schrijft voor Vers Beton over de Rotterdamse politiek, Caterine Baeten is programmamaker van Vers Beton LIVE en was eerder werkzaam in de fractiekamers op het Rotterdamse stadhuis, Ewoud Kieviet was de afgelopen twee jaar politiek journalist voor RTV Rijnmond en nu voor de NOS.

Abonneer nu op Coolsingelpraat

Het kanaal van Coolsingelpraat is nu te vinden op iTunes, Soundcloud en (binnenkort) op Spotify. De eerste aflevering van Coolsingelpraat gaat online op woensdag 4 september 2019. Een audiopromo van de podcast is te vinden via iTunes, Soundcloud en Spotify. Abonneer direct op het kanaal en mis de eerste aflevering niet!

Coolsingelpraat wordt elke drie weken opgenomen in De Doelen-studio en het is mogelijk om deze bij te wonen. Abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over de opnames.

Coolsingelpraat wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam. (Meer info)

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.