Voor de harddenkende Rotterdammer
VB—Themaweek-eten-DEF
Beeld door: beeld: Jowan de Haan

Hallelujah: Rotterdam is eindelijk een food-destination. Tien jaar geleden was het wel anders, maar tegenwoordig kun je op elk tijdstip van de dag wel een maaltijd krijgen van kwaliteit, uit alle windrichtingen van de wereld. Maar ook bij elke gebiedsontwikkeling wordt horeca betrokken, en leegstaande iconische gebouwen worden bijna standaard een nieuwe foodie-hotspot… Uiteindelijk wordt alles eten. Is dat waar de stad naar toe gaat? En is dat eigenlijk erg? Dat bespreken we deze week op Vers Beton.

We eten ons nog dood

Teun van den Ende trapt de week af met een beschouwend artikel over de groei van de Rotterdamse horeca: maar liefst 50% toename in tien jaar. Hij spreekt met verschillende ondernemers, experts en een beleidsmaker. Welke invloed heeft de wildgroei aan restaurants op een buurt, en wat als het economische tij keert? Moeten we ons zorgen maken dat het horeca-aanbod in Rotterdam een eenheidsworst wordt? 

Charlie Koolhaas reflecteert hierover verder in haar essay. “Het eindpunt van gentrificatie, zo lijkt het wel, is dat de enige activiteit die een stad biedt, eten is. We eten ons nog dood.”, schreef ze eerder al voor Vers Beton.

charliekoolhaas-lvd-4

Lees meer

Charlie Koolhaas: “Kunst is de parasitaire, destructieve kracht van gentrificatie”

In de laatste week van 2017 blikken we terug- en vooruit in een serie…

Met de chefs aan tafel

 “Zeg dit interview. Mag dat rauw? Mag het gezellig?”. De eerste vraag van Perry zette de toon voor het sappige duo-interview dat Tara Lewis had met 24 Kitchen’s Job&Perry en ‘oude rot’ Derk-Jan Wooldrik over hoe het is om horecaondernemer te zijn in Rotterdam.

Überhaupt mag het perspectief van Rotterdamse chefs niet ontbreken in de themaweek. Tijd dus om elke dag met een andere chef aan tafel te gaan. Dat gaat er soms pittig aan toe.“De hipsters pikken onze banen in”, aldus Manuela Goncalves Tavares van Toko Trash. En Anastasia de Ruyter van Lof der Zoetheid stoort zich aan “de opmars van nep” en hoopt dat de “instagram foodbubbel binnenkort gaat barsten.”

Gelukkig wordt de soep nooit zo heet gegeten als die opgediend wordt. Amy Choi van Tensai Ramen ziet juist dat er “met de opkomst van een nieuwe generatie horecaondernemers ook meer diversiteit en authenticiteit komt”. En Nate Meyer van Smells Good in the Hood droomt van een ‘black Dudok’, om “op grotere schaal te laten zien waar de kracht van soulfood ligt: bruggen bouwen en verschillende soorten mensen bij elkaar brengen.” Ondernemers genoeg dus die ervoor zorgen dat Rotterdam een stad blijft waar bijzondere dingen gebeuren, ook op het gebied van eten. 

Ten slotte reflecteert Lot Piscaer op de verandering van Rotterdams horecalandschap met ‘de peetouders van culinair Rotterdam’. Cees en Rosalie Helder leidden in hun 30 jaar bij Parkheuvel immers generaties nieuwe Rotterdamse chefs op “van wie velen het culinaire leven in Rotterdam en daarbuiten nog steeds verrijken”. 

Als toetje

Ook de columnisten doen natuurlijk mee. André de Baerdemaeker geeft tips hoe jij Rotterdam ook een food-destination kan maken voor de Andere Rotterdammers, met bijvoorbeeld ‘een smoothiebar voor vlinders’. Als kostelijk toetje van de week delen Vers Beton redacteuren hun heerlijkste niet-instawaardige eettips. Soms schaamteloos, soms lekker nostalgisch, maar in elk geval genoeg om te smullen de komende week.

 

Mis niets, volg ook onze social media: 

Instagram

Facebook

Twitter

En abonneer je op onze nieuwsbrief om aan het einde van de week het overzicht in je mailbox te ontvangen! 

Manon

Manon Dillen

Manon (1992) is econoom en filosoof. Ze heeft haar hart verloren aan de stad die er geen schijnt te hebben.

Profiel-pagina
foto_jowan

Jowan de Haan

Chef illustratie

Jowan woont in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de WDKA als grafisch ontwerper en werkt sindsdien als illustrerende ontwerper en ontwerpende illustrator. De invloed van zijn liefde voor zeefdruk is groot. Naast keihard werken doet hij niets liever dan, vanuit zijn zeefdrukatelier, vrij werk de wereld in slingeren.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.