Voor de harddenkende Rotterdammer
Dossier-Horece-Artikel-2-RubenHamelink-16
Club Vibes Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Zaterdagnacht, 2 uur. De rammelende airco blaast koele lucht door een bedompt kantoor aan de Nieuwe Maas. Tony Carbonaro, de boomlange eigenaar van Club Vie, is net een uurtje binnen. De bovenste knoopjes van zijn overhemd met druk bloemetjespatroon staan open. Trage, pompende bastonen dringen zijn domein binnen. De muren trillen. Carbonaro werpt elke vijf seconden een blik op de televisie hoog aan de muur. Vanuit zijn stoel slaat hij de korrelige beveiligingsbeelden van alle hoeken van de club gade. Er zijn 300, misschien 350 man binnen, schat hij. 

“Na de tijdelijke sluiting ben ik 30, 40 procent minder gaan draaien. Voorheen stond er op een avond als deze, de afterparty van het Zomercarnaval, een lange rij buiten.” In zijn stem klinkt een mengeling van verlangen en boosheid. Verlangen naar de periode vóór de zomer van 2017. Met gemak trok hij toen 700 feestvierders per stapavond. Carbonaro’s boosheid richt zich op de burgemeester die zijn zaak – onterecht, zo bleek al snel – sloot vanwege de verdenking dat meerdere vrouwen binnen werden gedrogeerd en vervolgens buiten misbruikt. Maar hij hekelt ook de media, die hem in zijn ogen afschilderden als crimineel. 

Na tussenkomst van de rechter mocht Vie per direct weer open. Maar het kwaad was al geschied. Alle op eigen initiatief opgeschroefde veiligheidsmaatregelen1 ten spijt, Carbonaro blijft horen dat vaders hun dochters liever niet meer naar de club onder de Willemsbrug lieten gaan. “Je kunt beter een schietpartij hebben dan dit.”

Dossier-Horeca—Artikel-1—Ruben-Hamelink–3

Lees meer

Aboutaleb houdt informatie achter in de raadsdiscussie over meer nachthoreca

Van de 107 zaken met 24-uursvergunning blijkt maar een deel daadwerkelijk 's nachts open.

Brave avond

Club Vie is een van de onderzochte casussen in het dossier Horeca op de Fles van Vers Beton en OPEN Rotterdam. In dit dossier proberen wij een antwoord te vinden op de vraag waarom het Rotterdamse nachtleven afkalft. Het verloop van het aantal zaken is hoog en onderaan de streep neemt het aanbod af.

Het eerste artikel in dit dossier onthulde al dat een groot deel van de 24-uursvergunningen niet wordt gebruikt, terwijl dat aantal als belangrijk argument geldt in de discussie over meer of minder nachthoreca. Uit de door Vers Beton opgevraagde en geanalyseerde cijfers van Directie Veiligheid blijkt bovendien dat tussen 2013 en 2018 twintig nachtzaken verdwenen, terwijl de dienst op eerdere persvragen antwoordde dat dit aantal stijgt.

In diezelfde periode zette de burgemeester sommige van zijn bevoegdheden in op rigoureuze wijze. Bijvoorbeeld door – veel vaker dan zijn voorgangers – zaken tijdelijk op slot te gooien, door geen vergunningen te verstrekken en klagers ruimte te geven. Door zijn ambtenaren wordt ondertussen specifiek beleid geformuleerd om bepaalde straten ‘schoon te vegen’. Hieruit blijkt een duidelijke voorkeur voor een bepaald type horeca: zaken die als het even kan het liefst om 2 uur de deuren sluiten. Daar bovenop toont Aboutaleb zich onverbiddelijk in sommige casussen en haalt hij onjuistheden aan in de discussie over Plan C, blijkt uit onderzoek van Vers Beton. Zo wordt met restrictief horecabeleid de ooit vermaarde Rotterdamse nacht getemd tot een brave avond.

Dossier-Horece—Artikel-2—Ruben-Hamelink-24
Club Vibes Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Grenzen opzoeken

Het huidige horecabeleid van strenge vergunningverlening, snelle burgemeesterssluitingen en stimulans van ‘goede’ horeca, vindt zijn oorsprong in een periode waarin de wapens nog op de bar lagen en harddrugs vanachter de bar werd gedeald. Burgemeester Bram Peper (PvdA) sluit in 1995 zes kroegen na zware vergrijpen, zoals: een schietpartij met dodelijke afloop, wapenhandel en de constatering dat een zaak fungeert als ontmoetingsplaats voor mensenhandelaren.2 Peper draagt zijn ambtenaren in die periode op de grenzen van de wet op te zoeken. “Soms moest de openbare orde dringend worden hersteld”, vertelt hij aan de telefoon. “Maar ik was óók voor leven in de brouwerij. Wat mij betreft kwamen er vrije sluitingstijden.” 

Zijn opvolger Ivo Opstelten (VVD) is in zijn tijd ook onbevreesd voor een gang naar de rechter. Vanuit zijn luie stoel in zijn Kralingse residentie memoreert hij: “Wij voerden stringent beleid waar het ging om wapens, geweld of drugs. Als dat werd geconstateerd, ging de tent dicht. Punt.” Soms fluit de rechter hem terug. “Op basis daarvan heb ik toen een bijstelling gedaan: direct voor veertien dagen dicht.” Dit beleid is nog altijd van toepassing. Hij constateert tevreden dat de stad is ‘schoongeveegd’. “Het is veel gezelliger geworden.”

Die gezelligheid blijkt niet uit de jaarlijkse rapportages van de gemeentelijke Directie Veiligheid. Waar Opstelten in 2007 en 2008 respectievelijk 10 en 12 keer een tijdelijke sluiting van een horecazaak verordonneerde, doet Aboutaleb dat in 2017 en 2018 respectievelijk 25 en 28 keer.

Ex-wethouder Adriaan Visser (D66) had tijdens zijn ambtsperiode (2014-2019) ‘horeca’ in zijn portefeuille. Hij vertelt over de discussie die hij met de burgemeester voerde over de casus van Club Vie, op een bewonersavond waar clubeigenaar Carbonaro ook aanwezig was. “Ik heb toen tegen Ahmed gezegd: ‘Het is wel een beetje gek dat we op basis van wat we nu weten nog steeds zeggen dat de tent dicht moet’. Dan is Ahmed niet flexibel, dat is heel simpel. Een andere burgemeester zou dat misschien anders doen. Maar hij doet het langs zijn eigen lijn.” Die is volgens Visser ‘onverbiddelijk’, maar vanuit zijn functie ‘wellicht begrijpelijk’.

Toekan

Deze onverbiddelijkheid richt zich momenteel op een specifiek type horeca, constateert commercieel horeca-adviseur Henny Janssen: shishalounges. “Daar vinden beestachtige controles plaats, waarbij agenten met getrokken wapens binnenvallen en iedereen met de handen op de bar wordt gefouilleerd.” Vers Beton spreekt hem in het Van der Valk-hotel in Blijdorp. 

Dat shishalounges onder het vergrootglas liggen, bevestigen de gesprekken in een appgroep van ruim vijftig Rotterdamse ondernemers. In de afgelopen week zijn acht lounges gecontroleerd, blijkt uit de chatgesprekken die Janssen op zijn telefoon laat zien. Politie, Belastingdienst, brandweer, NVWA, Douane en gemeentelijke handhavers vallen dan in wisselende samenstellingen binnen.

Hij heeft zijn mobiel nog niet weggelegd of het apparaat rinkelt weer. Advocaat Ilonka Kamans aan de lijn. Heeft hij het – voor hen – heugelijke nieuws al gehoord? De rechter dwarsboomt Aboutalebs voornemen om 38 horecazaken (shishalounges, cafés, snackbars) voor drie maanden te sluiten nadat er zogeheten cash centers 3in beslag genomen zijn. Janssen en Kamans staan een deel van deze ondernemers bij. Niet voor het eerst leidt Aboutaleb een nederlaag, de afgelopen drie jaar werd hij vijfmaal eerder teruggefloten.4 

Janssen werkte 25 jaar bij de Rotterdamse politie en staat nu regelmatig exploitanten bij die door de Directie Veiligheid op het matje worden geroepen. Bijvoorbeeld als er sprake is van  een burgemeesterssluiting. “Aan het einde van het gesprek zeg ik altijd tegen de ambtenaren: ‘Mijn cliënt wenst graag van de ‘Van der Valk-regeling’ gebruik te maken’.” Hij tikt op de zwarte tafel van het restaurant waar rivaliserende motorbendes het in 2016 serieus met elkaar aan de stok kregen. “Dat is de ‘regeling’ waarbij mensen in een zaak elkaar neerschieten en je de volgende dag gewoon weer open mag. Of moet mijn cliënt daarvoor eerst een toekan op zijn dak zetten?”

Geen vergunning

Naast sluitingen heeft de burgemeester een ander instrument in zijn bestuurlijke gereedschapskist: het wel of niet verstrekken van de gewenste exploitatievergunning.5 Als vader en zoon Hettema in 2015 het voormalige Plan C huren, hebben ze grootse plannen. Het hoekpand staat dan vijf jaar leeg, nadat de vorige ondernemer er in 2010 de brui aan gaf, vanwege aanhoudende conflicten met omwonenden. De kelder staat vol water en er lopen ratten rond. In de veronderstelling dat ze net als hun voorganger een 24-uursvergunning krijgen6, verbouwen en isoleren de Hettema’s grondig. 

Een dag voor de geplande opening geeft de politie een negatief advies aan de burgemeester over de aangevraagde vergunning. Reden: er is onvoldoende politiecapaciteit. “Wij zijn het eerste slachtoffer van het beleid waarin geen nieuwe nachtvergunningen meer worden uitgegeven”, zegt Mitchell Hettema.

Adviseur Janssen zucht als hij terugdenkt aan deze casus, die hij “diep triest” noemt. Aanvankelijk beschouwt hij het als een incident, inmiddels is afkalving van nachthoreca volgens hem de regel. “Ik heb tegen mensen op het stadhuis gezegd: Gooi in het weekend rond middernacht toch lekker de Van Brienenoordbrug en de Erasmusbrug open, dan kan niemand het centrum meer in en kun je alles lekker beheersbaar houden. Want er is hier nu echt geen hol meer te doen.”

Dossier-Horece-Artikel-2-RubenHamelink-11
Huiskantine Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Dansen op ‘verlaatjes’

Drie jaar later exploiteren de Hettema’s het voormalige Plan C alsnog onder de naam ‘Huiskantine’. Zonder noemenswaardige problemen met omwonenden maken ze maximaal gebruik van de vijftien ‘verlaatjes’ per jaar – incidentele ontheffingen om tot uiterlijk 6 uur door te gaan. De gebiedscommissie Centrum vraagt het college van B en W daarom om weer een 24-uursbestemming op het pand toe te staan. In de commissievergadering op 4 september 2019 (waar het dossier tegen zijn zin in ter sprake komt) toont Aboutaleb zich – niet voor het eerst – onvermurwbaar.7

Aboutalebs eerdere argument rond politiecapaciteit heeft plaatsgemaakt voor dat van geluidsoverlast.  “Als ik een nachtvergunning afgeef, word ik teruggefloten door de rechter.” Zo zou de Huiskantine onherroepelijk te veel decibellen produceren tegen de gevels van omliggende woningen, meent de burgemeester. “Tenzij de raad besluit om alle panden in de buurt van Plan C te isoleren. Maar dat is een politieke keuze.” Ondernemer Mitchell Hettema heeft echter sinds 2016 een bij de milieudienst DCMR bekend geluidsrapport8 liggen, waaruit blijkt dat zijn zaak voldoende geïsoleerd is om als discotheek te fungeren. “Of de burgemeester is niet op de hoogte, of hij zegt iets wat simpelweg niet klopt”, reageert Hettema.

Klagers aan zet

Dat deze uitspraken van de burgemeester niet kloppen blijkt eveneens uit de overlastmeldingen die Vers Beton bij DCMR heeft opgevraagd. Sinds de opening in 2016 zijn dertien meldingen gedaan, waarvan er één gegrond werd bevonden na metingen door de milieudienst. Ter vergelijking: in dezelfde periode ontving discotheek Superdisco aan de Schiedamse Vest 82 klachten.

Gaat Aboutaleb anders om met klagers dan zijn voorgangers? Boze bewoners schrijven hem zeer regelmatig. Zij vinden daarbij aan de Coolsingel een luisterend oor. Ex-wethouder Visser: “Ik ben ervan overtuigd dat Ahmed niet per definitie tegen horeca is. Wel vindt hij het welzijn van bewoners belangrijker. Over die afweging hebben wij regelmatig gesproken.” Opstelten wil over zijn opvolger geen oordeel vellen, zegt hij resoluut. “Er is veelal sprake van consistentie en continuïteit in het beleid.” Wel volgt een bespiegeling: “Klachten, daar werd altijd serieus naar gekeken. Maar klagers hebben niet altijd gelijk.”

Minder nachtzaken

Met veertien zogeheten horecagebiedsplannen sturen de burgemeester en ‘zijn’ Directie Veiligheid9 gedetailleerd op het horeca-aanbod10 in de stad. Hoewel het college van B en W deze plannen vaststelt, schrijven ambtenaren van de gemeentelijke dienst ze grotendeels. Daarbij krijgen zij adviezen van onder meer gebiedscommissies, ondernemers en bewoners. Soms reiken de plannen tot op pandniveau, maar meestal worden de mogelijkheden11 per straat aangegeven.

Dossier-Horece-Artikel-2-RubenHamelink-22
Club Vibes Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Zo formuleert de Directie Veiligheid in 2017 concreet beleid op een stukje van de Mauritsweg. Daar zitten dan nog slechts twee nachtzaken: salsaclub La Luna en onderbuurman Lounge Club Laxx. De boodschap op papier, samengevat en geïnterpreteerd, is: jullie moeten weg.12 In de jaren ervoor verdwenen al andere – veelal notoire – uitspanningen op de anderhalve kilometer straat tussen Kruisplein en het Scheepvaartkwartier: Bootleg DJ Café, Consul, Het Oude Tramhuis, Mauritsbar, Hemingway en Café de Punt. De enige uitzondering is Club Vibes, gelegen aan de overzijde, op de Westersingel. 

Voor Simri Bendt, eigenaar van Laxx, is het duidelijk dat er voor zijn club geen plek meer is. Voor zijn deur staat al jaren pontificaal een toezichtcamera. Bovendien koppelt de politie, nu La Luna dicht is, alle overlastmeldingen op die plek rechtstreeks aan zijn nachttent, die geregeld pas om 3 uur ‘s nachts opent. “Het is kantje boord, ik moet op m’n tellen passen.”

Zijn vertrekkende gasten zijn wel eens luidruchtig, erkent hij. Maar alle klachten die omwonenden – glaswerk op straat, gepoep en geplas in portieken – vorig jaar tégen de verlenging van zijn vergunning opwierpen, kunnen toch onmogelijk uitsluitend aan hem worden toegerekend? “Ik schenk alleen in plastic bekers. En iedereen vanaf de Witte de Withstraat komt hier voorbij op weg naar het station.” Hij kreeg zijn verlenging toch. “Een pluspunt”, volgens Bendt. 

Als bovenbuurman en pandeigenaar Mukesh Harinarain begin 2019 na 28 jaar stopt met salsaclub La Luna, zijn ze daar bij de gemeente “heel blij mee”, vertelt hij. Hij wijst naar twee voorbijlopende toeristen met rolkoffers. “Ze willen de straat hier schoonvegen.” In zijn pand opent een ondernemer binnenkort een Chinese noodlebar.

Dossier-Horece-Artikel-2-RubenHamelink-8
Lilith Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

La Luna is niet de enige nachtclub die plaatsmaakt voor bravere horeca. Uit analyse van Directie Veiligheid-cijfers blijkt dat in de periode 2013-2018 minimaal twintig nachtzaken verdwenen. Niet meer dan een dozijn 24-uursvergunningen kwam ervoor terug.13 Vreemd genoeg antwoordde de gemeentelijke dienst aanvankelijk op vragen van Vers Beton dat er sprake was van een toename: van 140 naar 158 nachtzaken. Geconfronteerd met deze discrepantie laat een woordvoerder weten dat het “systeem helaas niet ingericht is op het geven van een betrouwbaar beeld van het aantal 24-uurszaken over de afgelopen jaren.” Ondertussen kwamen er volgens NRC, dat zich baseert op cijfers van het CBS, vorig jaar 129 lunchrooms, cafetaria’s en eetkramen bij, waarmee met name de koffiezaak een steeds prominentere plaats in het Rotterdamse straatbeeld innam.

Van goede wil

Terwijl de rafelranden van de stad worden gladgestreken, laat de burgemeester zich soms van zijn welwillende kant zien. Frankie Dros van Blijdorp Festival komt tijdens een bijeenkomst voor ondernemers bij Aboutaleb aan tafel te zitten. Er ontstaat een spontaan gesprek, waarbij de laatste aangeeft zich persoonlijk in te willen spannen voor Dros. De ondernemer krijgt namelijk zijn vergunning voor Containerbar, een tijdelijke uitspanning op het Noordplein, niet rond. Dros: “Hij vond dat het goed was voor de buurt en daarom mogelijk moest zijn.”

Ondernemer Joris van Dongen heeft een vergelijkbare ervaring. Na een serieus geweldsincident op straat voor zijn Club Vibes eind 2018, mag hij de volgende dag alweer open. “Omdat ik een nette ondernemer ben met een goede naam, zei de politieagent. Aboutaleb zelf heeft zijn best gedaan om de procedure zo kort mogelijk te laten duren.” Die faciliterende houding is afhankelijk van het type etablissement, denkt Tsjomme Zijlstra, eigenaar van Kaapse Brouwers. “Als jij oké bent, is Directie Veiligheid heel toeschietelijk. Wij zijn bijvoorbeeld geen raddraaiers, hebben geen harde muziek, zorgen niet voor overlast. Ons publiek is highbrow, heel beschaafd. We zitten precies goed.”

Het verkrijgen van de exploitatievergunning voor Kaapse Maria, op een steenworp afstand van La Luna en Laxx, was volgens Zijlstra dan ook “appeltje-eitje”. Het etablissement past perfect op de schoongeveegde ‘rode loper’ en daarmee binnen de plannen van het college om de binnenstad levendiger, maar vooral veiliger te maken.14

Wie niet in dat beeld past, heeft het zwaar.

Dossier-Horece-Artikel-2-RubenHamelink-12
Huiskantine Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Einde Club Vie

In Club Vie zweept de MC het publiek op voor de volgende DJ. Eenmaal achter de draaitafels gooit de jongeman met knot er direct een knaller van een R&B-plaat in. Met kracht blazen CO2-kanonnen witte rook boven het publiek uit. Twee jongens, beiden met twee lachgasballonnen in de hand, eentje in de mond, betreden de dansvloer. Om hen heen wordt flink geschuurd. 

Carbonaro staat inmiddels op de hoek van de langgerekte bar in de grote zaal. Als een landheer overziet hij het schouwspel. De sfeer is goed vanavond. Vanwege de verlenging van zijn exploitatievergunning waren de voorbije maanden spannend voor hem. Zouden gemeente en politie vanwege die eerdere spoedsluiting moeilijk doen? Het zal toch niet? 

Tot zijn opluchting kreeg hij er in augustus vijf jaar bij. Met het papiertje in zijn achterzak ziet Carbonaro weer ruimte om te ondernemen. Zijn belangrijkste stap: na dertien jaar komt er een einde aan Club Vie in de huidige vorm. Dit najaar krijgt de zaak onder de Willemsbrug een nieuwe naam en identiteit. In de hoop op betere tijden.

Reactie burgemeester Aboutaleb

Dit voorjaar startten Vers Beton en OPEN Rotterdam het onderzoek naar nachthoreca in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb is benaderd voor een interview, aangezien hij een belangrijke stem heeft in het horecadossier. Zonder opgaaf van reden is dit door zijn woordvoerder afgehouden. Na afloop van de commissievergadering op 4 september jongstleden sprak Vers Beton de burgemeester alsnog. Voor het eerste artikel over 24-uursvergunningen, dat een dag daarvoor verschenen was, had hij geen goed woord over: “Een baggerartikel, u bent vooringenomen, slecht werk, ik word door u door het slijk gehaald, blij dat ik niet eraan heb meegewerkt.” Vlak daarvoor had Aboutaleb, in reactie op diezelfde publicatie, aan de aanwezige raadsleden een onderzoek naar het aantal in onbruik geraakte vergunningen toegezegd.

Zijn woordvoerder onthoudt zich van een inhoudelijke reactie op dit huidige artikel. Ze mailt: “Een aantal zaken wordt in het artikel anders uitgewerkt en geïnterpreteerd dan eerder is toegelicht. Zoals de horecagebiedsplannen: deze zijn al vastgesteld door het college. Het is een collegebevoegdheid en niet van de burgemeester. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ruimtelijke plannen, waar de gemeenteraad deze bevoegdheid heeft. Het horecagebiedsplan is een uitvoeringsdocument. De Horecanota 2017-2021 is wel door de gemeenteraad vastgesteld.”

We praten verder over nachthoreca tijdens Vers Beton LIVE op 7 oktober

Moet het Rotterdamse horecabeleid op de schop? En hoe dan? Hierover praten we tijdens onze talkshow Vers Beton LIVE verder met politici, (klagende) burgers, ambtenaren én ondernemers op maandagavond 7 oktober onder leiding van presentator Hasna El Maroudi.

> Klik hier voor meer info & tickets <

Wil je niks missen?

In de maand september verschijnt op Vers Beton wekelijks een verhaal over de verschraalde Rotterdamse nachthoreca. Niets missen van het onderzoeksdossier ‘Horeca op de Fles’? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Voor tips kun je mailen naar [email protected] of [email protected]

Reageren? Als je geen supporter bent, kun je hier een gratis account aanmaken om te reageren op dit artikel. 

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Vers Beton en OPEN Rotterdam, en mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de supporters van Vers Beton.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

 1. Een half jaar lang moest iedere Vie-bezoeker zich van Carbonaro bij binnenkomst registeren. De clubeigenaar verhoogde ook de minimumleeftijd naar 21 jaar. Na drie maanden mochten vrouwen vanaf 18 weer naar binnen, terwijl dit voor mannen onveranderd is. ↩︎
 2. Bron: boek Foute kroeg; horeca en criminaliteit in Rotterdam (1996) van Hoogenboom en Hoogenboom-Statema. ↩︎
 3. Het gemeentelijke bewijs dat de apparaten (waarmee je contant geld op een account kunt storten) als illegale gokzuilen en witwasmachines worden gebruikt, rammelt. Bovendien is de openbare orde niet langer in het geding, aldus de rechter. ↩︎
 4. Dat betrof Cafe Playa en Club Vie (2017), Club Blu (2018), shishalounge Villa Blanca en partycentrum La Riviera. ↩︎
 5. Een exploitatievergunning wordt door het college van B en W verleend voor de duur van vijf jaar. Er zijn vijf categorieën: van 1 (licht) tot 4+ (zwaar). Een ondernemer kan daarnaast verschillende activiteiten aanvinken, zoals gokkasten in de zaak, 24 uur open, een terras, meer dan alleen achtergrondmuziek produceren. De regel is: hoe zwaarder de activiteiten, des te zwaarder de benodigde vergunning is. ↩︎
 6. Op het pand zit in de jaren dat het Plan C heet een 24-uursvergunning. Directie Veiligheid hanteert het principe dat een nieuwe ondernemer de optie op deze vergunning overneemt, maar iedere aanvraag wel opnieuw getoetst wordt aan de regels. In de periode dat Plan C dicht is, wijzigt de gemeente het Horecagebiedsplan Centrum waardoor een 24-uursexploitatie niet langer mogelijk is. ↩︎
 7. Op 7 april 2016 debatteert de raad op initiatief van D66 en Leefbaar Rotterdam over 24-uursvergunningen. Het gaat dan voor het eerst over het nieuwe Plan C. Het debat is een reactie op de gemeentelijke afwijzing van de 24-uursaanvraag die vader en zoon Hettema doen. 

  https://rotterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/238606/Gemeenteraad%2007-04-2016 ↩︎

 8. Het rapport uit 2016 is gemaakt door gespecialiseerd bureau Peutz. Zij meldden destijds dat DCMR recent een controle meting in een van de kubuswoningen heeft uitgevoerd en dat hieruit bleek dat er geen waarneembaar geluidniveau van Plan-C optrad. ↩︎
 9. Diverse bronnen benoemen de innige band tussen de burgemeester en de dienst die rechtstreeks onder hem valt. Zo zegt voormalig wethouder Adriaan Visser: Directie Veiligheid en Ahmed zijn zo dicht op elkaar georganiseerd dat als de dienst ergens op adviseert, Ahmed daar alleen bij hele hoge uitzondering van afwijkt. Dat werkt twee kanten op. Vanuit zijn positie is dat begrijpelijk. ↩︎
 10. De gemeenteraad bepaalt via de bestemmingsplannen welke functies in een gebied zijn toegestaan: wonen, werken, groen, verkeer, horeca. De verdere inkleuring verloopt via de horecagebiedsplannen (vastgesteld door het college van B & W) en de daarop gebaseerde afgifte van exploitatievergunningen (Directie Veiligheid, met een handtekening van de burgemeester). ↩︎
 11. De drie opties zijn: ontwikkelen, consolideren of verminderen. Daarbij staat altijd de maximaal beschikbare vergunning vermeld: van categorie 1 (licht en veelvoorkomend) tot categorie 4+ (zwaar en zeer uitzonderlijk). ↩︎
 12. Dit heet in verhullend taalgebruik: verminderen met activiteit 6, in het Horecagebiedsplan Centrum 2017-2019. Activiteit 6 staat voor een 24-uursexploitatie. ↩︎
 13. Na vragen van Vers Beton blijkt dat Directie Veiligheid sinds 2016 aan zes ondernemingen een nieuwe 24-uursvergunning heeft afgegeven: World Hotel Wings Rotterdam, Restaurant Amigos, Cornelis Bar & Kitchen, McDonalds Stadionweg, Has Döner Kebab op de West-Kruiskade en technobunker Perron. ↩︎
 14. In 2008 wordt het plan Binnenstad als city lounge 2008-2020 gepresenteerd door het college van B en W. Het is een poging van lange adem om het centrum van de stad levendiger en veiliger te maken. In het voorwoord schrijft toenmalig wethouder Karakus (wonen en ruimtelijke ordening): Alle grote boulevards en stadsstraten krijgen de komende vijftien jaar een opknapbeurt op een nieuw en hoog kwaliteitsniveau. Dit alles moet leiden tot een aangenamer verblijfsklimaat voor bewoners, bezoekers en werkers in de stad. ↩︎
Horeca op de fles
Portret-MG-2014-tumbnail

Maurice Geluk

Chef onderzoeksredactie

Werkte in 2019 en 2020 bij Vers Beton als chef van de onderzoeksredactie. Schreef over particuliere woningbeleggers, repressief nachthorecabeleid en filantroop Van der Vorm. 

Profiel-pagina
WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
Ruben Hamelink

Ruben Hamelink

Fotograaf

Ruben Hamelink (1992) is een Rotterdamse fotograaf. Hij is gespecialiseerd in portretfotografie maar verkent nu ook de documentaire fotografie en is cameraman. Hij maakte o.a. een boek met portretten van oude Vietnamese veteranen die tegen de Fransen en Amerikanen vochten.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Mark Kuijpers
  Mark Kuijpers

  “Wie niet in dat beeld past, heeft het zwaar.” Als voormalig eigenaar van Mono kan ik dat onderschrijven. Rotterdam, met de burgemeester voorop, voert een repressief beleid alsof men nog in het Rotterdam van de jaren negentig leeft. Alleen de in hun ogen keurige horeca krijgt de normale behandeling die voor 95% van de horeca zou moeten gelden. Die beoordeling is subjectief, riekt naar vriendjespolitiek en duwt eigenaren, clubs en gasten in een vies hoekje van disrespect en vooroordelen. Dit voortdurende restrictieve, repressieve en bij vlagen nazistische beleid is de hoofdreden geweest om met Mono te stoppen. En om eerlijk te zijn: het doet nog steeds pijn om te hebben geïnvesteerd in een stad waarvan de politiek geen enkele waardering heeft getoond, om het voorzichtig uit te drukken. Aboutaleb heeft van Rotterdam een saai dorp gemaakt. Groot in groot bouwen, piepklein op plintniveau. Rotterdam omarmt de projectontwikkelaars, maar verwaarloost de kleine ondernemer.

 2. Profielbeeld van Bram Treurniet
  Bram Treurniet

  Waarom gaat de gemeente samen met de ondernemers niet is kijken in het buitenland, daar waar steden een strip hebben. Makkelijk te beveiligen voor de politie en minder overlast door de hele stad.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.