Voor de harddenkende Rotterdammer
Dossier-Horeca—Politie—Ruben-Hamelink-16
Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

“Om 23 uur meert een boot met een hardcorefeest aan bij de Boompjes. Geen idee wat we daarvan kunnen verwachten, maar kan iemand even gaan kijken?” Het is zaterdag, kwart over tien ’s avonds op hoofdbureau Doelwater. Aan het woord is de operationeel coördinator van de politie. Zijn briefing voor de nachtdienst is zojuist begonnen.

In de kleine, benauwde zaal ruikt het naar zweet en automatenkoffie. Alle ruim veertig stoelen zijn bezet. Het merendeel door politieagenten, maar ook door een koppel stadswachten en circa tien jongens van Meion, de aan hun blauwe jassen herkenbare horecastewards. Voor de briefing begint wordt onderling gekletst. De sfeer is gemoedelijk, informeel. 

Tijdens de briefing loopt de coördinator alle feesten langs die staan aangekondigd op DJ Guide. “Goed om te weten dat er een afterparty van Rotterdam Rave is in de Maassilo. En in Thalia is er Bruno & Diaz, weet iemand wat voor publiek daar op af komt?” Een horecasteward: “Jonge jongens.” Dat is blijkbaar genoeg informatie, de briefing dendert door. Twee agenten die de Witte de Withstraat onder hun hoede nemen, krijgen de opdracht naar NRC te gaan als de zaak om 2 uur sluit. Dan belandt in een klap een mensenmassa op straat. 

“Wie kan de Bonaparte en de Keerweer meepakken?” Meepakken betekent in dit geval: langsrijden. Deze twee zaken liggen namelijk buiten de geplande route, legt officier van dienst 1Marcel Smits na afloop van de briefing uit. Zijn agenten rijden rondjes langs Centraal Station, Delftsestraat, Kruiskade, Witte de With, Meent en Rode Zand. Het liefst zou hij vanavond vijftien agenten op straat hebben, maar vanwege gebrek aan capaciteit zijn het er tien. “Gelukkig nemen de jongens van Meion ons een hoop werk uit handen. Ik weet niet hoe het komt, maar het geelblauw van ons uniform werkt soms als een rode lap op een stier. Zij kunnen een ruzie op straat in zo’n geval beter sussen dan wij.”

Dossier-Horeca—Politie—Ruben-Hamelink-1
Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Wat voor avond hij verwacht? “Dat weet je nooit van tevoren.” Hij is in ieder geval opgetogen dat er regen is voorspeld. “Rond een uur of 5, dat is erg gunstig. De kans dat op straat ruzie ontstaat omdat iemand met een meisje heeft geflirt, is dan een stuk kleiner.” Regen is volgens Smits het beste interventiemiddel. “En de paarden.”

Dat de ‘beredenen’ erbij zijn, noemt politieagent Cindy2 “een mazzeltje”, want de politie te paard is niet altijd beschikbaar. Vers Beton loopt met haar mee van tien uur ‘s avonds tot zeven uur ‘s ochtends. Voordat de brigadier op pad gaat, controleert ze of alles in de auto zit. Snel klopt ze nog even op het raam van het bureau voor een extra kogelvrij vest. Samen met een collega is ze deze nacht ondersteunend aan het politieteam, dat in koppels opereert in horecagebied Centrum. “Als 41 sanitair moet of even een bakkie koffie doet, ondervangen wij dat.” 

Van de nachthoreca zorgen de ‘aftertenten’ voor de meeste overlast, vertelt ze. “Dat zijn de plekken die vanaf 5 uur het publiek opvangen. Normaal publiek gaat om 5 uur naar huis. Als je om 8 of 9 uur nog uitgaat, schiet je toch je doel voorbij.” 

 

Dossier-Horeca—Politie—Ruben-Hamelink-24
Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Op het Stadhuisplein spreken drie toeristen de politieagent aan: “Where do we go to see the nice places?” Geduldig geeft ze instructies om naar het Hofplein of de Erasmusbrug te gaan. “We spelen regelmatig voor VVV.”

Een geparkeerde auto op de Coolsingel laat de motor brullen. Cindy stapt er resoluut op af. “Waarom maak je zoveel herrie? We willen geen geluidsoverlast van uitlaten. Het zijn dure bekeuringen.” Er ontstaat een discussie waarbij de bestuurder tevergeefs probeert het laatste woord te hebben. Uiteindelijk bindt hij in en rijdt zachtjes weg. 

Vlakbij The VIP Room ontstaat commotie. Een man wordt door portiers van de discotheek naar buiten gewerkt. Een groepje mensen verzamelt zich om hem heen. “Achter de deuren is het feestje van de beveiliging”, zegt Cindy. “Als zij iemand uit een zaak zetten, ontstaat er regelmatig discussie. Blijf zo iemand ondanks waarschuwingen van portiers of van ons terugkomen, dan kunnen we die oppakken voor het verstoren van de openbare orde.” Het blijkt niet nodig. Horecastewards en de agenten sussen de boel. “Ons doel is om orde te handhaven, niet om iedereen aan te houden. Horecastewards stappen daarom het eerst in om een situatie te deëscaleren. Lukt dit niet, dan proberen wij het.”

De meeste ruzies ontstaan volgens Cindy in de relatiesfeer. “Jaloerse mannen of vrouwen. Of door machogedrag zoals: ‘Ik zag haar het eerst.’ Mijn ideaal is dat iedereen elkaar in zijn waarde laat, zonder ruzie of jaloezie, en met een Bob naar huis rijdt.”

Dossier-Horeca—Politie—Ruben-Hamelink-15
Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Daar is op deze stapavond vooralsnog geen sprake van. Ook bij technoclub Toffler is een bezoeker buiten gezet. Cindy en haar collega herkennen direct de symptomen van drugsgebruik. Het buitenlandse meisje, pupillen als schotels, kan niet meer staan en nauwelijks coherent praten. Haar vriend vraagt herhaaldelijk of ze mogen gaan. Of ze drugs heeft gebruikt? Er volgt een resoluut ‘no’. Ambulancebroeders onderzoeken het meisje, maar zien geen reden haar mee te nemen. De vriend belooft haar thuis te brengen. Cindy heeft het liefst dat vrienden of familie situaties als deze oplossen. “Ligt iemand laveloos op straat en er is niemand om te helpen, dan is het onze verantwoordelijkheid.” Een persoon belandt dan voor de eigen veiligheid in de cel.

Het drugsgebruik in het uitgaansleven stijgt, valt de politieagent op. “Je merkt dat de maatschappij daarin is veranderd. Het is volledig genormaliseerd. Om de haverklap wordt er gebruikt: GHB, speed, coke, MDMA. Dat heeft invloed op hoe mensen zich gedragen.” Wat haar betreft behoren de effecten van drugs tot de grotere uitdagingen binnen haar werk. “Laatst moest er iemand met een overdosis GHB worden gereanimeerd.” Die drugs hebben zich volgens haar lang niet laten zien in Rotterdam en zijn nu weer in opkomst.

Dossier-Horeca—Artikel-1—Ruben-Hamelink–3

Lees meer

Aboutaleb houdt informatie achter in de raadsdiscussie over meer nachthoreca

Van de 107 zaken met 24-uursvergunning blijkt maar een deel daadwerkelijk 's nachts open.

Op de Kruiskade staan twee meisjes in korte rode jurkjes. Beiden zijn stomdronken en blijven omvallen. Agenten houden hen – zo goed en zo kwaad als het kan – staande. Wederom wordt de ambulance gebeld om zeker te zijn dat ze geen medische hulp nodig hebben. Omdat het erop lijkt dat ze zelfstandig naar huis kunnen, laat de politie ze gaan.

3 uur ‘s nachts, terug op bureau Doelwater. Officier van dienst Smits houdt een A4’tje omhoog met daarop plek voor eenentwintig namen van aangehouden mensen. Alleen de bovenste is ingevuld. “Er zijn nachten dat ik twee velletjes papier nodig heb, maar het is vakantietijd en de laatste week voordat het salaris wordt gestort.” Dat betekent niet dat de agent geen probleem heeft met capaciteit, benadrukt hij. “Het venijn zit hem in de staart. Als straks bij Villa Thalia een vechtpartij ontstaat, we daar met 15 man in een linie staan, en er gebeurt op dat moment ook iets op het Stadhuisplein, dan heb ik een probleem.” Dat is dan ook de reden dat hij geen extra 24-uursvergunningen wil in de stad, benadrukt hij met klem.

Dossier-Horeca—Politie—Ruben-Hamelink-7
Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Minder gedoe, minder agenten

Waar in 20163 vijftig agenten tijdens een stapavond werden ingezet, is dit aanzienlijk gedaald, zegt Casimir Blokland. Om ‘strategische redenen’ noemt de plaatsvervangend districtschef bij de Rotterdamse politie die stadsbreed ook verantwoordelijk is voor horeca, geen precieze aantallen. “Wij komen uit de situatie dat op zondagochtend veertig arrestanten waren ingesloten vanwege vechtpartijen, openlijke geweldplegingen, vernielingen, beledigingen van collega’s, openbare dronkenschap en middelengebruik.” 

Volgens Blokland is er in het centrumgebied, op excessen na, nu sprake van ‘een beheersbare situatie’. “Het is niet dat we nul arrestanten hebben, maar het is wel significant afgenomen.” Dat heeft alles te maken met de samenwerking tussen politie, ondernemers en horecastewards, zegt hij. De meeste incidenten vinden ‘ontegenzeggelijk’ plaats rond Stadhuisplein, Kruiskade en de McDonald’s voor het oude postkantoor.  

De politiechef is faliekant tegen de uitgifte van nieuwe 24-uursvergunningen in het centrum. “Hoe meer zaken, des te meer klanten, des te groter de kans op afwijkend gedrag. Daarom zeggen wij: Zoals het nu is, is het goed. Wat je aan de voorkant kunt voorkomen, moet je niet aan de achterkant willen repareren.” Hij plaatst daarbij de kanttekening dat bij zaken die ‘afgelegen’ liggen minder politie-inzet nodig is, zoals de Keerweer en de Bonaparte, of in de toekomst, een club aan de rand van de stad.

Op de hoek Lijnbaan/Kruiskade knoopt rond 4 uur een man net zijn broek open als hij de politie in het vizier krijgt. “Ik heb nog niet geplast”, roept hij en rent de hoek om. “Pak me dan!” De twee agenten lopen rustig achter hem aan. Al snel kiest hij eieren voor zijn geld en komt terug.

Politieagent Cindy, refererend aan zijn glimmende schoenen en T-shirt met daarop een doodskop van pailletten: “Zo, je houdt van glitters.” “Christian Louboutin, 1900 euro”, verklaart hij trots, wijzend naar zijn schoenen. De man wordt staande gehouden en nagetrokken in het politiesysteem. Het blijkt ‘een boefje’. Op zijn uitgebreide strafblad staat onder meer een gewapende overval. “Die overval heeft voor deze schoenen betaald”, zegt de man opgetogen. Omdat hij nu niets strafbaars doet, mag hij zijn weg vervolgen.

Dossier-Horeca—Politie—Ruben-Hamelink-6
Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Niet veel later komen de agenten op het Stadhuisplein de twee roodgejurkte meisjes weer tegen, waar ze mensen hysterisch gillend aanvallen. De politie besluit dat er niets anders op zit dan ze mee te nemen naar het bureau. Hun gekrijs is buiten de politiebus nog te horen. 

Op de Kruiskade is de sfeer grimmig als om 5.30 uur de clubs leegstromen. Een stoet auto’s rijdt uit de parkeergarage naast Club Villa Thalia. De deur van een zwarte SUV gaat open. Een jongen hangt over zijn stoel heen en kotst naar buiten. De bestuurder lacht erom. “Volgens mij heeft hij niet door dat de helft in zijn auto terecht komt”, zegt Cindy. Verderop in de straat ontstaat een opstootje tussen meerdere mannen en vrouwen. Twee agenten en een paar jongens van Meion sussen de boel.

De politieagent rijdt nog even langs de McDonald’s op de hoek Coolsingel/Meent. Daar heeft zich zowel buiten als binnen een massa mensen verzameld. Dit filiaal huurt al een tijdje beveiligers in, vertelt ze. “Vanuit de Kruiskade en het Stadhuisplein trekt iedereen hier naartoe. Zoveel dronken mensen op één plek levert altijd spanningen op. Daarom sluiten ze op ons verzoek nu ook ‘s nachts het terras, zodat mensen niet lang blijven hangen.” Dit verklaart de afdekzeilen over de stoelen en tafels.

Dossier-Horeca—Politie—Ruben-Hamelink-18
Beeld door: beeld: Ruben Hamelink

Ze schat in dat het aantal incidenten is gehalveerd sinds ze acht jaar geleden begon met haar horecadiensten. “Hollywood4 gaf bijvoorbeeld veel meer gedoe dan Annabel nu.” Ook inmiddels verdwenen zaken als Café Fout en St. Tropez5 op het Stadhuisplein zorgden voor veel overlast. “Daar heb ik geleerd dat dronken vrouwen een stuk onredelijker kunnen zijn dan mannen met een paar biertjes te veel op.”  

Rond 6 uur arriveert op hoofdbureau Doelwater de moeder van een van de twee opgepakte meisjes. Ze oogt gepijnigd en moe. Als de twee worden vrijgelaten, galmt hun gegil door de verder verlaten straat. Hun korte jurkjes vormen een contrast met moeders hoofddoek. Zwijgend duwt de vrouw de meisjes op de achterbank van haar auto en slaat ze het portier dicht. Het feest is klaar.

We praten verder over nachthoreca tijdens Vers Beton LIVE op 7 oktober

Moet het Rotterdamse horecabeleid op de schop? En hoe dan? Hierover praten we tijdens onze talkshow Vers Beton LIVE verder met politici, (klagende) burgers, ambtenaren én ondernemers op maandagavond 7 oktober onder leiding van presentator Hasna El Maroudi.

Klik hier voor meer info & tickets <

Wil je niks missen?

In de maand september verschijnt op Vers Beton wekelijks een verhaal over de verschraalde Rotterdamse nachthoreca. Niets missen van het onderzoeksdossier ‘Horeca op de Fles’? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Voor tips kun je mailen naar tara@versbeton.nl of maurice@versbeton.nl

Reageren? Als je geen supporter bent, kun je hier een gratis account aanmaken om te reageren op dit artikel. 

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Vers Beton en OPEN Rotterdam, en mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de supporters van Vers Beton.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. De officier van dienst bij de politie heeft de leiding over de inzet ter plaatse en is verantwoordelijk voor de afstemming met andere handhavers en hulpverleners. ↩︎
  2. Om haar politiewerk ook in de toekomst uit te kunnen oefenen, verkiest de agent in kwestie om niet met haar echte naam te worden genoemd. Haar volledige naam is bij de hoofdredactie bekend. ↩︎
  3. In het raadsdebat op 7 april 2016 sprak burgemeester Aboutaleb over de inzet van vijftig agenten, twee paarden en een hondenbrigade. Het ging daarbij specifiek om het centrum, in de nachtelijke uren tussen 3 en 8. Waarachtig een hele inzet, aldus de burgervader. ↩︎
  4. De bekende Rotterdamse discotheek Hollywood Music Hall, Snollywood in de volksmond, sloot in 2014 na achttien jaar de deuren. ↩︎
  5. De twee paviljoens op de kop van het Stadhuisplein werden in 2014 gesloopt als onderdeel van een grote renovatie van het horecaplein. Sindsdien is er vrij zicht op het Rotterdamse stadhuis. ↩︎
Horeca op de fles
Portret-MG-2014-tumbnail

Maurice Geluk

Chef onderzoeksredactie

Werkt freelance als onderzoeksjournalist, schrijver en docent. Tips? maurice@versbeton.nl

Profiel-pagina
WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
Ruben Hamelink

Ruben Hamelink

Fotograaf

Ruben Hamelink (1992) is een Rotterdamse fotograaf. Hij is gespecialiseerd in portretfotografie maar verkent nu ook de documentaire fotografie en is cameraman. Hij maakte o.a. een boek met portretten van oude Vietnamese veteranen die tegen de Fransen en Amerikanen vochten.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.