Voor de harddenkende Rotterdammer
mark hoogstad door vincent mentzel
Beeld door: beeld: Vincent Mentzel

Steeds vaker waande ik mij een vakkenvuller die een pistool tegen het voorhoofd gedrukt krijgt: een berichtje hier, een ankeilertje daar, een stoppertje zus, een stukje zo. En dat alles in een ziedend tempo.”

Dit schreef journalist Mark Hoogstad in een vlammend opiniestuk over de staat van de hedendaagse journalistiek in het journalistenvakblad Villamedia in mei 2018. Journalistiek was voor Hoogstad niet van persconferentie naar debat rennen. Het draaide om contacten opbouwen, vertrouwen winnen, luisteren, doorvragen, bronnen tegen elkaar uitspelen en uiteindelijk het hele verhaal met een messcherpe pen opschrijven: slow journalism. Aan dat eigen verhaal kwam hij in dienst van de krant echter steeds minder toe. De ‘gekmakende ratrace’, ontstaan door de stijgende omloopsnelheid van het nieuws en de hongerigheid naar clicks, maakte hem volgens eigen zeggen een slechtere journalist.

Mark Hoogstad werkte voor NRC Handelsblad, AD Rotterdams Dagblad, Trouw en voor Vers Beton. Hij schreef het boek Rotterdam, stad van twee snelheden, over de transitie van Rotterdam en turbulente tijden op het stadhuis van de stad, waarvoor hij de Rotterdamse Persprijs heeft ontvangen. Ook in de sportjournalistiek heeft Mark zijn sporen verdiend. Zo schreef hij ook het boek De Macht van Water, over de opkomst van het Nederlandse zwemmen.

Op 27 november 2018 overleed hij op 48 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Na zijn overlijden is er in Rotterdam een initiatief ontstaan van mensen die hem goed gekend hebben als (collega) journalist én als persoon om iets te doen met zijn ‘geestelijk nalatenschap’. Zij hebben zich verenigd in het comité ‘Grondhouding’. Hieruit is het idee geboren om een Mark Hoogstad-beurs in het leven te roepen die de journalistieke erfenis van Hoogstad eert, én een waardevolle impuls levert aan het lokale journalistieke landschap van Rotterdam.

Floor Hoogstad reageert: “Namens de hele familie kan ik zeggen dat we het een super mooi initiatief vinden. Zo houden we mijn vader en zijn werk in leven. Ik denk dat hij heel trots zou zijn geweest dat er in zijn naam een journalist wordt aangespoord om even uit de ratrace te stappen en de tijd te nemen om iets moois te maken. Ik weet zeker dat hij er direct over getwitterd zou hebben.”

De beurs

Het gaat om een jaarlijkse beurs van een aanzienlijk bedrag, bedoeld voor een ervaren (freelance) journalist(en) die dolgraag even uit de dagelijkse ‘ratrace’ van de journalistiek wil stappen. 

Met de beurs krijgt de journalist de tijd en ruimte om een gelaagd en diepgravend journalistiek verhaal te maken over een Rotterdams onderwerp. De uitwerking mag een boek, een longread, een serie verhalen, een documentaire, podcast of een andere vorm krijgen. Als het maar via de methode en met de ‘grondhouding’ van Mark tot stand komt: slow journalism. De leden van het comité stellen ook hun netwerk en expertise ter beschikking aan de journalist.

Journalisten worden gevraagd een plan in te dienen en een onafhankelijke jury kiest daaruit elk jaar een winnaar. Het winnende verhaal wordt vervolgens gepubliceerd via een lokaal of nationaal medium.

Financiering gezocht

De gemeente Rotterdam heeft als eerste reeds 12.500 euro ter beschikking gesteld als cofinanciering om de beurs een vliegende start te geven. Voorwaarde vanuit de gemeente is dat er ook andere partijen financieel gaan bijdragen. De overige financiering wordt gezocht bij fondsen en welwillende gevers die de lokale journalistiek een warm hart toedragen.

Er is momenteel een stichting in oprichting die de beurs zal organiseren en zorg zal dragen voor de financiering. In het voorjaar van 2020 wordt bekend gemaakt hoe journalisten zich kunnen aanmelden voor de beurs. 

Contact

Bent u geïnteresseerd om een financiële bijdrage te leveren aan de beurs? Of wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe ontwikkelingen? Neem hierover en voor andere vragen contact op met Lennart de Jong, de_jong_lennart@hotmail.com  

Leden van ‘Comité Grondhouding’

Mark Bode, Mark Duursma, Henrik-Willem Hofs, Floor Hoogstad, Michiel Houdijk, Lennart de Jong, Liesbeth Levy, Tara Lewis, Eeva Liukku, Floris Mulder, Leo Pronk, Pieter Bas Simons, Gerard Smulders, Willem Sonneveld, Vincent Taapken, Paul Tissingh, Dirk-Jan Visser.

mark_hoogstad_in_memoriam

Lees meer

Rust zacht, Mark

In memoriam Mark Hoogstad

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.