Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
FleurBeerthuis-VersBeton-OKO-Oceanium-1
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

“Haai!”, begroeten twee identieke dames voor de ingang van het Oceanium in Blijdorp het publiek. Ze houden ludiek bedoelde bordjes omhoog met hun welkomstgroet. Ook in de uitnodiging vlogen de woordgrappen vlogen je al om de oren: ‘We horen graag of je aanwezig wilt zijn bij dit Haai-Society event.’

De borrel heet Roze Bubbels en Haaien en de tunnel van het Oceanium staat dan ook vol met mensen met in hun hand een glaasje roze bubbels. De haaienzaal zelf is nog gesloten. De akoestiek van een glazen tunnel is zoals je verwacht, dus het is – toepasselijk voor de dierentuin – een kakofonische bedoening.

Leuk detail: je kunt stiekem gesprekken van je overburen afluisteren door dichtbij het gebogen glas te gaan staan. Dit lukt alleen niet, omdat een perswoordvoerder net het moment aangrijpt om haar netwerk uit te breiden met ondergetekende.

De ontsnapping komt in de vorm  van Theodora Uniken Venema, een boomlange dame in rode uitdossing en met stevig Amerikaans accent, die zich gerust tot Blijdorp’s Haai Society mag rekenen: ze heeft recent een giraffe geadopteerd. Ze trekt opgetogen haar mobiel tevoorschijn om diverse foto’s en een (lange) video te laten zien waarop ze haar giraffe voert. “Hier komt Kimberley! Soms denk je dat de boomstam leeg is, maar dan vinden ze toch nog een laatste blaadje. En daar is weer een nieuwe boomstam, hatsjikidee!”

FleurBeerthuis-VersBeton-OKO-Oceanium-2
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Lachend: “Af en toe trekken ze me bijna de tank in!” Ze woont in Orlando, Florida en adopteerde eerder al zeehondjes. “In Pieterburen, want daar kom ik vandaan. Mijn man groeide hier vlakbij op en wilde graag een giraffe, dus ik zei: dan gaan we dat doen!”

De tweede fase van de borrel is in het Caribisch Café, halverwege het Oceanium. Deze ruimte is in wezen een grote glazen kas, dus is het lekker broeierig. Aan de sfeer is duidelijk te merken dat dit een netwerkevent is, mensen kijken reikhalzend om zich heen, er wordt veel en hartelijk gezoend, en handen geschud. 

Vincent van Zon van kunstproducent Mothership, komt in ieder geval niet om te netwerken. “Daar ben ik mee gestopt. Ik was vroeger te veel gefocust op wie ik allemaal wilde spreken en daar heb ik ook wel commentaar op gekregen. Nu wil ik hier zijn om ook echt hier te zijn, voor Clarissa en natuurlijk voor de haaien.” Clarissa Slingerland, is de directeur van PR-bureau Miss Publicity, die de borrel mede-organiseert.

Naast mensen van de gemeente en sponsoren, lijkt het publiek voornamelijk uit haar Rolodex te bestaan. Dat resulteert in veel pakken, kittige jurkjes (sommige in dierenprint), opgespoten lippen en een enkele leren broek.

Judith Al, e-commerce consultant, voelt zich een beetje underdressed, bekent ze. “Ik kom gewoon net van kantoor, maar de vrouwen hier hebben zich uitgedost als voor een paringsdans en dat wordt door de mannen wel opgemerkt. Het voelt een beetje als een jacht.” Een man achter haar probeert oogcontact met haar vriendin Chianna Beumer, van reclamebureau Heart, te maken en likt daarbij nog nét niet aan zijn lippen. Chianna: “Ik geloof dat ik net een beetje in mijn eigen mond heb overgegeven.”

FleurBeerthuis-VersBeton-OKO-Oceanium-3
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Gelukkig is daar net Gijsbregt Brouwer, die onlangs zijn platform ‘De Buik’ uitbreidde naar Amsterdam en daarnaast trendwatcher is. “Food is fashion geworden dus dat betekent dat we de jaren ’90 herleven. Vandaar dat dille ineens overal terug is.” Of hij enig idee heeft wanneer we nu eindelijk eens die Haaienzaal te zien krijgen? “Je moet het een beetje als de Ikea zien, eerst moet je langs alles wat Blijdorp te bieden heeft tot je uiteindelijk bij het hoogtepunt komt.” 

Dat lijkt eindelijk zover te zijn. Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen neemt het woord, terwijl het bandje met oerwoudgeluiden door blijft lopen. “Ik zie vrienden, partners en een hoop nieuwe gezichten.” Een vogel krijst. “Het Oceanium is 20 jaar en dat lijkt oud, maar als je het vergelijkt met 162 jaar Diergaarde valt het best mee.”

Na de tweede speech van Slingerland (“Hoe maak je dingen kenbaar tegenwoordig? Met een hashtag!”) mag het publiek dan de Haaienzaal in. De zaal is alleen af te huren en niets minder dan spectaculair, met het grote raam waarachter zich met regelmaat haaien en andere zeedieren laten zien. Toch lijkt de ruimte niet opvallend veranderd: de belichting is misschien anders en er ligt een nieuw tapijtje, maar dat is het dan ook. 

Navraag leert dat de zaal is vergroot en de vloeren, plafonds en wanden nieuw zijn. Voor de meeste bezoekers, die de zaal vaak voor het eerst zien, is het om het even. Enthousiast worden er selfies gemaakt. “Is dat een kabeljauw?” “Nee, een makreel.” “Is dat een haai? Ja! Ja, het is een haai, woehoe!”

FleurBeerthuis-VersBeton-OKO-Oceanium-5
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Over deze rubriek

Steeds vaker klinkt de zorg dat verschillende groepen in de stad zich opsluiten in ‘parallelle samenlevingen’, dat er ‘kloven’ tussen groepen in de samenleving ontstaan. Is Rotterdam aan het segregeren of hoort dat bij de grote stad? Waar ontmoeten verschillende groepen elkaar nog, en waar verschuilen ze zich? In Ons Kent Ons gaat Vers Beton op bezoek bij verschillende Rotterdamse bubbels. Soms met, en soms zonder een glas, eh, bubbels.

Bekijk hier alle artikelen in ‘Ons Kent Ons’.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
Fleur.2

Fleur Beerthuis

Fotograaf

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.