Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
prideswim-vb-kjazbec-28
Beeld door: beeld: Katarina Jazbec

Helemaal in Spijkenisse! Tijdens de Rotterdam Pride is er dit jaar een speciale lhbt+-zwemavond1, maar daarvoor moet je wel een half uur in de metro. “Deelnemers mogen in zwemkleding komen waar zij zich prettig in voelen”, volgens de omschrijving van het evenement. Ik heb m’n donkerblauwe Speedo meegenomen, fotograaf Katarina een zwempak in bruintinten. In de metro naar Spijk City bespreken we onze ‘strategie’. Best heftig: We betreden de comfortzone van de aanwezigen extreem dichtbij. Bovendien: hoe blijft je notitieblokje of spiegelreflexcamera droog?

Bij de receptie van het zwembad hangt een grote regenboogvlag. “Het is erg rustig”, zegt het meisje bij de kassa. “Er zijn zo’n tien mensen binnen.” Katarina en ik kijken elkaar aan. We voelen ons een beetje indringers. Als ik ben omgekleed treuzel ik, drentel door de gangen van het complex. Optisport Rivièrabad Spijkenisse is best groot. Het Pride Zwemmen vindt plaats in het recreatiebad, in subtropische sfeer. Een enorme opblaasflamingo en -eenhoorn eisen onze aandacht op zodra we het recreatiebad betreden. Verder is het zwembad leeg. Twee jonge badmeesters rommelen wat aan een schoonmaakmachine. Er staat een rolstoel langs de kant. Achterin zitten twee mensen bij de horeca. De overige aanwezigen zitten gezellig samen in een bubbelbad. Daar passen Katarina en ik niet bij. Niet fatsoenlijk althans. We besluiten de opblaasflamingo en -eenhoorn in te zetten om het ijs te breken.

De flamingo kapseist en ik beland onder water, vastgeklampt aan de ondersteboven gedraaide opblaasvogel

“Nee, dat is speciaal voor vanavond”, antwoordt de badmeester op mijn vraag op de flamingo hier altijd ligt. “Je mag er wel op gaan zitten hoor!” Ik probeer het roze gevaarte te beklimmen, waarbij de flamingo kapseist en ik onder water beland, vastgeklampt aan de ondersteboven gedraaide opblaasvogel. “Ik zei niet dat het makkelijk was!” roept de badmeester vanaf de zijkant. Katarina’s vorderingen in de participatieve journalistiek zijn succesvoller. Door een beetje met een strandbal te gooien trekt ze de aandacht uit het bubbelbad. Binnen de kortste keren ligt iedereen in het grote bad en vliegen de strandballen heen en weer.

“Kijk uit James, dat er niets uit de kom schiet! Straks zit jij ook in een rolstoel!” roept een vrouw naar iemand die de eenhoorn probeert te beklimmen. “Ik zit in een rolstoel”, vertelt de vrouw, die Francis blijkt te heten. “Ik ben lui, zeg ik altijd – ik mankeer verder niks, haha. Nou ja, dat is natuurlijk niet helemaal waar. Maar zwemmen gaat goed, want dan gebruik ik vooral m’n armen. Ik kan nog wel kleine stukjes lopen, maar mijn vrouw niet. Zij zit nóg meer in een rolstoel als ik. We wonen in een bungalow, hier in Spijkenisse. Het huis is niet echt aangepast, maar we willen niet verhuizen.”

prideswim-vb-kjazbec-9
Beeld door: beeld: Katarina Jazbec

Ontspannen onderuit op de eenhoorn komt intussen Iris aangedreven: “Die opblaasdingen hebben we speciaal gekocht. Ook die vlaggen en zo. Ik heb het zelf voorgeschoten, het was zo’n 80 euro bij elkaar. Misschien kan ik het nog van subsidie of een fonds terugkrijgen. We willen deze zwemavond elke maand gaan doen. Het moet vanzelf storm gaan lopen. Ja, het is wel rustig, maar ik heb autisme, dus dat vind ik wel fijn.”

Iris is oprichter en leidende kracht achter LHBT Nissewaard. De organisatie bestaat pas een jaar, maar kan al op veel steun van de gemeente rekenen: “Dit is pas ons eerste evenement. Maar we hebben veel meer plannen: picknicks, een filmmarathon, en op Coming-Outdag2gaan we bij mensen thuis pizza eten en films kijken. We hebben nu dertig leden, waarvan acht actieve. We hebben lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen. We hebben ook een intersekse persoon gehad.”

Aan de rand van het zwembad zitten Tika uit Capelle en Aline (of Kai) uit Barendrecht naast elkaar. Ze leerden elkaar kennen tijdens de Rotterdam Pride van 2018. Aline: “Tika was aan het dansen. Ze had blauw haar en ik was meteen obsessed. Ik ben haar gaan zoeken op Instagram, ik heb honderden foto’s doorgespit; heel veel mensen met blauw haar. Uiteindelijk heb ik haar via via gevonden. En daar is iets moois uit voortgekomen: een goeie vriendschap.”

prideswim-vb-kjazbec-24
Beeld door: beeld: Katarina Jazbec

Via een bericht op Facebook ontdekten Tika en Aline het zwemevenement in Spijkenisse. Kan zoiets ook in Capelle of Barendrecht? Tika: “Toevallig werk ik in een indoor rollerdisco in Capelle. Ik heb al een paar keer aan m’n baas voorgesteld om daar lhbt-discoskaten te houden. Ze gaat erover nadenken.”

Bijeenkomsten speciaal voor de doelgroep vinden Aline en Tika meestal relaxter. Aline: “Wat je nu ziet: iedereen loopt er hier gewoon bij hoe ‘ie wil. In een gewoon zwembad word je er bijvoorbeeld op aangekeken als je je lichaamshaar niet scheert. Ik zorg er dan voor dat alles geschoren is. Maar hier kan ik gewoon mezelf zijn.”

“In een gewoon zwembad word je er op aangekeken als je je lichaamshaar niet scheert, hier kan ik mezelf zijn”

prideswim-vb-kjazbec-10
Beeld door: beeld: Katarina Jazbec

James, die op de opblaasflamingo langszij is gekomen, valt Aline bij: “Ik durf niet in een ander zwembad te zwemmen. Ik ben een transman, ik heb operaties…” Hij pauzeert even. “Als ik dit zwempak uit zou trekken, kom ik nergens binnen. En met dit pak áán durf ik het gewoon niet.” James krijgt regelmatig te maken met nare opmerkingen: “Manwijf is wel de bekendste. Dat ik een hypocriet ben, dat ik niet echt ben, dat ik een leugenaar ben. Ook toen ik nog in een vrouw zat zeg maar, dat ik me moest scheren.”

Welke boodschap hebben de zwemmers voor de Vers Beton-lezer? Tika: “Wees vooral jezelf.” Aline: “Wees wie je wilt zijn. Laat je niet tegenhouden door andere mensen.” James: “Wees jezelf, maar laat de ander ook gewoon gaan. Je leest zóveel haat op sociale media.”

Daar komt Iris weer aangepeddeld op haar eenhoorn. Bij welke letter van het lhbt+-acronym voelt zij zich het meest thuis? “Ik ben transseksueel, in transitie. Ik ben ook wel een beetje non-binair. Maar ook heel lang aseksueel geweest. Omdat je in een verkeerd lichaam zit, voel je niet de binding om een relatie aan te gaan met een ander. Maar door de transitie ben ik open gaan staan om mijn seksualiteit te herontdekken. Toen gingen de knoppen draaien. Een hele belevenis.”

prideswim-vb-kjazbec-11
Beeld door: beeld: Katarina Jazbec

Een late gast komt binnen. “Hé Andrea! Ik was bang dat je niet meer zou komen!” roept Iris. “Als je wilt mag je op de foto, maar het hoeft niet.” Iris vertelt: “Ik had Andrea – toen ze uit de kast was gekomen – meegenomen naar MS Mode, en toen kreeg ze de smaak goed te pakken!” Intussen poseren de zwemmers als volleerde modellen voor de fotograaf.

De avond eindigt met gezamenlijk bubbelen in de whirlpool, deze keer met Katarina en mij erbij. Er rijzen wat vragen over de opblaasflamingo. Z’n kopje begint een beetje slap te hangen. Zou ‘ie lek zijn? We concluderen: of de flamingo de volgende Rotterdam Pride haalt is twijfelachtig. Maar LHBT Nissewaard gaat zeker een gouden toekomst tegemoet.

Over deze rubriek

Steeds vaker klinkt de zorg dat verschillende groepen in de stad zich opsluiten in ‘parallelle samenlevingen’, dat er ‘kloven’ tussen groepen in de samenleving ontstaan. Is Rotterdam aan het segregeren of hoort dat bij de grote stad? Waar ontmoeten verschillende groepen elkaar nog, en waar verschuilen ze zich? In Ons Kent Ons gaat Vers Beton op bezoek bij verschillende Rotterdamse bubbels. Soms met, en soms zonder een glas, eh, bubbels.

Bekijk hier alle artikelen in ‘Ons Kent Ons’.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. De afkorting lhbt staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. De afgelopen jaren zijn er nieuwe letters aan dit rijtje toegevoegd, waaronder de I voor intersekse, Q voor queer, A voor aseksueel en P voor panseksueel. Inmiddels is het gangbaar om een plusje achter lhbt te plakken, om alle andere letters die bij de afkorting horen te erkennen. ↩︎
  2. Coming-Outdag vindt jaarlijks plaats op 11 oktober. ↩︎
Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
profile photo-katarina jazbec

Katarina Jazbec

Fotograaf

Katarina Jazbec (1991) is een documentaire fotograaf en beeldend kunstenaar. In haar werk onderzoekt ze een breed scala aan effecten van empathie, de interactie tussen realiteit en fictie, vragen over identiteit, ethiek en economie, terwijl ze nieuwe vormen van visuele narratieven die de dialoog aangaan onderzoekt. Ze heeft in 2017 een masterdiploma behaald aan St. Joost in Breda met een film over het gezamenlijk lezen van literaire fictie met een groep Belgische gevangenen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.