Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Kan meer inspraak rond grote projecten tegengewicht bieden aan ambitieuze bestuurders? Zou er een referendum over het nieuwe Feyenoord-stadion moeten komen? De tweede aflevering van podcast Coolsingelpraat is nu te beluisteren via Spotify, iTunes, Stitcher of Soundcloud.

podcast Coolsingelpraat (Vers Beton en OPEN Rotterdam)

“Rotterdam pretendeert in een Ferrari te willen rijden, maar met de remmen van een Twingo”, zegt Rekenkamer-directeur Paul Hofstra over de risico’s die de gemeente keer op keer bereid blijkt te nemen. Meer democratische controle zou een oplossing kunnen zijn. De “tegenspraak in de ambtelijke en bestuurlijke molen” is beperkt, stelt de rekenmeester op basis van onderzoek naar “bestuurlijke overmoed” in tien jaar grote projecten.

“Rotterdam pretendeert in een Ferrari te willen rijden, maar met de remmen van een Twingo”

Rekenkamer-directeur Paul Hofstra

Vandaag publiceert de Rekenkamer nieuw onderzoek naar het Warmtebedrijf, waar de financiële problemen in de honderden miljoenen lopen. In Coolsingelpraat blikken we vast vooruit op het volgende grote onderzoek: Feyenoord City. Wat wil hij weten over dit bouwproject? Het rapport verschijnt eind dit jaar.

Ook spreken we over de vraag of Rotterdammers via een referendum over Feyenoord City zouden moeten meebeslissen. Daartoe riepen enkele oud-raadsleden eerder dit jaar op. Maar in Coolsingelpraat tonen college en oppositie zich zeldzaam eensgezind: een referendum over Feyenoord City gaat er niet komen.

Zowel PvdA-raadslid Dennis Tak als GroenLinks-raadslid Astrid Kockelkoren en Leefbaar Rotterdam-voorman Joost Eerdmans roepen voor onze microfoon op tot betere inspraak, maar niet in de vorm van een referendum. “De keuze is niet: ja of nee, een nieuw stadion. De keuze is: onder welke voorwaarde, want het gaat om publiek geld”, aldus Tak.

Dit vinden Rotterdamse jongeren

OPEN Rotterdam ging de straat op en vroeg aan Rotterdamse jongeren of Rotterdammers genoeg inspraak hebben. Bekijk wat ze hierover te zeggen hebben:

Opname bijwonen?
Opnames in de Doelen Studio zijn gratis bij te wonen. De volgende opname is op zondag 13 oktober om 13:00, inloop vanaf 12:30.

Coolsingelpraat is een initiatief van OPEN Rotterdam en Vers Beton, en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en de Doelen Studio.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
COOLSINGEL-PRAAT-LISA DIEDERIK(C)-8

Ewoud Kieviet

Ewoud Kieviet is politiek journalist voor de NOS op het Binnenhof. Eerder was hij twee jaar politiek verslaggever voor RTV Rijnmond op de Coolsingel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.