Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Salih-Kilic-Coolsingelpraat-4
Beeld door: beeld: Salih Kilic

De derde aflevering is te beluisteren via Spotify, iTunes, Stitcher of Soundcloud.

Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid maakt voor het eerst vier miljoen euro beschikbaar voor cultuur. Daarnaast komt er op Zuid een Kunstenpand met daarin onder meer het Theater Zuidplein en de bibliotheek. En, zo werd onlangs bekend, er komt een Cultuurcampus: een nieuw icoon met 50.000 vierkante oppervlak.

Er lijkt dus eindelijk wat meer aandacht te komen voor de culturele sector in Rotterdam Zuid. Maar dat mag ook wel: maar 8,5 procent van het cultuurbudget van 84 miljoen per jaar gaat de rivier over. Hoe kan het eigenlijk dat er maar zo weinig van het Rotterdamse cultuurbudget naar Zuid gaat?

 “Er valt heel veel te doen op Zuid, maar als het om cultuur gaat moet Rotterdam Zuid een inhaalslag maken”, beaamt wethouder Said Kasmi. In de cultuurvisie voor cultuurperiode 2021-2024 is er daarom volgens de wethouder niet alleen veel focus op Zuid, er wordt ook de ambitie uitgesproken om cultuur meer naar de wijken te brengen. “Dat zie je ook terug in de manier waarop we onze subsidiestelsel in gaan richten.”

Lorenzo Elstak, geboren en getogen op Zuid, is sociaal cultureel ondernemer op Katendrecht. Hij ziet dat de gevestigde cultuurinstellingen Katendrecht inderdaad steeds beter weten te vinden. Toch worden nieuwe makers, zeker met een niet-westerse achtergrond, nog steeds onvoldoende bereikt. “Een gemiste kans”, vindt Elstak. “Het is juist dé investering die Rotterdam nodig heeft. Als ik in mijn straat loop, dan zie ik zo tien nieuwe makers. Maar dat zijn de jongeren waar omheen gelopen wordt. De gevestigde instellingen moeten betere verbindingen leggen met deze makers.”

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Uiteraard is er ook gesproken over de mogelijke komst van een Cultuurcampus op Zuid. “Een mooi en groot idee, maar laten we de mbo-studenten niet vergeten, anders sla je de plank flink mis”, waarschuwt Elstak. “Er zal juist flink worden ingezet op onderwijs. Óók mbo-ers, reageert de wethouder. Momenteel loopt er een haalbaarheidsonderzoek naar de Cultuurcampus. “De belangrijkste doelstelling is dat de campus een positieve impact heeft op Zuid. Als we daar een groot project neerzetten dan moet iedereen ervan profiteren.”

Beluister deze aflevering en abonneer je op podcastkanaal Coolsingelpraat via Spotify, iTunes, Stitcher of Soundcloud

Dit vinden Rotterdamse jongeren

Open Rotterdam vroeg aan MBO studenten of een Cultuurcampus nodig is op Zuid. En hoe moet dat eruit zien? Bekijk hun antwoorden hieronder: 

Opname bijwonen?
Opnames in de Doelen Studio zijn gratis bij te wonen. De volgende opname is op zondag 3 november om 13:00, inloop vanaf 12:30.

Coolsingelpraat is een initiatief van OPEN Rotterdam en Vers Beton, en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en de Doelen Studio. Abonneer je op het podcastkanaal Coolsingelpraat via SpotifyiTunesStitcher of Soundcloud

Salih-Kilic-Coolsingelpraat-1
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
salih_kilic

Salih Kilic

Fotograaf

Salih Kiliç (1986) is freelance reportage fotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een zoektocht naar microsamenlevingen. Met zijn foto’s wil Salih deze microsamenlevingen en hun verhalen delen. Een blik achter de schermen op bijzondere plekken en bij bijzondere mensen. Kortom; hij legt alles vast waar een verhaal in zit.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.