Voor de harddenkende Rotterdammer
aboutaleb_anti_radicalisering
Beeld door: beeld: Rachel Sender

Mijn vader gaat er prat op dat zijn generatiegenoot burgemeester van Rotterdam is geworden. De hele eerste generatie beschouwt het als een soort collectieve prestatie (Ok, boomers). Dus krijgen Marokkaanse jongeren tot in den treure te horen dat als je maar je best doet, je uiteindelijk burgemeester van Rotterdam kunt worden. Dat wordt ook steeds in Den Haag gezegd. Niet alleen door linkse maar ook door rechtse partijen – kunnen ze mooi hun Marokkanenhaat mee camoufleren.

Maar vaak denk ik: wie wil er in hemelsnaam burgemeester worden, en ook nog eens van Rotterdam? Het is een mijnenveld van jewelste, in heel veel opzichten. Ik vraag me soms af of Aboutaleb zelf wel wist waar hij aan begon toen hij deze kant opkwam.

Aboutaleb is voorzitter van een college van zes partijen en maar liefst tien wethouders. Tien! In elk andere context had hij al lang al een samenscholingsverbod afgekondigd. Ik bedoel: tien Marokkanen op de hoek van de West-Kruiskade… tien anti-Zwarte Piet-demonstranten bij een sinterklaasintocht… tien Feyenoord-supporters voor het stadhuis…

Over voetbal gesproken: Rotterdam is wat dat betreft waarschijnlijk de grootste nachtmerrie van elke burgemeester. In elk andere voetbalstad heeft een burgemeester om de week een wedstrijd waar hij of zij rekening mee moet houden, maar bij Aboutaleb is het elke week alle hens aan dek. Zoals jullie weten kent Rotterdam meerdere clubs: Feyenoord, Sparta, Excelsior, Galatasaray, Besiktas, Fenerbahce. Alle hens aan dek, alle hens aan dek.

Ik herinner me nog toen Aboutaleb net burgemeester werd, dat de discussie was: voor welke club moet hij juichen? Aboutaleb dacht het slim aan te pakken door drie sjaals aan te schaffen en de eerste thuiswedstrijden van Feyenoord, Sparta én Excelsior te bezoeken. Dat bleek geen gouden greep, want als ik me niet vergis verloren ze alle drie.

Aboutaleb is natuurlijk niet te benijden. Ook wanneer hij probeert op onverwachte momenten een dwarsdenker te zijn. Zoals in dat roemruchtige radio-interview waar hij zichzelf ‘een beetje salafist’ noemde. Een uitspraak waarvan je denkt, waarom? Je wint er niks mee. Rechtse figuren zagen hun vermoedens bevestigd, namelijk dat de burgemeester heimelijk een Moslimbroeder is, en salafisten dachten hoezo een beetje, je bent toch ook niet een beetje zwanger?

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Uiteraard kan Aboutaleb sowieso niet iedereen tevreden houden. Er is die generatiekloof met de Marokkaanse jongeren (die niet Aboutalebs ezel als referentiekader delen), er is een gepolariseerde gemeenteraad en – misschien wel de grootste uitdaging – de Turkse kwestie. Alsof Marokkanen al niet moeilijk genoeg waren… nee, dan de Turken. Erdogan-aanhangers, gülenisten, kemalisten, Milli Görüs, Süleymanci, Diyanet, Grijze Wolven. En de Koerden krijgt hij er gratis bij.

Al met al, als mensen mij vragen wat ik van Aboutaleb vind, dan noem ik eerst een hoop negatieve punten op, en eindig ik toch met de uitspraak dat Aboutaleb een uitstekende mijnenveger is.

Maar ik vrees het Obama-effect. Aboutaleb heeft geprobeerd deze stad bij elkaar te houden. Hij heeft, zoals het een migrant nu eenmaal betaamt, tien keer harder zijn best moeten doen om dezelfde waardering te krijgen als een gemiddelde burgemeester. Hij is van onbesproken gedrag. Toch vrees ik dat Aboutaleb de lat voor deze stad te hoog heeft gelegd, en dat het dus vanaf nu alleen maar erger kan. Ik hoop dat ik ernaast zit, maar deze stad maakt nou eenmaal cynisch.

Maar goed, laten we dat cynisme even parkeren. Het kan namelijk altijd erger. Hij zou nu maar burgemeester van Amsterdam zijn geweest.

Deze column is voorgedragen tijdens de boekpresentatie van ‘Ahmed Aboutaleb, overal de eerste’ van Ruben Knoops en Elisa Hermanides, in afwezigheid van de burgemeester.

Hanswijk_Aboutaleb

Lees meer

Hoe Aboutaleb Leefbaar voor zich won

Vandaag verschijnt de (niet geautoriseerde) biografie Ahmed Aboutaleb, overal de eerste…

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Lotfi el Hamidi

Lotfi el Hamidi

Lotfi El Hamidi (1986) is geboren en getogen in Delfshaven. Studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Probeert als redacteur in Amsterdam de ‘R’ terug te brengen in NRC.

Profiel-pagina
sender

Rachel Sender

Illustrator

Rachel Sender (illustrator) is nieuwsgierig naar mensen. Wat doen ze, waarom en hoe? Maar ook wil ze weten hoe wij als mensen ons gedragen in een stedelijke omgeving. Haar werk concentreert zich op die vragen. Dat maakt haar illustraties geschikt voor redactionele toepassingen. Door haar ervaring als grafisch ontwerper gaat ze vrij om met ruimte, verhouding en kleur. Het is fleurig en speels en maakt de kijker op slag medeplichtig.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.