Voor de harddenkende Rotterdammer

Twee maanden geleden startte ik de petitie Vuilnisbelt Rotterdam, nadat ik de jaren ervoor wel honderden meldingen had gemaakt van overvolle restafvalcontainers. Na dik 4500 ondertekeningen, die ik in oktober aanbood aan wethouder Ben Wijbenga, is het tijd om de balans op te maken. In Delfshaven (of op zijn minst Coolhaveneiland) is er een wekelijkse ophaalronde bijgekomen, maar het is de vraag hoe het met de rest van Rotterdam gesteld is.

Ook is gebleken dat het niet alleen gaat om te laat geleegde restafvalcontainers. Ook oud papier wordt niet overal tijdig opgehaald, gedumpt grofvuil is een constant element in het Rotterdamse straatbeeld en ook zwerfvuil blijkt een hardnekkig probleem. Het is niet altijd even duidelijk waar de verantwoordelijkheid van de gemeente ophoudt en die van bewoners begint.

Ongelijkheid tussen wijken

Opvallend zijn ook de verschillen per wijk. Hoe komt het dat de ene wijk zoveel schoner is dan de andere? Een van de petitie-ondertekenaars mailde mij: “Hoe je met afval omgaat is een kwestie van opvoeding. De straat is ook jouw straat, dat begrijpt men niet. In Kralingen of Hillegersberg kennelijk wel, daar is het veel schoner.”

Als de gemeente niet in staat is om afval tijdig op te halen, dan is het vragen om problemen

Die conclusie is op zijn minst wat kort door de bocht. Als de containers uitpuilen, kun je ook als welopgevoede burger niet veel beginnen. Bovendien zijn er aanwijsbare verschillen in gemeentelijke inzet. Ten eerste is de gemeente, en niet de bewoner, primair verantwoordelijk voor uitpuilende restafvalcontainers. Ten tweede is veel verkeerd aangeboden afval ‘grofvuil’, en ook bij deze categorie is het te gemakkelijk om louter bewoners als schuldige aan te wijzen.

Wie geen auto heeft moet immers een afspraak maken om het grofvuil te laten ophalen. Steekproefsgewijs heb ik het afgelopen jaar voor verschillende postcodes (in wijken als Delfshaven, Kralingen, Charlois en Hillegersberg) wat de gemiddelde wachttijd was tot de eerstvolgende beschikbare grofvuil-date, en de resultaten verschilden nogal. Met een postcode in Hillegersberg kon een afspraak binnen enkele werkdagen gemaakt worden, maar met eigen Delfshavense postcode moest ik gemiddeld drie weken geduld hebben.

Dat is uiteraard nooit een legitiem excuus om je bankstel dan maar op het trottoir te deponeren, maar als de gemeente niet in staat is om de hoeveelheid afval die er nu eenmaal is – restafval, glas, papier en grofvuil – tijdig op te halen, dan is het vragen om problemen. Bovendien zijn deze verschillen tussen wijken nogal opmerkelijk.

Welk probleem is het meest nijpend?

Hoe staat het er nu mee? Tijd voor een enquête. Geef aan welk probleem jij het meest nijpend vindt en geef ook je postcode op. De resultaten worden later bekend gemaakt, en ook gebruikt als input voor de eerstvolgende editie van de politieke podcast Coolsingelpraat over afval.

Coolsingelpraat 5: het grote afvaldebat

De uitslag van de enquête bespreken we aanstaande zondag tijdens de opname van onze politieke podcast Coolsingelpraat over het zwerfafvalprobleem in Rotterdam.

Afval, het is een groeiend probleem in Rotterdam. Bewoners klagen en de gemeente telde vuilniszakken naast de helft van alle containers in de stad. Hoe komt dat en wat kunnen we daaraan doen? Moet de gemeente de portemonnee trekken en containers vaker laten legen? Of zijn bewoners zelf verantwoordelijk?

Daarover praten we zondag 24 november in Coolsingelpraat. Dat doen we met wethouder buitenruimte Bert Wijbenga en raadslid Stephan van Baarle van Denk. Eveline van Wanrooij komt vertellen hoe zij en haar ‘Zakkenvullers’ zelf Bloemhof schoon houden.

De opname is gratis bij te wonen in De Doelen Studio aan het Schouwburgplein, inloop 12:30.

Jaap Stronks

Jaap Stronks

Jaap Stronks is directeur van Bolster, een Rotterdams webbureau.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.