Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vorige week kondigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan dat de Nederlandse jeugdzorg alwéér op de schop gaat. Vier jaar na een gigantische stelselwijziging zijn de problemen nog altijd talrijk. De belangrijkste: kinderen moeten te lang wachten op hulp. Ze blijven daardoor achter in een onveilige (thuis)situatie, waardoor deze situatie verder verergert.

VB_mveere_header

Lees meer

Veel is veranderd in de jeugdzorg, maar beter werd het niet

Diepgravend onderzoek naar de jeugdzorg sinds de nieuwe jeugdwet.

Vers Beton en NRC Handelsblad legden begin dit jaar al de nodige misstanden in de Rotterdamse jeugdzorg bloot. Onderzoeksjournalisten Margot Smolenaars en Derk Stokmans constateerden dat hulp voor kinderen te vroeg, te laat of helemaal niet komt.

Zij spraken uitvoerig met Achanty die een harde strijd voert tegen Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR) om haar twee van haar drie kinderen terug te krijgen. Deze instantie heeft tot dusver vier keer geweigerd om een onderzoek te laten doen naar Achanty’s opvoedvaardigheden. JBRR legt daarmee een bevel van de rechter naast zich neer, terwijl het onderzoek noodzakelijk is bij de beoordeling of de moeder weer in staat is voor haar kinderen te zorgen. 

Dat uitspraken niet worden opgevolgd, constateren ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid doen. In een vorige week verschenen rapport oordelen zij dan ook hard over jeugdbescherming en jeugdreclassering die beslissingen van kinderrechters soms niet of niet onmiddellijk uitvoeren. 

Achanty’s verhaal staat helaas niet op zich. Rotterdam-Rijnmond is de grootste jeugdzorgregio van het land. In eerste helft van 2018 kreeg 8 procent van de hier woonachtige kinderen jeugdzorg. Dat waren er zo’n 28.000. Het juni dit jaar verschenen rapport van de Rotterdamse ombudsman staat vol ‘onvoldoendes’. Die leiden ertoe dat kinderen en jongeren doelloos en zonder hulp thuis zitten, schreef Vers Beton eerder. Behalve een verergering van het oorspronkelijke probleem veroorzaakt dit bijkomende complicaties, zoals schooluitval.

Bekijk hier de mini-docu over Achanty

Bron: beeld: youtu.be

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Jeugdzorgjungle
de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.