Voor de harddenkende Rotterdammer
Versbeton_minicollege_Annemiek Harder

“Het inspectierapport concludeerde dat bijna een derde van het jeugdzorgbudget gaat naar coördinatie- en administratiekosten.” Harder wijst als oorzaak daarvoor naar de decentralisatie van 2015. Toen werd jeugdzorg overgeheveld van het rijk naar de gemeenten en werd daarop 15 procent bezuinigd. “Door concurrentie en continue kapitaalvernietiging zijn instellingen heel erg gericht op overleven: survival of the fittest.”

Wie zijn de grootste slachtoffers hiervan? “Jongeren die niet meer thuis kunnen wonen vanwege een onveilige thuissituatie. De zorg hiervoor is het duurst en daarom bezuinigen instellingen het meest hierop.” Het gaat om ongeveer 45.000 jeugdigen, 10 procent van de jeugdigen in de jeugdzorg, met de meest ernstige en complexe problematiek, die niet of te laat geholpen wordt.

Hoe kan het beter? Bekijk het minicollege voor Harder’s aanbevelingen aan gemeente en rijksoverheid.

Bron: beeld: www.youtube.com

De volgende Studio Erasmus is op 10 december in Theater Rotterdam. Criminoloog Lieselot Bisschop geeft dan een minicollege over de vraag: Is de Rotterdamse haven opgewassen tegen drugssmokkel? Meer info hier.

Symposium 

Op vrijdag 13 december organiseert Annemiek Harder het symposium ‘Behandel me als persoon niet als dossier: Uithuisgeplaatste jeugdigen echt een stem geven’ en houdt ze haar oratie bij Erasmus Universiteit Rotterdam. Meer info over inschrijven en het programma van het symposium, vind je hier.

Podcast!

Zondag 8 december nemen we onze 6e aflevering van de podcast Coolsingelpraat op, over Jeugdzorg. Kom luisteren: 12.30 in de Doelen Studio. 

VB_mveere_header

Lees meer

Veel is veranderd in de jeugdzorg, maar beter werd het niet

Diepgravend onderzoek naar de jeugdzorg sinds de nieuwe jeugdwet.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.