Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Abonneer je op ons podcastkanaal via Spotify, iTunes, Stitcher of Soundcloud.

Naast ongeveer de helft van de vuilnisbakken vuilnis staat afval, inventariseerde de gemeente. Het aantal meldingen steeg het afgelopen jaar ook explosief: sinds 2014 van 454 meldingen naar 54.576 meldingen. Zowel wethouder Wijbenga als raadslid Stephan van Baarle vinden dat de afvalproblematiek in Rotterdam gronding aangepakt moet worden. Maar over de manier waarop, zijn zij het níet eens.

Daar waar zijn voorganger Joost Eerdmans – in de nota Schone Stad – de nadruk legde op meer handhaving en containers, zet Wijbenga in op boetes en gedragsverandering. “De wethouder heeft mooie ambities. Maar die kan hij helemaal niet waarmaken als er tegelijkertijd zo flink gesneden wordt in het budget voor Stadsbeheer”, reageerde Van Baarle op de plannen van de wethouder. Het budget voor Stadsbeheer gaat deze collegeperiode namelijk met 17 miljoen euro omlaag.

Uitslag vuilnis-enquête

veegwagen

Lees meer

Enquête: hoe moet het verder met Rotterdams afvalbeleid?

Rotterdam worstelt met restafval en grofvuil. Hoe nu verder? Tijd voor een enquête.

In aanloop naar de podcast vroegen we Rotterdammers welk probleem op het gebied van vuilnis het meest urgent is. Binnen drie dagen vulden meer dan 250 mensen de online enquête in. Dit is de uitslag:

Bewoners moeten afval op juiste wijze aanbieden: 33%
Restafvalcontainers moeten vaker geleegd: 32 %
Papiercontainers moeten vaker geleegd: 26%
Afspraak om grofvuil te laten ophalen moet op kortere termijn kunnen: 9%

Belofte!

Veel lezers vulden niet alleen de enquête in maar lieten ook uitgebreide reacties achter. Een van de reacties legden we aan de wethouder voor:

 “Ik stoor me aan het grofvuil beleid in Rotterdam. Het is echt wereld-vreemd om er van uit te gaan dat mensen hun oude matras of WC-pot drie weken lang in huis bewaren. De meeste mensen (zonder auto) gooien hun spullen op straat omdat er geen makkelijk en snel alternatief is.”

“Een terechte klacht”, antwoordde de wethouder. “Drie weken is te lang. Er is nu afgesproken met Stadsbeheer dat we gaan werken naar een servicenorm van een week. We kunnen beloven aan de Rotterdammers dat je binnen een week van je grofvuil af kan. Over een jaar kan je deze belofte checken.”

Zakkenvullen

Om het afval te lijf te gaan, pakken sommige Rotterdammers zelf de handschoen op. Ze kopen een prikker, ruimen samen hun eigen buurt op, of starten petities om het onderwerp op de agenda te krijgen. Een van die bewoners is Eveline van Wanrooij uit Bloemhof. Zij kwam vertellen hoe zij en haar ‘Zakkenvullers’ zelf de buurt schoonhouden.

Beluister deze aflevering en abonneer je op podcastkanaal Coolsingelpraat via Spotify, iTunes, Stitcher of Soundcloud.

Dit vinden Rotterdamse jongeren

OPEN Rotterdam vroeg aan jongeren van het Albeda College zuster Hennekeplein of zij ook vinden dat de Rotterdamse straten steeds viezer worden. En: wat zij er zelf aan doen?

Salih-Kilic-Coolsingelpraat-14
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Opname bijwonen?
Opnames in de Doelen Studio zijn gratis bij te wonen. De volgende opname is op zondag 8 december om 13:00, inloop vanaf 12:30.

Coolsingelpraat is een initiatief van OPEN Rotterdam en Vers Beton, en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en de Doelen Studio. Abonneer je op het podcastkanaal Coolsingelpraat via SpotifyiTunesStitcher of Soundcloud

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
salih_kilic

Salih Kilic

Fotograaf

Salih Kiliç (1986) is freelance reportage fotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een zoektocht naar microsamenlevingen. Met zijn foto’s wil Salih deze microsamenlevingen en hun verhalen delen. Een blik achter de schermen op bijzondere plekken en bij bijzondere mensen. Kortom; hij legt alles vast waar een verhaal in zit.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Bas G
  Bas G

  Niet echt om over naar huis te schrijven. Heb geërgerd geluisterd naar deze welles-nietes-discussie.

 2. Profielbeeld van Ronald Sørensen
  Ronald Sørensen

  Vers Beton en Open Rotterdam
  Ongelooflijk, het gaat over afval en dan wordt alleen Denk gevraagd. Waarom alleen zij? (slechts 4 zetels) Willen jullie suggereren, dat vooral de achterban van Denk last heeft c.q. veroorzaker is?

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   Dag Ronald,

   Wij doen ons best om de programmering zo divers mogelijk te houden: verschillende politieke kleuren, mannen en vrouwen, achtergronden. Leefbaar komt in de andere edities al goed aan bod, het leek ons leuk om deze keer een ander partij over dit probleem aan het woord te laten. Dat wij hier iets anders mee zouden willen suggereren lijkt me compleet uit de lucht gegrepen.

   Volgende editie zul je leuk vinden: het gaat over Jeugdzorg en dan is Tanya Hoogwerf van Leefbaar te gast.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte