Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Drukke Stad: Daar kan/moet nog meer bij!

Het aantal bedrijven, banen, inwoners en bezoekers van Rotterdam groeit. Die groei heeft een plek nodig, iets dat op verschillende plekken in de stad al merkbaar is: een nieuwe hoogbouwvisie, een vastgoedmarkt onder hoge druk en veranderende winkelgebieden in de binnenstad.

Onze eigen Maurice Geluk maakte het dossier Wie bezit de stad? over de invloed van particuliere beleggers in Rotterdam. Hij licht zijn dossier toe.

Anke Griffioen is bestuurskundige, filosoof en schoenverkoper bij Calandschoen op de Nieuwe Binnenweg. Ze trok diverse projecten om verbeteringen in haar wijk en straat aan te brengen. Voor de revitalisatie van de Nieuwe Binnenweg tussen Eendrachtsplein en ‘s-Gravendijkwal, kreeg zij samen met Jeanne Hogenboom in 2013 de Van der Leeuwprijs. In 2014 benoemde Vers Beton haar tot schaduwwethouder Economie en Bestuurlijke Vernieuwing. Met Anke spraken we over de toegenomen druk op het centrum van de stad en de ontwikkeling van de winkelgebieden.

Als het centrum steeds drukker en onbetaalbaarder wordt om in te wonen, kom je in de buitenwijken terecht. OPEN ging de straat op om eens na te vragen waar men liever woont: midden in het drukke en bruisende centrum, of toch liever rustig en op wat afstand?

In de nieuwe Hoogbouwvisie staat dat er rondom de zogeheten ‘Alexanderknoop’ torens gebouwd kunnen gaan worden. Prins Alexander is een gebied in ontwikkeling, met zijn eigen voordelen en uitdagingen. We gingen daarover in gesprek met Bas Kortmann. Met het Huis van Oosterflank en Theatergroep Powerboat is hij al zes jaar nauw betrokken bij de wijk.

De Duurzame Stad; Van olieterminal tot vuilniszak

Rotterdam heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dat te bereiken moet er op 22 november een Rotterdams klimaatakkoord liggen waarin de afspraken staan waarmee alle partijen (overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties) aan de slag kunnen. Maatregelen voor het klimaat zijn onvermijdelijk, op grote schaal maar ook dicht bij huis. Op een aantal plekken in de stad is die transitie aanleiding om ook de sociale en maatschappelijke duurzaamheid te vergroten.

Eerste gast is Annet van Otterloo, projectleider bij de Afrikaanderwijk Coöperatie. Gebruikmakend van the right to challenge startte de coöperatie een project waarbij buurtbewoners het afval ophalen bij de kramen van de Afrikaandermarkt en zorgen voor het scheiden ervan.

OPEN deed verslag van een fietstour naar Buitenplaats Brienenoord. Een voormalig jeugdhuis op het Eiland van Brienenoord, dat door middel van oogsten, hergebruik en circulair bouwen een nieuwe bestemming kreeg.

Laura Rosen Jacobson is directeur van de duurzame bouwmarkt Buurman in het Merwe Vierhavenkwartier. Hier vind je alleen restmateriaal dat afkomstig is van de bouw of van bouwactiviteiten, en workshops om jezelf twee rechterhanden te trainen.

Voor Vers Beton dook onderzoeksjournalist Inge Janse in de complexe werkelijkheid van de Rotterdamse haven om te snappen welke achterliggende processen bepalen hoe de verduurzaming van de haven plaatsvindt. Hoe duurzaam is die Rotterdamse haven, en hoe wordt daaraan gewerkt?

De Inclusieve Stad; Jouw buurt? Mijn buurt!

In dit onderdeel van Studio Stadmaken hebben we het over inclusieve stadsontwikkeling. Want stadsontwikkeling kan heel top-down plaatsvinden, maar ook in samenwerking met wijkbewoners. En hoe ging dat vroeger?

Onderzoeksjournalist Saskia Naafs onderzocht de staat van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en zag dat bewoners nauwelijks worden gehoord. Ze licht het onderzoek toe dat ze deed voor Vers Beton, Open Rotterdam en Investico.

Marthe van Gils is bij de Veldacademie betrokken bij de Monitor Veerkrachtig Bospolder Tussendijken 2028. Een programma waarbij organisaties uit de wijk samenwerken met de gemeente en corporaties om de wijk om de energietransitie te koppelen aan een sociale en maatschappelijke verbeteringen.

Je zou het Oude Westen een voorloper kunnen noemen op het gebied van grootstedelijke kwesties. Al vanaf de jaren ’70 is het een snelkookpan van stadsvernieuwing en buurtactivisme. Het Office for Metropolitan Architecture, zelf in de wijk gevestigd, wijd er een onderzoek en expositie aan. Het stadmakerscongres organiseerde een excursie naar het Oude Westen, waar OPEN verslag van maakte.

Het boek Stadsvernieuwing in Rotterdam beschrijft de geschiedenis van vijf stadsvernieuwingswijken tussen 1970 en 1990, waaronder het Oude Westen. Het biedt nieuwe inzichten over de waarde van deze toch vaak als lelijk afgeschreven wijken. Auteur Ben Maandag en initiatiefnemer en oud- Stedenbouwkundige Elizabeth Poot waren te gast.

Studio Stadmaken een project van Vers Beton en Open Rotterdam en is mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.