Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

“Laten we alsjeblíéft geen verlanglijstjes maken”, zucht VVD-voorman Vincent Karremans, als hem gevraagd wordt naar het Eneco-miljard. “Dan loop je het risico dat je ieder een beetje krijgt, maar dat uiteindelijk niemand iets heeft waar we op de lange termijn wat aan hebben.” En daar zijn de raadsleden opvallend eensgezind over.

Twee uitgaven calculeert het college wel alvast in: het gat vanwege het wegvallen van dividendinkomsten door de verkoop wordt over de jaren gedicht met 60 miljoen, en met 68,2 miljoen wordt een lening voor de energietransitie terugbetaald. Daarbovenop wil het college nog eens 28 miljoen reserveren voor het Energietransitiefonds.

Stuk voor stuk waarschuwen de terughoudende raadsleden om het resterende geld niet uit te geven aan wat zich niet terugverdient, of aan zaken waar de stad en haar toekomstige generaties op de lange termijn niets aan hebben. Dus: niet het gat op de begroting van de jeugd- en ouderenzorg ermee vullen, en géén geld naar het Songfestival.

‘Bezit voor bezit’

DENK wil niet op de zaken vooruit lopen. “Vergelijk het met een dertiende maand. Sommige mensen rekenen zich in december rijk, maar vergeten de WOZ-aanslag van januari. Laten we eerst even goed ons huishoudboekje bestuderen en kijken hoeveel geld erbij komt”, zegt Faouzi Achbar. “Al heeft Denk wel een aantal pijlers in haar verkiezingsprogramma. De wethouder armoedebestrijding heeft een kleine portefeuille op het moment, zorg en huisvesting zijn ook belangrijk voor ons. Of het betaalbaar houden van de energietransitie.”

De ChristenUnie-SGP vraagt om een ‘een bescheiden overheid’. “Onze houding moet niet zijn van: wij hebben hier aan de Coolsingel het geld, dus wij bepalen wat er gebeurt. Wij willen het maatschappelijk middenveld actief betrekken bij het maken van de plannen. Raadsleden hebben de waarheid niet in pacht, maar in samenwerking met burgers en bedrijven komen we op de beste ideeën”, zegt fractiemedewerker Jeroen IJsselstijn.

En waar moet dat geld dan naartoe?Bezit voor bezit’, zo luidt het mantra. In een brief van 25 november aan de raad over het nieuwe investeringsbeleid legt het college uit: “Dit betekent dat de gemeente de netto-opbrengst uit de verkoop van bezit in beginsel gebruikt voor de verwerving van nieuw bezit.” Wat dan precies onder de noemer ‘bezit’ valt, blijft onduidelijk.

“Een metrolijn kan zo een paar miljard kosten. Dan is het geld van Eneco niet eens genoeg en meteen op”

Metro van Kralingse Zoom naar Zuidplein

De VVD bij monde van Vincent Karremans denkt vooral aan de mobiliteitsopgave die Rotterdam heeft vanwege de groei van de stad. “Het metronetwerk van Zuidplein naar Kralingse Zoom voor een betere ontsluiting van Zuid zou een goede investering zijn.”

Over infrastructuur gesproken: hoe zat het met die oeververbinding aan de oostkant van de stad? Deze week diende Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) een motie in om de financiering van 200 miljoen vanuit het Rijk terug te trekken. Of dat iets te maken heeft met het Eneco-miljard? Dat ontkent Karremans. “Puur toeval.” Zijn partijgenoot Dieke van Groningen zegt in het AD overigens dat daar ‘desnoods’ het Eneco-geld voor gebruikt kan worden.

De oeververbinding valt in de categorie projecten die anders lastig van de grond komen. Een soortgelijk plan is de overkapping van de ’s-Gravendijkwal, geponeerd in De Telegraaf. Om ’s lands smerigste straat ietsje minder vervuilend te maken. Uit wiens koker dat idee komt, schrijft de krant niet.

Maar D66-voorvrouw Chantal Zeegers vindt een eenmalig investeringsproject als nieuwe metrolijn nou juist géén goed idee. “Een metrolijn kan zo een paar miljard kosten. Dan is het geld van Eneco niet eens genoeg en meteen op. Dat lijkt me niet de bedoeling. We moeten zoveel mogelijk renderen.”

Wethouder van Gils: ‘digitalisering, mobiliteitscampus, Rotterdam-Zuid’

De wethouder die de Eneco-deal als voorzitter van de aandeelhouders sloot, Arjan van Gils (D66, Financiën), benadrukt in verschillende kranten dat het aan de raad is om te beslissen wat met het geld gebeurt. Toch geeft hij ze in dezelfde verschillende kranten ook alvast wat suggesties mee. In NRC oppert hij om verder te investeren in Rotterdam-Zuid. “Een impuls voor de komende veertig, vijftig jaar, voor de opwaardering van Zuid en de verbinding met Noord.”

In het Algemeen Dagblad vraagt hij aandacht voor ‘infrastructuur, digitalisering en onderwijs/wetenschap’. Met digitalisering doelt hij op de creatie van een ‘robuuste digitale omgeving’. “Dat is voor de toekomst van de haven en onze concurrentiepositie van groot belang. Een goed 5G-netwerk, voor autonoom varende schepen en het gebruik van drones.” Ook denkt hij dat er geld kan naar de nog te bouwen ‘mobiliteitscampus’ in het Merwe-Vierhavengebied. Een locatie voor de ontwikkeling van innovatieve vervoersmiddelen.

Energietransitie

“Voor GroenLinks heeft de energietransitie de hoogste prioriteit”, zegt raadslid Stephan Leewis. “Het is de grootste opgave van deze tijd en bij uitstek iets waar de toekomstige generaties wat aan hebben,” zegt hij. Het liefst in een revolverend fonds. Dat is een fonds waarin je geld kunt uitlenen aan derden, die dat vervolgens terugbetalen. Op die manier blijft het geld terugkomen bij de gemeente.

“Bijvoorbeeld door isolatie te betalen voor de Rotterdammers. Met het geld dat ze besparen, kunnen ze de isolatie terugbetalen,” zegt Leewis. Dat lijkt op het Investeringsfonds Energietransitie waarvoor PvdA-raadslid Kevin van Eikeren pleitte in het AD: “Daar kan makkelijk honderd miljoen in”, zegt hij. Ook Chantal Zeegers (D66) vindt de energietransitie in de vorm van een revolverend en ‘maximaal renderend’ fonds een goed doel voor de miljarden, maar ziet ‘duurzaamheid’ ook breder dan alleen de energietransitie.

“Daarbij denk ik ook aan groen in de stad of bijvoorbeeld mobiliteit”, zegt Zeegers. “En er gaat de komende tien jaar waanzinnig veel veranderen in Rotterdam. Als je alleen al kijkt wat er in de regio Zuid-Holland aan mensen bijkomt; de schattingen zijn 400.000. De meesten gaan naar grote steden. Daar moeten we op voorbereid zijn. Dus voor nu: ons hoofd koel houden en ook geld reserveren.”

Tips voor de raadsleden

Onderzoeksjournalist Bram Logger deed voor de Groene Amsterdammer onderzoek naar lokale en provinciale overheden die ineens een smak geld kregen vanwege de verkoop van bezit. Uit zijn onderzoek destilleert hij een aantal tips voor de Rotterdamse raadsleden.

1. Eenmalige investeringen in grote projecten zijn vaak niet eenmalig

“Wat we vaak mis zagen gaan bij investeringen in grote projecten: die blijken vaak toch niet altijd eenmalig. Een nieuwe metrolijn moet geëxploiteerd worden, een nieuwe brug moet je onderhouden, een nieuw pand heeft programmering nodig. Zo zagen we in Den Bosch een eenmalige opknapbeurt van een muziekschool, maar er was geen geld meer voor muziekdocenten.”

2. Keynesiaans beleid werkt niet op provinciaal of gemeentelijk niveau

“Veel plannen die wij tegenkwamen hielden verband met het ‘stimuleren van de economie’. Daar valt ook wel wat op aan te merken. Keynesiaans beleid – geld uitgeven om de economie te stimuleren – werkt op provinciaal of gemeentelijk niveau niet. Het geld lekt meteen weg naar elders.”

3. Pas op voor de lobbyist

“Welke ondernemingen of sectoren moeten extra geld krijgen en welke niet? Het is een lastige keuze, die nauw samenhangt met de vraag welke sector de sterkste lobby heeft. We kwamen bijvoorbeeld een lobbyclub van de bouwsector tegen die zich actief bemoeide met waaraan een gemeente dat geld zou kunnen uitgeven.”

4. Overweeg het geld terug te geven aan de burger

“Econoom Maarten Allers, die wij spraken voor ons onderzoek, pleit ervoor om de energiemiljarden terug te geven aan de burger. Toen hij dat eens voorstelde in een artikel op een economensite, kreeg hij de wind van voren. Hij vertelde: ‘woedend waren ze, die gedeputeerden. […] Alsof ik de portemonnee uit hun binnenzak pikte. Ze zagen het als hun eigen privé-geld en ik werd weggezet als populist.’”

“Het klinkt alsof het plan van ChristenUnie-SGP daar dicht bij in de buurt komt. Treed als bestuurder uit je ivoren toren en ga in gesprek met de burgers om te kijken aan welke zaken dit geld het best uit gegeven kan worden. Dan moet zo’n proces natuurlijk wel goed in elkaar zitten, niet dat de grootste schreeuwers en de beste lobbyisten hun zin krijgen.”

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Marko-de-Haan

Marko de Haan

Journalist

Marko de Haan (1995) verruilde zes jaar geleden de boerderij van zijn ouders in Balkbrug (Ov.) voor Rotterdam. Het contrast kon niet groter zijn, maar hij kan prima aarden in de stad. Marko volgde en bachelor en master criminologie aan de Erasmus Universiteit en is zelfstandig journalist. 

Profiel-pagina
foto_jowan

Jowan de Haan

Chef illustratie

Jowan woont in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de WDKA als grafisch ontwerper en werkt sindsdien als illustrerende ontwerper en ontwerpende illustrator. De invloed van zijn liefde voor zeefdruk is groot. Naast keihard werken doet hij niets liever dan, vanuit zijn zeefdrukatelier, vrij werk de wereld in slingeren.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Ronald Sørensen
  Ronald Sørensen

  Wat er gaat gebeuren?

  Als wij niet leren van de geschiedenis zijn we gedoemd hem te herhalen.

  Kijk wat er is gebeurd met het miljard van de AVR ?
  De linkse kerk heeft het met hulp van de VVD verjubeld.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte