Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Laura Hopmans – Jaaroverzicht
Beeld door: beeld: Laura Hopmans

De redactie heeft niet stilgezeten in 2019. We publiceerden dit jaar in totaal 315 artikelen, we lanceerden een nieuwe podcast, we produceerden 5 onderzoeksdossiers, organiseerden 4 live talkshows, we lanceerden een interactieve kaart over de woningmarkt, een explainervideo, we hielden een themaweek, maakten een e-book en zijn tweemaal genomineerd voor de Rotterdamse Persprijs. 

Wat hield ons bezig?

Het jaar 2019 bracht ons verdrietig nieuws. Het begon op nieuwjaarsdag met het nieuws over de schokkende dood van de nog jonge Rotterdamse rapper Feis. Het jaar werd afgesloten met het plotselinge overlijden van stadsicoon, dichter en nachtburgemeester Jules Deelder. 

De dood van de rapper Faisal Mssyeh alias Feis schokte vele Rotterdammers, vooral in Rotterdam-West werd diep gerouwd. Jelena Barišić liep in 2014 voor een interview van Vers Beton met Feis door zijn geliefde wijk. Dit interview met de – achteraf hartverscheurende – titel “Moet je een nieuw hart? Hier heb je de mijne, man”, werd veel gedeeld en gelezen. Voor dit interview maakte fotograaf Ruben Hamelink een mooie serie foto’s van Feis. Eén van die foto’s ging na zijn dood een eigen leven leiden: het beeld kwam terug in winkels in de wijk, op schilderingen en was te zien bij zijn herdenking. Dat was bijzonder om te zien. Op Vers Beton schreef Pepijn de Groot over de betekenis en rol van Feis’ oeuvre in de lokale en landelijke hiphopscene. 

scan04_

Lees meer

Vaarwel, Jules

Elfie Tromp, Dean Bowen, Mariana Hirschfeld en Jordy Dijkshoorn nemen afscheid van Deelder

Ik ging er eigenlijk wel van uit dat Deelder het eeuwige leven had. Hij hield er zelf ook rekening mee. “Niemand heeft het eeuwige leven, hoewel ik er in mijn geval aan twijfel”, heeft hij gezegd. Een Rotterdam zonder Deelder kan ik mij eigenlijk nog steeds niet voorstellen. Hij overleed hij op 19 december, slechts enkele weken nadat in de Doelen groots en feestelijk zijn 75e verjaardag was gevierd. Deelder liet een literair landschap na dat een stuk levendiger is dan toen hij begon met dichten. Op Vers Beton namen vier (jonge) dichters en schrijvers afscheid van Deelder.

Cultuur

Wat gebeurde er nog meer op cultureel gebied? In januari werd een nieuwe stadsdichter geïnstalleerd: Vers Beton sprak met Dean Bowen over zijn plannen. Hij was ook te gast in onze talkshow (te beluisteren als podcast) en maakte een gedicht speciaal voor Deelder. In februari was de stad in de ban van het tijdelijke kunstwerk de Tunnel of Love in de Maastunnel. Redacteuren Fay en Ferrie hadden heel verschillende meningen over dit kunstproject.

Een jaar geleden stonden Kris en Jetti van BAR nog in ons lijstje van Rotterdammers om in de gaten te houden in 2019: zij zouden in het najaar namelijk een nieuwe, veelbelovende club openen in de oude emaille-fabriek in Merwe-Vierhaven. Dat plan werd in februari door het college van tafel geveegd. De demonstratie ‘Opstaan voor de nacht’ die op dit besluit volgde, bracht een bont gezelschap bijeen op het Stadhuisplein. Dit zette de discussie over het verval van het Rotterdamse nachtleven op de kaart. Op Vers Beton publiceerden verschillende organisaties uit de cultuursector een manifest over hoe het nachtleven er weer bovenop geholpen moest worden. Politiek commentator Guido van Eijck reconstrueerde wat er misging bij dit omstreden college-besluit. 

Een ander deel van het nachtleven waar veel over werd getwist in de gemeenteraad zijn shisha-lounges. Na verschillende incidenten wilde Leefbaar Rotterdam het liefst alle Shisha-lounges per direct sluiten. Zo ver gaat wethouder Wijbenga niet, maar hij stelde wel een ambtenaar aan, die strenge controles gaat uitvoeren. Loïc Michels ging bij enkele lounges langs en sprak voor Vers Beton met ondernemers en bezoekers over hoe zij hier naar kijken. Voor deze Rotterdammers is de shisha-lounge een onmisbare stamkroeg.

MarcellaHomsma_02

Lees meer

Hoe Insta-kunst de stad in de uitverkoop zet

Essay over de tendens van grote, kleurrijke kunst die bedoeld is om op Instagram te komen.

Niemand kan het zijn ontgaan dat street-art een steeds meer prominente plek in de publieke ruimte inneemt, soms vergezeld van de hashtag #makeithappen. Waar eindigt de kunst en begint de marketingmachine? Het essay van kunstcriticus Sandra Smets hierover werd zeer goed gelezen, tot ver buiten de stadsgrenzen. 

Waar het nachtleven het moeilijk heeft, gaat het goed met de horeca in de stad. Het contrast met het Rotterdam 20 jaar geleden kan niet groter. Er lijkt elke week lijkt er wel een nieuw eettentje bij te komen. Waar gaat dit heen en zit er ook een bovengrens aan? Dus vonden we het tijd om eens een themaweek te organiseren over de horeca: ‘Uiteindelijk wordt alles eten’

Rotterdam is bovendien begonnen met een onderzoek naar het Rotterdamse slavernijverleden. Hier kwam deze zomer kritiek op van activisten van platform Counter/Narratives op Vers Beton. Marianne Klerk volgt het onderzoek voor Vers Beton en bezocht de eerste publieksbijeenkomst.

Politiek

Politieke junkies in de stad weten: er is altijd wel wat aan de hand op Coolsingel 40. Ook 2019 stelde niet teleur als het gaat om politieke soaps en affaires. Zo werd het begin van het jaar bepaald door nieuws over gelekte geheime documenten uit het stadhuis, wat uiteindelijk leidde tot het opstappen van wethouder Adriaan Visser.

In het kort: de Rotterdamse Rekenkamer kwam in januari met een vernietigend rapport over een erfpachtdeal die de gemeente sloot om de bouw van het Schiekadeblok te redden. (Het AD bracht een uitstekende reconstructie van dit vastgoeddrama). Visser wilde zijn straatje schoonvegen door zélf geheime documenten te lekken aan de pers, en over dit lek werd gelekt. Daar was veel ophef over. Maar was dat wel terecht? Waarom was dit eigenlijk geheime informatie? En wat moet de journalistiek zonder bronnen die willen lekken?

Guido van Eijck schreef daarom een pleidooi vóór lekken. Vers Beton maakte ook een bloemlezing van gevallen en afgetreden wethouders van de afgelopen jaren, en zocht uit hoe het nu met ze gaat. Ook in het andere, grote dossier dat de Rotterdamse politiek bezig hield, het Warmtenet, speelde die geheimhouding een rol. Het keerde zich hier tegen de overheid – zelfs de wethouder wist het niet meer.

versbeton-politiek-MEIJUNI19-v1-01

Lees meer

Soap rond het Warmtenet: geheimhouding keert zich tegen de overheid

Worden stukken niet te makkelijk bestempeld als ‘vertrouwelijk’ en sessies als ‘besloten'?

Wat gebeurde er nog meer in de politiek? In het voorjaar mochten we stemmen voor het Europees Parlement. Er hadden zich ook redelijk wat Rotterdammers kandidaat gesteld, zo leerden we uit dit overzicht. Eind november werd bekend dat Rotterdam zo’n 1,3 miljard casht bij de verkoop van Eneco. Vers Beton bracht in kaart welke ideeën er leven over de besteding van dat geld – en waar we op moeten letten. Ook Burgemeester Aboutaleb hield de stad al een tijd in spanning. Zou hij zich kandidaat stellen voor een derde termijn? Hij blijft, zo liet hij weten. Dit najaar verscheen een biografie over zijn leven (lees hier mijn recensie). Een deel uit het vierde hoofdstuk is hier te lezen. Ook publiceerden we de eerste beelden van fotograaf Salih Kilic die de burgemeester al ruim een jaar volgde met zijn camera

In 2019 hebben we samen met Open Rotterdam een nieuwe podcast gelanceerd over Rotterdamse politiek. Redacteuren Caterine Baeten, Ewoud Kieviet en Guido van Eijck bespreken in Coolsingelpraat elke keer een politieke kwestie met gasten uit de politiek en de stad. Er staan inmiddels zes afleveringen online. We zullen er in 2020 nog een paar kunnen maken, maar de financiering daarna is niet helemaal rond. We zijn nog op zoek naar sponsoren om dit een vervolg te geven. Luister de podcasts terug op ons podcastkanaal via Spotify, iTunes, Stitcher of Soundcloud.

Bouwen, wonen, architectuur

Stedelijke ontwikkeling, bouwen, wonen en architectuur is in Rotterdam én op Vers Beton altijd een veelbesproken onderwerp. Onder de huidige wethouder Bas ‘bouwen, bouwen, bouwen’ Kurvers is dat in 2019 dan ook niet anders. Het is eigenlijk te veel om samen te vatten. Ik licht er een paar onderwerpen uit.

Weet u het nog? In 2016 gingen we naar de stembus voor het referendum over de Woonvisie. Omdat de opkomst te laag was, werd dit woon- en bouwbeleid onverminderd doorgezet. Nou goed, met het aantreden van het huidige college met PvdA en GroenLinks werden er wat accenten verzet om nét iets minder sociale huurwoningen te slopen en te vervangen voor middeldure woningen.

Nu, zo’n drie jaar later, zien Rotterdammers de concrete gevolgen van dit beleid in hun eigen omgeving. Het protest van bewoners uit de Tweebosbuurt kreeg veel aandacht in de lokale en landelijke media (zoals dit artikel dat de Rotterdamse persprijs won). De inbox van Vers Beton stroomde vol opiniestukken die zich verzetten tegen sloop of bouwplannen op allerlei plekken in de stad zoals: woningbouw bij het Zuiderpark, sloop van flats in Overschie en protest tegen de plannen voor nieuwbouw in de Parkhaven.

Toch ontkom je soms niet aan het slopen van woningen, hoe ga je dan met de bewoners om? Teun van den Ende volgde de verhuizing van bewoners in de Almondestraat in Noord. Hij zag hier hoe de begeleiding van bewoners wél goed kan uitpakken.

De eerste schetsen die naar buiten kwamen over de (mogelijke) verbouwplannen van Boijmans veroorzaakten een stevige discussie in de architectuurwereld: moest de slechts 20 jaar oude vleugel ook gesloopt worden? Vers Beton sprak de Vlaamse architecten van de vleugel die compleet waren overvallen door dit plan. Ook architectuurhistoricus Lara Schrijver verzet zich tegen dat idee.

Aan de andere kant van de stad is kunstenaar Joep van Lieshout ook bezig met een grote ontwikkeling van zijn atelier, wat een flinke impuls voor de kunstsector kan betekenen. Architect Tim Peeters is in dit lezenswaardig stuk toch kritisch – het project van Lieshout lijkt de voorspelbare ontwikkelingslogica van deze tijd te volgen, terwijl de kunstenaar in potentie iets unieks in handen heeft. 

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kies voor de maandelijkse architectuurnieuwsbrief of wijzig hier je voorkeuren als je al lid bent!

De gemeente formuleerde dit najaar ook een hoogbouwvisie. Saskia Naafs vond het interessant dat dit docuement een stad presenteert met meerdere centra, zoals in Hong Kong. Rijksadviseur Daan Zandbelt vertelt in een interview met Vers Beton dat de gemeente zich niet op hoogbouw moet blind staren, maar dat er veel meer te halen valt uit middelhoge bouw.  

Sinds 2019 zijn wij de serie architectuurkritiek begonnen, mogelijk gemaakt door onze samenwerking met AIR. Hierin bespreken we (net opgeleverde) projecten. De Fenix I won dit jaar de Rotterdamse Architectuurprijs, en criticus Saskia Naafs zag ook dat het een geslaagd project was. 

Omdat we zoveel over architectuur en stedelijke ontwikkeling schrijven, en omdat we merken dat hier een trouw, specifiek publiek voor is, hebben we sinds dit jaar ook een aparte nieuwsbrief waarin we elke maand een overzicht sturen van de artikelen alleen over dit onderwerp. Schrijf je hier in! 

Onderzoeksjournalistiek

Samen met OPEN Rotterdam publiceerden we dit jaar vijf grote onderzoeksdossiers. Per dossier werkten we soms nog samen met andere media, zoals met onderzoeksplatform Investico, de Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Follow the Money. Met deze onderzoeken brachten we nieuws, hebben we het politieke debat beïnvloed en maakten we complexe kwesties in de stad inzichtelijk. We zijn trots op deze dossiers en ze mogen uiteraard niet ontbreken in dit jaaroverzicht!

VB_mveere_header_3.2

Deel van Dossier

Jeugdzorgjungle

Vier jaar geleden trad de nieuwe wet voor de jeugdzorg in. Hoe staat de jeugdzorg ervoor?…

Margot Smolenaars deed samen met NRC-journalist Derk Stokmans onderzoek naar Jeugdzorg in Rotterdam. Ze publiceerden hun bevindingen in een longread, zowel op Vers Beton als in NRC. Hieruit bleek dat er vier jaar na de nieuwe jeugdwet die het allemaal sneller, beter en goedkoper moest maken, nog niets is verbeterd. Schrijnende casussen in het artikel illustreren dat hulp voor kinderen vaak te vroeg, te laat of helemaal niet komt. OPEN Rotterdam maakte een mini-docu over Ashanty, één van de moeders in dit artikel, die online meer dan 300.000 keer werd bekeken.

Ook deed Margot onderzoek naar bureau Frontlijn, dat jonge, onervaren studenten inzette in gezinnen met complexe problemen. In november werd bekend dat het kabinet gaat ingrijpen in de jeugdzorg na een vernietigend rapport van de inspectie over de problemen in de jeugdzorg. 

dossier-header1

Deel van Dossier

Wie bezit onze stad?

Een onderzoek naar de invloed van particuliere beleggers in Rotterdam. 

Het lijkt wel het gesprek op elke verjaardag en borrel: wie kan er nog een betaalbare koopwoning vinden? Als ze er zijn, zijn het vaak particulier beleggers die ze opkopen om ze vervolgens te verhuren. Wat zich momenteel op de woningmarkt afspeelt, is eigenlijk van alle kanten bezien extreem. Maurice Geluk deed daarom onderzoek naar de particuliere belegger. Wie is hij en hoe is hij van invloed op de stedelijke ontwikkeling en leefbaarheid, en op de positie van Rotterdam als inclusieve stad?

Uit maanden onderzoek volgde niet alleen een stevig dossier met zes artikelen – waaronder een overzicht van de grootste particulier beleggers en een smeuïg nieuwsverhaal over een Feyenoord speler die dankzij een blunderende corporatie zijn vastgoedportefeuille vult. Maar ook een interactieve kaart over 10 jaar woningmarkt in Rotterdam: hier kun je per wijk de verandering in WOZ-waardes en huizenprijzen bekijken!

carnisse-m-digital-kjazbec-28-resized

Deel van Dossier

De grote verbouwing van Rotterdam-Zuid

Onderzoek naar het Nationaal Programma Rotterdam Zuid

Om ook Zuid van “alle verkeerde lijstjes” te krijgen, startte in 2011 het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Acht jaar later onderzochten Saskia Naafs en Guido van Eijck hoe de ingrijpendste en duurste pijler van het NPRZ, het woonbeleid, in de praktijk uitpakt. Zij ontdekten een groot conflict tussen de gemeente en de woningcorporatie Woonbron, dat de verhoudingen binnen het Nationaal Programma Rotterdam Zuid op scherp zette. Dit conflict is inmiddels beslecht in het voordeel van Woonbron.

Een belangrijke conclusie van het onderzoek was dat het NPRZ niet is aangepast aan het nieuwe Rotterdam – het Rotterdam dat steeds populairder is, waarin woningprijzen stijgen en de beleggers ook huizen op Zuid opkopen. Het programma is daarmee onbetaalbaar geworden.

Dossier-Header-FC-v2-1680-724

Deel van Dossier

Feyenoord City

Helderheid in ruim tien jaar aan afgeschoten plannen, nieuwe plannen en dure plannen.

Feyenoord staat op het punt bijna een half miljard euro uit te geven aan een nieuw voetbalstadion. Met Feyenoord City wil de club zich weer meten met Ajax en PSV, én moet heel Rotterdam-Zuid een boost krijgen. Bram Logger en Guido van Eijck doken in dit dossier. Zo stuitten zij op een stadion in Stockholm dat in veel opzichten erg op Feyenoord City lijkt – maar geen succes is. Zweedse raadsleden waarschuwen de Rotterdamse politiek voor een debacle. Ook doken de twee journalisten in de businesscase van het dure stadion en lieten zien dat er flinke risico’s aan kleven voor de club én de stad. Lees hier alle verhalen uit dit dossier terug.

Dossier-Horeca—Artikel-1—Ruben-Hamelink–20

Deel van Dossier

Horeca op de fles

Maurice Geluk en Tara Lewis doen onderzoek naar de verschraalde nachthoreca.

Begin van 2019 werd met de demonstratie ‘opstaan voor de nacht’ de discussie over het ingedutte nachtleven al op de kaart gezet. Tara Lewis en Maurice Geluk vroegen zich af waarom er steeds minder nachtclubs en -cafés zijn en welke krachten verantwoordelijk zijn voor de verschraling van de nachthoreca in Rotterdam. Aan de hand van vier achtergrondverhalen vertellen zij het verhaal over het Rotterdamse nachtleven, en hoe we het er weer bovenop kunnen helpen. Zo kwamen zij erachter dat slechts een derde van de nachtvergunningen daadwerkelijk wordt gebruikt en dat de gemeenteraad daar niet goed over is geïnformeerd. 

 

Wat heeft dit onderzoek teweeggebracht? 

raadsvragen

Er zijn in de gemeenteraad tenminste 3 brieven verstuurd waarin 28 schriftelijke vragen zijn gesteld naar aanleiding van onze onderzoeken en artikelen. Er zijn 7 moties ingediend, gerelateerd aan onze artikelen en ten minste 2 raadsdebatten aangevraagd.

Dan is er ook impact die niet politiek maar wel heel bijzonder is. Naar aanleiding van het interview van Margot Smolenaars met de moeder van de overleden baby Efe, besloot een lezer om een crowdfunding op te zetten om een grafsteen voor het kindje te financieren. 

Onderzoeksjournalistiek is kostbaar. Deze dossiers zijn alleen mogelijk als een ervaren journalist zijn handen vrij heeft om zich enkele maanden in een onderwerp te storten. Dat konden we dit jaar doen dankzij een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ). Toch zijn de supporters van Vers Beton minstens zo belangrijk. Zonder de steun van individuele lezers is er überhaupt geen redactie en infrastructuur waarin deze dossiers tot stand kunnen komen.

vb_fundeer-je-mening

Lees meer

Support Vers Beton

Wil je daarom dat wij onafhankelijke onderzoeksdossiers blijven maken? Word dan supporter van Vers Beton.

Top 10

De website trok in 2019 zo’n 300.000 bezoekers. Het best bekeken was de explainervideo die we samen met OPEN Rotterdam maakten, en waarin Bram Logger uit de doeken doet wat de risico’s zijn van het businessmodel achter Feyenoord City. Deze video had bijna 30.000 views! Welke artikelen werden het best gelezen? Dit is de top 10:

  1. Er is een baby geboren op Zuid – Heftige column over de vicieuze cirkel van armoede in de stad, door onze schrijvende huisarts Michelle Aimée (die inmiddels naar de Antillen is verhuisd, en daarom niet meer voor ons schrijft…)
  2. Gemeentelijk HR-directeur Abigail Norville: “Diversiteit staat leuk op de foto maar inclusie gaat veel verder” – Interview met de Gemeentelijke HR-directeur (die inmiddels plaatsvervangend secretaris-generaal is van het ministerie van VWS!)
  3. Dit zijn Rotterdams grootste particulier huizenbezitters: it’ers, bouwers, een enkele vrouw – Lijstjes doen het altijd goed. Dit wilde iedereen (kennelijk) weten en hier kwam je niet achter met een google-actie, maar wél door maanden onderzoek van Maurice Geluk. 
  4. De Kaap Gekaapt – Hartekreet van een ondernemer in de Fenix II die met lede ogen aanziet hoe ontwikkelaars er met het succes van Katendrecht vandoor gaan.
  5. In het Zweedse Solna staat al een Feyenoord City – Bram Logger reisde helemaal naar Stockholm voor een nieuwsverhaal over Rotterdam: daar blijkt een stadion te staan dat bijzonder veel lijkt op Feyenoord City, maar géén onverdeeld succes is. 
  6. Corporatie blundert bij woningverkoop aan Feyenoordspeler en vastgoedvriend – In Rotterdam is geen Prins Bernard Jr. actief, wél hebben we Feyenoord-spelers die ook aardige vastgoedportefeuilles opbouwen.
  7. Deze risico’s loopt Feyenoord met een stadion van 444 miljoen – Als je de video hebt gezien, kun je hier nog eens nalezen wat de risico’s zijn van de businesscase van Feyenoord City. 
  8. Restrictief horecabeleid temt Rotterdamse nacht – Na maanden onderzoek en gesprekken met ruim vijftig personen concludeerden Maurice Geluk en Tara Lewis dat er restrictief horecabeleid wordt gevoerd door de gemeente en dat Aboutaleb daar een bijzondere rol in speelt. 
  9. Dit is het elftal machtige mannen dat Feyenoord City drijft – Lijstjes + macht + geld + voetbal = zéér klikbare combinatie! En met héle mooie illustraties. 
  10. “Had ik toen maar een huis gekocht”: bekijk 10 jaar Rotterdamse woningmarkt – Op deze interactieve kaart kun je per wijk de ontwikkelingen van de gemiddelde WOZ- waardes en verkoopprijzen bekijken over 10 jaar tijd. Om van te janken / lachen voor huizenzoekers / huizenbezitters. 

Wat brengt 2020?

We gaan door met onderzoeksjournalistiek! Ook in 2020 krijgen we subsidie van het SvdJ waardoor onze redacteuren in grotere dossiers kunnen duiken, onder leiding van chef onderzoek Maurice Geluk. Zo staat er in het begin van het jaar een al eerder aangekondigd onderzoek op stapel over kansenongelijkheid in het onderwijs, door onderwijsjournalist Ronald Buitelaar. We kunnen uiteraard niet al te veel over zeggen over onze andere plannen, dus hou ons in de gaten!

Jelena Barisic waarnemend hoofdredacteur

Voor mij persoonlijk belooft 2020 ook een bijzonder jaar te worden: ik verwacht een kindje en ga daarom vanaf januari met zwangerschapsverlof. We hebben gelukkig een uitstekende vervanger voor die periode. Jelena Barišić is journalist, eindredacteur en programmamaker in de cultuursector. Eerder was ze ook adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton. Interviewen kan ze als geen ander. Lezers kennen haar van de mooie interviewserie met markante Rotterdammers over hun wijk deze zomer, en het interview met Feis dat ze in 2014 hield kwam door zijn tragische dood dit jaar opnieuw in de belangstelling. Ze werd dit jaar ook genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs, dit essay is hier op Vers Beton terug te lezen. Met een gerust hart draag ik het hoofdredacteurschap aan haar over.

Supporters

versbeton_kantoor

Lees meer

Hoe gaat het eigenlijk met Vers Beton?

Hoofdredacteur Eeva Liukku en uitgever Hilde Westerink geven een update.

Hoe gaat het met de werving van supporters voor Vers Beton? We hebben op het moment van schrijven zo’n 650 supporters, maar ons doel is om er tenminste 2000 te halen. Er is dus nog een weg te gaan!

Ook als het aardig gaat met andere inkomsten, zoals het productiehuis en subsidies, zijn de supporters het fundament waar onze organisatie op kan bouwen. Zo’n 75 procent van de artikelen op de website zijn volledig gemaakt dankzij bijdragen van supporters, de andere 25 procent is tot stand gekomen met hulp van projectsubsidies of samenwerkingen in het kader van het productiehuis. Maar ook die 25 procent kan alleen ontstaan op een stevige basis: een gezonde redactie en organisatie. Wil je meer weten hoe het gaat met de werving van supporters? In deze update gaan uitgever Hilde Westerink en ik wat dieper in op de stand van zaken. 

We zijn er in elk geval van doordrongen dat we veel actiever campagne moeten voeren om supporters te werven. We gaan daarom in 2020 achter de schermen werken aan een grote publiekscampagne en zijn op zoek naar extra financiering of grotere donaties, om dat mogelijk te maken.

Raad van Toezicht

In 2019 is de organisatie van Stichting Vers Beton ook wat meer geprofessionaliseerd. Iets wat al lang op stapel stond is nu rond: de stichting Vers Beton heeft nu officieel een Raad van Toezicht onder voorzitterschap van Marianne van de Velde. We werkten al met een Raad van Advies die in de praktijk dezelfde rol had, maar nu is het ook netjes statutair geregeld bij de notaris. 

Dat was ook een goede reden om het redactiestatuut te vernieuwen, waarin de werkwijze tussen directie, Raad van Toezicht en de redactie is vastgelegd, en dat onze redactionele onafhankelijkheid bewaakt.

Supporters, bedankt!

Ik wil bij deze alle supporters bedanken in 2019: dit jaaroverzicht was niet mogelijk geweest zonder jullie steun. Ik wens iedereen een fijn uiteinde, en de beste wensen voor 2020! 

unnamed-3

Lees meer

Decemberactie:

Word nu nog supporter en krijg het boek ‘Anders nog iets?' cadeau.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
Laura Hopmans

Laura Hopmans

Laura Hopmans (1983) groeide op in een dorpje in Brabant, maar had al snel Rotterdam ontdekt waar ze is gaan wonen en studeren. In 2010 ronde ze de opleiding illustratie af aan de Willem de Kooning academie. Haar werk barst uit z’n voegen van landelijke, jaren 70 en mode-fotografie invloeden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.