Voor de harddenkende Rotterdammer
vers_beton_elzeline_grassroot
Beeld door: beeld: Elzeline Kooy

Meer geld aanvragen dan nodig is? Successen lekker overdrijven? Of bezoekersaantallen iets te rooskleurig inschatten?

Tientallen Rotterdamse culturele organisaties zijn deze maand druk bezig met hun aanvraag voor het Cultuurplan 2021-2024.1 Dit jaar wordt namelijk weer bepaald hoe de gemeentelijke cultuursubsidie de komende vier jaar wordt verdeeld. Voor veel kunstinstellingen staan hun toekomstplannen en soms zelfs hun voortbestaan op het spel. 

Sommige instellingen hebben al decennia ervaring met het Cultuurplan, maar elke vier jaar zijn er altijd nieuwe organisaties die een gooi doen naar het subsidiegeld. Maar hoe verhoog je als nieuwkomer je kansen? We vroegen vier instellingen die in de periode 2017-2020 voor het eerst werden opgenomen in het Cultuurplan om een paar last minute tips.

Stichting De Nieuwe Lichting: “Als je nu nog moet beginnen aan je aanvraag: forget about it!”


Aangevraagd voor 2017-2020: € 155.000 per jaar
Advies RRKC: € 155.000 per jaar
Kregen: 131.750 per jaar

Immanuel Spoor, directeur Stichting de Nieuwe Lichting: “Het voelde echt als een eer om opgenomen te worden in het Cultuurplan. We kregen 85 procent van het gewenste totaalbedrag. Dat lijkt een flink bedrag, maar als je het verdeelt over al onze activiteiten, is het erg krap. 

grassroots_II

Lees meer

Beleidsmakers over de nieuwe cultuurperiode: “Subsidie flexibeler en criteria herijken”

Komt er in het volgende Cultuurplan meer aandacht voor grassroots-initiatieven?

Bij onze eerste aanvraag in 2016 waren we in onze begroting heel behoudend. Uiteindelijk werkte dat in ons nadeel. Zodra je in het Cultuurplan zit, kan je in sommige gevallen namelijk geen aanspraak doen op andere geldpotjes. Zo hadden wij ons voor een evenement ingesteld op een bijdrage vanuit Rotterdam Festivals, maar bleek dat uiteindelijk dus niet te kunnen. Mijn advies: lees jezelf vooraf hierover goed in!  

Dit jaar gaan we aanzienlijk meer aanvragen dan de vorige keer, maar ik heb veel vertrouwen in onze aanvraag. De afgelopen jaren hebben we ons bewezen en alle verwachtingen overtroffen. We zijn erg blij dat inclusiviteit de komende periode een belangrijke pijler van de gemeente is. Onze projecten vertegenwoordigen de stad en al haar scenes. Daarmee spreken we een enorm breed en inclusief publiek aan.”

Tip: “Laat je bij het schrijven van de aanvraag niet leiden door de uitgangspunten van de gemeente. Kijk eerst naar wat je zelf in huis hebt. Vervolgens kan je de zaken die gemeente graag wil horen extra benadrukken. Maar even serieus, als je dit artikel nu leest en nog moet beginnen aan je aanvraag: forget about it!”

Roodkapje: “Schrijf de gemeente niet naar de mond”

Aangevraagd voor 2017-2020: € 120.000 per jaar
Advies RRKC: € 120.000 per jaar
Kregen: € 102.000 per jaar

Gerben Willers, directeur Roodkapje: “We kregen minder geld dan we hadden aangevraagd. Toch waren we niet per se teleurgesteld: met dit bedrag konden we nog steeds hele leuke dingen doen. Uiteraard kan je nooit aan alle wensen van de gemeente voldoen. Maar op het gebied van inclusiviteit zitten we goed. De landelijke Raad voor Kunst en Cultuur noemt Roodkapje regelmatig een voorloper op dit terrein.”

Tip: “Schrijf de gemeente niet naar de mond. Laat iemand van buiten je organisatie kritisch kijken naar je activiteiten. Gebruik die feedback vervolgens bij het schrijven van je aanvraag. Vaak blijkt dan dat je eigenlijk al best goed bezig bent.” 

Verhalenhuis Belvédère: “Zorg voor een goede onderbouwing, doe niet zomaar een gooi naar extra geld”

Aangevraagd voor 2017-2020: € 180.000 per jaar
Advies RRKC: € 120.000 per jaar
Kregen: € 120.000 per jaar

Chris de Jongh, bestuurslid Verhalenhuis Belvédère: “Het bedrag dat we van de gemeente kregen was ietwat teleurstellend. Uiteindelijk hebben we het gat in onze begroting opgevangen met een aanvullende subsidie van het Mondriaan Fonds en Stichting Bevordering van Volkskracht.

De gemeente gaf als onderbouwing dat zij ons te ambitieus vond en niet geloofde dat we het zouden redden. Maar na twee jaar hadden we al meer bereikt dan we in vier jaar hadden willen bereiken. Dit jaar gaan we voor 300.000 euro, en we hebben goede hoop dat we het gaan krijgen; de gemeente kan niet meer om ons heen.” 

Tip: “Wees in je aanvraag niet bescheiden, maar wel realistisch. Je kan beter goed zijn in je onderbouwing, dan zomaar een gooi doen naar extra geld. Want daar trappen ze bij de gemeente dus niet in.” 

Future in Dance: “Begroot wat je waard bent, cultuur kost nu eenmaal geld”

Aangevraagd voor 2017-2020: € 100.000 per jaar
Advies RRKC: € 60.000 per jaar
Kregen: € 51.0000 per jaar

Indirah Tauwnaar, artistiek directeur Future in Dance: “De gemeente vond dat wij ons als organisatie eerst moesten bewijzen om een hoger subsidiebedrag te krijgen. De afgelopen jaren hebben we daarom hard gewerkt aan een professionaliseringsslag, maar dat is een ontzettend lastige klus als je zo’n klein bedrag krijgt. Eigenlijk wil je fulltime met je passie bezig zijn, namelijk het maken van kunst, maar we hebben veel vrijwillige uren in onze bedrijfsvoering moeten steken.  

Future in Dance maakt nu een transformatie door. We hebben een overkoepelende organisatie opgericht en bieden naast dans ook andere disciplines aan. Hierdoor wordt onze Cultuurplanaanvraag wezenlijk anders dan de vorige keer. Deze keer zullen we ook onze partners en samenwerkingen beter benadrukken. Dat bleef eerder onderbelicht.” 

Tip: “Begroot wat je waard bent; cultuur kost nu eenmaal geld. En kijk kritisch naar je output – wat ga je eigenlijk écht betekenen voor de stad?” 

Over deze serie
Deze serie over grassroots makers in de cultuursector, maken we in samenwerking met R’damse Nieuwe, een community van jonge, ondernemende Rotterdammers. (Benieuwd wat dit inhoudt?)

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. Hoe het Cultuurplan precies tot stand komt, staat uitgebreid omschreven op de website van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. ↩︎
  2. IAB Rotterdam bestaat uit circa 15 topbestuurders uit het internationale bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. Zij adviseren het gemeentebestuur over de kansen voor de Rotterdamse economie. Zij wordt door het college van B&W van Rotterdam gevraagd te adviseren over een relevant Rotterdams thema, vanuit de gedachte dat een blik van buiten leidt tot nieuwe inzichten. Rotterdam Partners is de organiserende partij. ↩︎
  3. De commissie is in 2018 klankbord voor de activiteiten rond Inclusiviteit en ondersteunt de RRKC bij het opstellen van advies aan het College van B&W. ↩︎
18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
logodriehonderdduizendtweetien

Elzeline Kooy

Illustrator

Elzeline Kooy (Rotterdam) studeerde in 2013 af als illustrator aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 behaalde ze haar master aan Sint-Lukas (kunsthumaniora) in Brussel. Momenteel werkt ze als freelance illustrator voor onder andere magazines en online platforms, met specialisatie in beeldverhaal.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.