Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Abonneer je op ons podcastkanaal via SpotifyiTunesStitcher of Soundcloud.

COOLSINGEL-PRAAT-LISA DIEDERIK(C)-8

Deze donderdag 20 februari debatteert de gemeenteraad over de nieuwe mobiliteitsplannen van wethouder Judith Bokhove. Daarin gaat het bijvoorbeeld over een snelbusbaan door de Maastunnel, experimenten met autoluwe straten, en het belang van deelvervoer en ov.

“Het openbaar vervoer moet wel groeien”, zegt Bokhove daarover in Coolsingelpraat. “We lopen anders echt het risico dat mensen bij Blaak en Beurs van de perrons gaan vallen.”

Ze kreeg kritiek op haar plannen uit de hoek van Leefbaar Rotterdam en Denk. Volgens hen wil de wethouder Rotterdammers hun auto uit jagen. Maar René Segers van collegepartij CDA bestrijdt dat. “Het gaat niet over de tegenstelling: laat de auto staan en pak de fiets. Het gaat om het doorgaande verkeer door de stad.”

COOLSINGEL-PRAAT-LISA DIEDERIK(C)-2

Lees meer

Podcast Coolsingelpraat #1: Moet parkeren op straat flink duurder worden?

Meer over de ruimte voor de auto in de Rotterdamse plannen? Luister dan hier de eerste aflevering van Coolsingelpraat: 'autootje pesten'.

Een groot deel van de auto’s in Rotterdam is namelijk doorgaand verkeer, en die mensen kunnen volgens Segers beter over de ring rijden. “We willen ruimte maken voor auto’s van de Rotterdammers, en niet voor die auto’s die hier helemaal niet hoeven te zijn.”

Vervoersarmoede

Aan de tafel van Coolsingelpraat vonden SP en CDA elkaar in hun zorgen over vervoersarmoede. “Ik ben positief over de plannen, maar het plan is dun op vervoersarmoede”, aldus Segers. Veel Rotterdammers kunnen zich helemaal geen ov, fiets of auto veroorloven. Hij bereidt daarom een motie om dat probleem onder de aandacht te brengen. Taylan Cicek zegde direct zijn steun toe. “Wij vinden dat mobiliteit een recht is en voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

Ook staan we stil bij de onderzoeken naar de Hoekse Lijn die op Vers Beton en Open Rotterdam verschenen. Dat project moet de regio beter bereikbaar maken, maar werd veel duurder dan gepland. Wat kunnen we daarvan leren bij toekomstige projecten? “Bij de Hoekse Lijn is de politiek aardig buitenspel gezet”, stelt Cicek. “En dat is zorgelijk, want politieke regie zorgt ervoor dat je dit soort projecten kunt bijsturen.”

Dat en meer hoor je nu in de nieuwe aflevering van Coolsingelpraat:

Mis geen aflevering en abonneer je op het podcastkanaal via Spotify, iTunes, Stitcher of Soundcloud. 

Voorafgaand aan deze aflevering van Coolsingelpraat vroeg OPEN Rotterdam studenten van het Albeda College naar de toekomst van het vervoer in Rotterdam. Hoe bewegen zij het liefst door de stad? Bekijk de video:

 

Opname bijwonen?
Opnames in de Doelen Studio aan het Schouwburgplein zijn gratis bij te wonen. De volgende Coolsingelpraat nemen we op zondag 15 februari op om 13:00, inloop vanaf 12:30.

Coolsingelpraat is een initiatief van OPEN Rotterdam en Vers Beton, en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en de Doelen Studio. 

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

COOLSINGEL-PRAAT-LISA DIEDERIK(C)-8

Ewoud Kieviet

Ewoud Kieviet is politiek journalist voor de NOS op het Binnenhof. Eerder was hij twee jaar politiek verslaggever voor RTV Rijnmond op de Coolsingel.

Profiel-pagina
Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
LISA-DIEDERIK-PORTRET-2019

Lisa Diederik

Fotograaf

Het werk van Lisa Diederik (1990) draait om het tonen van authenticiteit en andere werelden. Daarin ziet zij het als uitdaging het uitzonderlijke in het gangbare weer te geven, het liefst met een vleugje humor. Ze studeerde aan de Willem de Kooning en is sindsdien naast fotograaf ook werkzaam in de Rotterdamse kunstwereld.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.