Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Oana Clitan – Influencers
Beeld door: beeld: Oana Clitan

Afgelopen september postte de Rotterdamse Lotte van Eijk (‘a fat’, zoals ze zichzelf omschrijft) een foto op Instagram, waarop ze bloot poseerde maar zichzelf met haar armen bedekte. Er was dus niks te zien. Toch werd de foto geweigerd omdat hij te exposing, of onthullend, zou zijn. Lotte vond dit belachelijk: foto’s van slanke modellen waarop veel meer bloot te zien is, komen wel dagelijks voorbij. Ze deelde haar verhaal op Instagram en dat werd direct door veel mensen gedeeld en gesteund. 

Met haar brutale, sensuele posts, de manier waarop ze haar lichaam inzet om een statement te maken en haar grote schare volgers, kan Lotte van Eijk met recht een opvallende influencer genoemd worden. En zo zijn er nog zes stadsgenoten die op een bijzondere manier hun invloed laten gelden via Instagram.

En wanneer ben je precies een influencer? Ligt het aan het aantal volgers dat je account heeft, of aan hoe je je onderscheidt van de rest? Volgens ons gaat het om dat laatste. In deze lijst zul je dus niet per se de Rotterdammers vinden met de meeste volgers op Instagram, maar degenen die zich onderscheiden of opvallen met hun account. Inhoud is het belangrijkste, dus.

Lotte van Eijk - @lovaeij (37.000 volgers)

Te beginnen met Lotte van Eijck, ‘a fat’ zoals ze zichzelf dus omschrijft. Haar doel is om te laten zien dat iedereen een model kan zijn op Instagram. En dat we het schoonheidsideaal nu toch echt eens links moeten laten liggen. Na een lange periode waarin ze zichzelf aanpaste om te voldoen aan het ideaalbeeld (mooi en dun), besloot Lotte zichzelf en haar lichaam volledig te accepteren zoals het is. Met de berichten en foto’s die ze deelt, hoopt ze anderen te inspireren die te maken hebben met dezelfde struggle.

Lotte wil dat haar Instagramaccount een platform is, waarop de dikke vrouw gepresenteerd wordt op een mooie, sensuele, krachtige en eigen manier. Zo wil ze vrouwen helpen om bijvoorbeeld weer in bikini het strand op te gaan, schrijft ze.

Precies daarom is ze het waard om te volgen: omdat ze het ideaalbeeld waar we zo angstvallig aan vast houden, volledig doorbreekt. Ze deelt bovendien serieuze verhalen over zelfacceptatie, geeft beauty- en fashiontips en ze is trouwens ook nog eens supergrappig in de video’s die ze post.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Found out what this dress for, certainly not for the beach is what I can tell you 🥴🥴 @asos @asos_loves_curve

Een bericht gedeeld door LOTTE VAN EIJK (@lovaeij) op

Meryem Slimani - @meryemsfirst (38.400 volgers)

Ondanks dat Meryem Slimani, zoals ze al eens vertelde in een interview met Vers Beton, zichzelf niet graag een influencer noemt, staat ze toch in dit lijstje. Omdat we haar te interessant vinden om niet te noemen. Deze Rotterdamse instagrammer merkte dat er enthousiast werd gereageerd op spontane foto’s van haar moeder, die ze af en toe postte. Daarop stond ze in streetwear-outfits gestyled door Meryem. Sindsdien zie je Meryem zelf minder op haar instawall en steelt vooral haar moeder de show.

Ze hult haar moeder in de meest fashionable outfits, die allesbehalve standaard zijn: kledingcombinaties zoals een jurk met een dierenprint, knalgele sneakers en een Nike-hoofddoek. Dit levert dus geweldige beelden op. En Rotterdams als ze is, zijn bijna al haar foto’s geschoten in onze stad.

Het doel van haar account, vertelt Meryem, is om te laten zien dat we meer gemeen hebben met elkaar als we ons meer voor elkaar openstellen. Maar bovenal om te laten zien dat vrouwen heel goed zelf kunnen bepalen wat ze doen met hun lijf en leven, ongeacht wat de maatschappij daarvan vindt. Ze wil het anders-zijn vieren en tonen dat datgene wat jou anders maakt, iets is om trots op te zijn. Je afkomst, leeftijd, gezondheid of religie hoeven je dromen niet te belemmeren.

Ruba Zai - @hijabhills (1,1 miljoen volgers)

Ruba Zai is met ruim 1,1 miljoen volgers het boegbeeld van modest fashion, het dragen van meer verhullende kleding vaak vanuit religieuze overtuiging. Mede door influencers als Ruba is het ook steeds meer een modetrend om meer bedekte kleding te dragen.

Ze was het eerste model dat ooit met hoofddoek op de cover van Cosmopolitan stond. In 2018 was ze daarnaast het hoofd van de ramadancampagne van Dolce & Gabbana en ze is ‘lifestyle expert’ bij RTL Boulevard. Kortom: een rolmodel voor veel vrouwen. Op Instagram deelt ze foto’s van alles waarmee ze zich bezighoudt. Van schattige plaatjes met haar gezin, tot mooie beelden van de reizen die ze maakt.

Ze deelt ook meer persoonlijke dingen, bijvoorbeeld over verschillende islamitische feesten en gewoonten. Daarmee wil ze laten zien dat het belangrijk is om open gesprekken te hebben. Ze nodigt moslim en niet-moslim vrienden uit voor een iftar, om op deze manier te kunnen praten over wat de ramadan voor haar en voor haar vrienden betekent.

Ela - @studiomama_ (19.300 volgers)

Haar naam zegt het al: Ela is een insta-mom. Naast dat ze actief is op Instagram, heeft ze ook een lifestyleblog, waar ze allerlei verhalen deelt van zichzelf en andere moeders. In haar foto’s en blogs staat positiviteit en eerlijkheid voorop. Ze deelt alles waar zij tegenaan loopt en hoopt daarmee dat ze andere moeders kan helpen en inspireren.

Inmiddels wordt ze dan een ‘mommy influencer’ genoemd, maar dat is niet hoe ze is begonnen. 2,5 jaar geleden begon ze, naar eigen zeggen, een Instagramaccount als vorm van rouwverwerking. Ze zocht naar een community die haar kon helpen gelukkig te zijn met haar dochter, zonder zich schuldig te voelen naar haar overleden zoontje. Deze zoektocht naar geluk inspireerde weer vele andere ouders om haar te gaan volgen.

Dagelijks deelt ze haar leven als alleenstaande moeder, zo oprecht mogelijk. Ze ziet zichzelf als een tegenhanger van insta perfect en laat zien dat die hoge lat in het moederschap nergens voor nodig is. Binnenkort lanceert ze een YouTube-kanaal dat daar dieper op ingaat.

 

Vincent Demmenie - @vincentdemmenie (12.100 volgers)

Vincent Demmenie is een creative content creator en schiet de mooiste plaatjes van Rotterdam (en vooruit, ook van andere steden). Vooral architectuur staat centraal op zijn foto’s, maar als hij op reis is krijgen prachtige natuurfoto’s ook een plekje op zijn wall.

Als je door zijn feed scrolt zou je misschien denken dat alle foto’s met een professionele camera zijn gemaakt, maar in werkelijkheid schiet hij alles met zijn telefoon. Naar eigen zeggen is dat omdat hij op deze manier wordt uitgedaagd om creatiever te fotograferen. Hij laat ook zien dat je niet perse de beste apparatuur nodig hebt om goede resultaten te behalen.

Het leukste aan Instagram vindt Vincent: in contact komen met mensen met dezelfde hobby, en steden op een andere manier ontdekken. Zo loopt hij ook graag met anderen door Rotterdam, omdat het verfrissend kan zijn hoe iemand de eerste keer naar de stad kijkt, vertelt hij. Daardoor ontdekt hij regelmatig weer nieuwe fotogenieke plekjes. Maar bovenal vindt hij dat meer mensen moeten weten hoe een toffe stad Rotterdam is.

Irene Westerbeek - @from_shitgirl_to_fitgirl (2.101 volgers)

Irene Westerbeek werd in 2009 gediagnosticeerd met de Ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van de darm. Maar daardoor liet ze zich (juist) niet tegenhouden om alles uit het leven te halen. Ze traint hardcore, is personal trainer en docent Lifestyle Design.

Sinds 2015 heeft ze ook nog eens Fibromyalgie, een aandoening met klachten zoals chronische pijn in spieren en bindweefsel, chronische vermoeidheid, stijfheid, krachtsverlies en slapeloosheid. Begin 2017 liepen de complicaties zo hoog op dat ze een stoma kreeg. Ze traint sindsdien minstens zo hard verder en wil zo een inspiratiebron zijn voor mensen met dezelfde aandoeningen. Dat lukt, ook voor mensen zonder die ziekte. Want we kunnen allemaal veel leren van het doorzettingsvermogen van deze vrouw.

Met haar account en haar blog wil ze laten zien dat het leven na het krijgen van een stoma niet voorbij is. En bovendien hoe krachttraining je kan helpen om sterker in het leven te staan als je chronisch ziek bent. Ze post foto’s en video’s van haar workouts, met daaronder inspirerende teksten. Of ze deelt tips, zoals hoe je fabuleuze stomahoesjes kunt maken. Ze is ook eerlijk over dat ziek zijn heus niet altijd makkelijk is en vertelt open over haar struggles – bijvoorbeeld over daten of nieuwe relaties – en hoe ze daar mee om gaat.

Dit bericht bekijken op Instagram

@ankzwollefotografie en ik begonnen 1 jaar geleden met ons fotografieproject om mijn jaar van wederopstanding vast te leggen, want dat zou en is 2019 geworden. Het is me voor het eerst in jaren gelukt om een jaar lang vrij van operaties en medische tegenslag te blijven. In plaats van in moeten inleveren, heb ik dit jaar vooral gewonnen en overwonnen. • Een jaar geleden had letterlijk geen reet meer te verliezen, maar wel een verhaal, mijn creatieve talenten en een superfit lichaam met een zak eraan. Het fotografieproject zette een positieve creatieve spiraal in beweging. Ik ging verhalen schrijven bij de beelden en maakte een website waar ik ze ging publiceren. Dat leidde er toe dat ik mijn verhalen mocht vertellen aan een doelgericht publiek op medische symposiums en 9 publicaties in magazines en dagbladen. De mensen die dit alles mogelijk hebben gemaakt ben ik enorm dankbaar omdat het me de mogelijkheid heeft gegeven zin te geven aan de tegenslagen van de afgelopen jaren. • Het was een vorm van creatieve therapie, maar ook een manier om mezelf opnieuw uit te vinden als creatief professional. Van probleemkont werd ik professional badass. Mijn frustraties over de zorg en het taboe op stoma- en anusproblemen kon ik eindelijk omzetten naar iets zinvols. In die zin heb ik zeker gewonnen en overwonnen. • Toch is de wederopstanding nog lang niet voltooid en eigenlijk een illusie, want het is me inmiddels duidelijk dat ik de oude niet meer ben en word. Het accepteren van ziekte en een beperking als een stoma kost tijd. Na het verdriet van wat er wel gebeurt is de afgelopen jaren, komt het verdriet over wat er niet gebeurt is en misschien wel nooit meer zal gebeuren. • Het zwaarst blijkt niet het accepteren van het nieuwe lichaam, het zwaarst is het afscheid nemen en bijstellen van je toekomstbeeld en het besef dat je leven niet voldoet aan je verwachtingen. Het is een rouwproces. Met vlagen word ik nog regelmatig overvallen door buien van intens verdriet en dat is denk ik menselijk. • In die zin is er nog heel wat te overwinnen en te vertellen, en gaan we in 2020 lekker door met ons project. Kunst geneest niet, maar het helpt zeker bij het helen.

Een bericht gedeeld door Irene Westerbeek (@from_shitgirl_to_fitgirl) op

Suzanne den Toom - @wateetjedanwel (40.500 volgers)

Een vegan foodblogger met foto’s waarbij het water je spontaan in de mond loopt. Geen perfecte foto’s maar juist realistische plaatjes. Dat maakt dat Suzanne den Toom zich onderscheidt van andere foodbloggers. Naast dat ze de lekkerste recepten deelt, tipt ze ook allerlei restaurants met goede veganistische opties. Suzanne geeft letterlijk antwoord op de vraag: wat eet je dan wel? Nou genoeg dus, want haar foto’s zorgen ervoor dat eten zonder dierlijke producten een stuk aantrekkelijker wordt. Dat maakte ook dat ze in 2018 de Vegan Award 2018 beste blog won en in 2019 De Food Blog Award special interest.

Suzanne schrijft niet alleen over eten, maar deelt ook verhalen over haar persoonlijke leven. Van boekentips tot vondsten in de kringloop, tot het aanmoedigen van het laten uitvoeren van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Maar haar hoofddoel blijft simpel: het delen van recepten, waardoor mensen vaker kiezen voor plantaardig eten. Dus ben je veganist, wil je vegan worden of hou je gewoon van lekker koken? De recepten en de plaatjes van Suzanne moet je zien.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Elise Boon

Elise Boon

redactiestagiair

Elise Boon (1999) studeert sociologie en loopt stage bij Vers Beton. Ze woont pas sinds twee jaar in Rotterdam, maar heeft nu al besloten er nooit meer weg te gaan. 

Profiel-pagina
Oana_headshot

Oana Clitan

Illustrator

Oana Clitan houdt zich bezig met collages, GIFs en tekeningen over de relatie van mensen met technologie en massamedia. Haar werk kan ontwerp, kunst of illustratie zijn, en ze houdt er van referenties naar de jaren 90 te gebruiken.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.