Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers-Beton-gevuld-©Roozeboos
Beeld door: beeld: Anne Roos Kleiss

1. Creatief leren

Nu de (basis)scholen gesloten zijn en veel kinderen thuis zijn, kunnen ze wel eens meer leren dan je denkt, laat dit interview met Erasmus Universiteit-docent en filosoof Henk Oosterling zien.

Vaak zijn we ons niet bewust van de structuren die ons disciplineren op school, stelt Oosterling. Het is goed om daarop te variëren. “Het gaat om nieuwsgierigheid, om vanuit interesse iets te ontdekken wat je niet meteen vastzet of definieert. Zo kunnen leerlingen veel creatiever en experimenteler met de leerstof omgaan.”

Voor basisschoolleerlingen houdt dat bijvoorbeeld in: “Dat je ze uitdaagt om bepaalde activiteiten te ontwikkelen waar ze niks vanaf weten, en waar ze zelf wegwijs in moeten worden. Je reikt ze wel structuren aan – er ligt een mes, er is een keuken – maar zij kunnen daarbinnen iets doen waardoor ze zelf gaan participeren in het onderwijs, in plaats van dat ze een spons zijn die louter opneemt. Op die manier hopen we fysiek, sociaal en mentaal iets te triggeren waardoor leerlingen veel bewuster met hun leerstof omgaan.” Lees hier het interview:

henk-oosterling-05

Lees meer

Henk Oosterling leert kinderen judoën en koken op school, want: "leren doe je met je lichaam"

Henk Oosterling is filosoof en oprichter van Rotterdam Vakmanstad. In zijn optiek moet…

2. Marktheimwee

De komende weken zijn alle Rotterdamse markten van de baan. Voor wie heimwee heeft naar de markt op de Binnenrotte, hebben we dit mooie in memoriam-portret van ‘Loempiakoning’ Ron Balakian:

Ron Balakian_door Wouter Raven_Vers Beton1

Lees meer

In memoriam: Loempiakoning Ron Balakian

Vijf decennia lang was Ron een vertrouwd gezicht op de Binnenrotte met zijn loempia's.

3. Ontsnappen aan de realiteit

Nu je zelf amper nog de deur uit kunt, ontsnap dan even uit de realiteit met de spannende serie ‘De Ridder van Rotterdam’. Over een meisje en haar stoere oma die samen op pad gaan in de stad. We hebben ‘m gebundeld als e-book:

VersBeton-De-ridder-van-Rotterdam-3360-1880

Lees meer

De Ridder van Rotterdam: download de serie als e-book

Lees hier het complete verhaal over de Ridder van Rotterdam van Daphne Huisden - in pdf.

4. Mentale struggles

Waar de een sociale isolatie lekker rustig vindt, is het voor anderen een mentale struggle om nauwelijks sociale contacten te hebben en alleen thuis te zijn. Afgelopen zomer spraken we creatieve duizendpoot Meryem Slimani onder meer over mentale gezondheid, terwijl we een wandeling maakten door het Oude Westen. “Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein was tijdens mijn depressie een van de weinige plekken waar ik wél heen durfde.”

DSC8979

Lees meer

Meryem Slimani: “Mensen die nu in het Oude Westen komen wonen, wilden er vroeger niet dood gevonden worden”

Interviewserie over de persoonlijke geschiedenis van markante Rotterdammers in hun wijk

5. Klaarstaan voor elkaar

Als je het zoveelste nieuwsbericht leest over een ruzie om het laatste pak wc-papier, dreig je misschien in het egoïsme van Rotterdammers te gaan geloven. Lees als antidote dit artikel over de vrijwilligers van Groenten Zonder Grenzen, die elke week belangenloos voor dertig tot veertig Rotterdammers koken met overgebleven producten van de markt:

FLB_20191218_O8A0550

Lees meer

Ons Kent Ons: dineren bij Groenten Zonder Grenzen

Basia schoof aan bij het wekelijkse gratis diner tegen eenzaamheid en voedselverspilling.

6. Game on!

Als je tijd en zin hebt om te gamen, speel dan de baas van de Haven in onze game ‘De Groene Havenbaas’, of bouw jouw ideale versie van Rotterdam in ‘De Bouwende Macht’. 

7. Flora en fauna

Toch even naar buiten voor een frisse neus? Verdiep je, voor je een wandeling maakt, in de Rotterdamse stadsnatuur. Weet je bijvoorbeeld waarom stadsduiven zo vaak pootjes missen? Of wat het gevaarlijkste roofdier van Rotterdam is? Of waarom ratten eigenlijk trouwe vrienden van ons Rotterdammers zijn? Lees hier de columnserie van stadsecoloog André de Baerdemaeker over de bijzondere flora en fauna die de stad rijk is:

duifversbeton1

Lees meer

Andere Rotterdammers: De strompelende stadsduif

Stadsecoloog André de Baerdemaker vertelt: wat is dat toch met die strompelende duiven?

Bonus: zelf wat schrijven?

Tot slot: heb jij een visie op de ontwikkelingen in Rotterdam die gehoord moet worden? We staan altijd – en zeker nu – open voor gastbijdragen of opinies. Mail je opinie (400-800 woorden) of een korte opzet van je opiniestuk naar info@versbeton.nl (hier lees je meer richtlijnen). 

Vers Beton en corona

Ook nu het openbare leven in Rotterdam grotendeels stil ligt door het coronavirus, gaat Vers Beton door met het publiceren van geplande artikelen. Als tijdschrift voor de harddenkende Rotterdammer blijven we reflecteren op de stad. En ook afleiding is soms nodig. Wil je onafhankelijke lokale journalistiek steunen in deze tijden? Word supporter!

De redactie van Vers Beton werkt thuis. Voor ons verandert er in dat opzicht niet veel. Het is niet ideaal om een interview te doen via de telefoon, maar het kán. We vinden het wel onverantwoord om fotografen nu de straat op te sturen voor een reportage. Tegelijkertijd zien zzp’ers nu al genoeg inkomsten wegvallen, daarom proberen we voor hen toch een oplossing te verzinnen. Lees ook: 13 manieren om ondernemers te steunen in tijden van corona.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep (1989) is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. willemijn@versbeton.nl

Profiel-pagina
Avatar-Roozeboos

Anne Roos Kleiss

Illustrator

Anne Roos Kleiss is een illustrator die altijd op zoek is naar de poëzie in de wereld om haar heen. Haar werk kenmerkt zich door een lieflijke, verhalende stijl met veel oog voor detail. Inspiratie haalt ze onder andere uit kleine geluksmomenten, oude folklore verhalen en haar eigen jeugdherinneringen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.