Voor de harddenkende Rotterdammer
versbeton_politiek-20mrt2020-07
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Het Songfestival is afgeblazen, de gemeenteraad gesloten, Rotterdammers kunnen weken niet naar het café of de markt, en financiële steun voor noodlijdende zzp’ers: onder druk van de coronacrisis wordt alles wat vanzelfsprekend leek vloeibaar. 

Nu staat de Rotterdamse gemeenteraad staat niet bekend als een gemoedelijke praatclub. Het gaat er vaak hard aan toe. Maar de hoogspanning waaronder het openbaar bestuur op dit moment staat, maakt raadspolitiek relatief. Het gaat er vrij eensgezind aan toe. 

Diensten als de GGD, de vuilverwerking en de politie moeten blijven draaien. Ook de staatssteun voor zzp’ers en ondernemers die hun inkomen zien verdampen, komt op het bordje van de gemeente. De maandelijkse ondersteuning van maximaal 1.500 euro geldt als bijzondere bijstand, en dus kloppen straks tienduizenden zzp’ers aan bij Richard Moti (PvdA), wethouder werk en inkomen.

Zelfbeheersing

Wat doe je in zo’n situatie als raadslid, verkozen als controleur van de macht? Ik bel erover met VVD-raadslid-Tim Versnel. “De afgelopen twee jaar ging het er nogal ruig aan toe in de raad”, zegt hij. “Deze crisis vraagt een andere houding, want iedereen voelt aan dat er nu beslissingen moeten worden genomen waarvoor het straks misschien te laat is.”

“De gemeenteraad moet nu een zekere zelfbeheersing aan de dag leggen”

Daar kan de Tweede Kamer wat van leren. De premier en vier ministers die de crisis het hoofd proberen te bieden moesten deze week tien uur lang Kamervragen beantwoorden. 50Plus begon over ochtendgymnastiek bij Omroep MAX. Minister Bruno Bruins zakte tijdens het zoveelste spervuur van Wilders door zijn benen en trad een dag later af.

“De gemeenteraad moet nu een zekere zelfbeheersing aan de dag leggen”, zegt Tim Versnel over de situatie in Rotterdam. “De mensen die met onze raadsvragen aan de slag moeten, zijn dezelfde mensen die ook de aanvragen van zzp’ers moeten verwerken en die ervoor zorgen dat GGD blijft functioneren.” 

Dat besef leeft zelfs bij de lokale PVV. Toen raadslid Maurice Meeuwissen woensdag raadsvragen indiende over de “psychosociale effecten van de corona-lockdown”, vermeldde hij erbij dat de vragen vooral een “suggestie” waren. Beantwoording was “niet per se noodzakelijk”.

Wantrouwen

Dat neemt overigens niet weg dat diezelfde Meeuwissen via sociale media vrolijk meedoet aan het opstoken van het wantrouwen over de crisisaanpak. Onder vermelding van #LOCKDOWN en #CoronaOntkenners voegt hij zich bij de critici die vinden dat het regeringsbeleid niet ver genoeg gaat. Onder hen Wilders en Baudet in de Tweede Kamer. Je hoorde al gekscherend dat Nederland tijdens het WK 17 miljoen coaches heeft, en tijdens deze coronacrisis 17 miljoen virologen.

Nu is het natuurlijk zo dat ingrijpende maatregelen en de onzekere uitkomsten daarvan doodeng zijn. Het siert een samenleving dat die niet alles voor zoete koek neemt. Of, zoals Leefbaar-voorzitter  Ronald Buijt het op Twitter schreef: “Eens met iedereen die oproept tot eensgezindheid. Dat wil niet zeggen dat mensen geen kritische kanttekeningen meer mogen plaatsen. Speel alleen niet op de man en besef dat niemand deze grootste hel sinds WO2 heeft gewild.”

Toch heeft het er alle schijn van dat de culture wars1 zich heeft verplaatst van zwarte Piet naar microbiologie. In dat licht een luistertip voor tijdens deze lockdown. In de politieke podcast van Stuk Rood Vlees ging het over vertrouwen in de politiek. Je leest vaak dat dit afneemt, maar onderzoek toont aan dat dit best meevalt, leerde ik. 

Wantrouwen daarentegen, is wel een politieke factor geworden. Een factor die stemgedrag beïnvloedt. Wantrouwen tegen instituties, tegen beleid. Ofwel: kritiek op de aanpak die het RIVM adviseert is dan niet zozeer kritiek op die aanpak zelf. Het is kritiek op dat waar het RIVM voor staat: een wetenschappelijk instituut, een deel van de overheid, etc.

Vastgoed kopen

Als gezegd leidt de coronacrisis tot ongekende staatsingrepen – zowel in regelgeving als in financiële steun. Wat dat betreft hebben beleidsmakers geleerd van de crisis waar we vanaf 2008 in verzeild raakten. Trage reacties maakten de problemen toen alleen maar erger. Nu kondigde Minister van Financiën Wopke Hoekstra aan desnoods 90 miljard in de economie te pompen. De Europese Centrale Bank zegde een noodfonds van 750 miljard toe. In een paar dagen verdween zo het taboe op schulden maken door de overheid.

De overheid die weer wat steviger in de bestuurdersstoel gaat zitten. Hoe zou dat er op  gemeenteniveau uit kunnen zien? GroenLinks zou graag zien dat Rotterdam nadenkt over een “huurverlof” voor mensen die ineens zonder werk zitten. Ook sprak ik deze week met PvdA-raadslid Dennis Tak over de gemeente als vastgoedeigenaar. Dit naar aanleiding van het nieuws dat de beruchte vastgoedboer Marcan Vastgoed daags na sluiting van de horeca zijn huurders de duimschroeven aandraaide. 

Direct nadat bekend was geworden dat de overheid ondernemers te hulp zou schieten om massafaillissementen voor te zijn, liet een advocaat van Marcan Vastgoed aan haar huurders weten dat ze binnen twee dagen schriftelijk moesten bevestigen dat ze de huur zouden overmaken. “Doet u dit niet, dan zal er een boete worden opgelegd en zullen de nodige rechtsmaatregelen jegens u worden genomen”, schreef hij. 

Heftig, in een tijd waarin zelfs banken naar manieren zoeken om huiseigenaren uitstel te geven van hypotheekbetalingen.

“Vastgoed opkopen kan voor de gemeente een manier zijn om ondernemers in problemen te ondersteunen”

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Volgens Tak mag de lokale overheid stevig optreden tegen een verhuurder als Marcan: “lk vind dat de gemeente hun panden zou mogen kopen. In goede tijden knijpen ze dit soort vastgoedbazen de ondernemers uit, en ook nu laten ze zich van hun slechtste kant zien. Voor dat soort partijen is in Rotterdam geen plaats.”

Vastgoed opkopen zou volgens hem een manier kunnen zijn om ondernemers in problemen te ondersteunen. Bovendien, zegt Tak, “kan de overheid uitstekend vastgoed beheren, ook als er geen huur binnenkomt.” Volgens Tak, die naast raadslid werkzaam is in de bankensector, zou de gemeente ervan moeten profiteren dat ze tegen negatieve rentes kan lenen. 

Wie weet waar dit op uitloopt. Want Rotterdam deinst er doorgaans niet voor terug om vastgoed op te kopen. Op Zuid is het, in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, vaste prik. En wie herinnert zich nog de beruchte huisbaas Cees Engel? Die had het zo bont gemaakt dat hij door de gemeente voor miljoenen werd uitgekocht (waarna hij zijn praktijken voortzette op een Brabantse camping). 

Crises zijn momenten waarop mores veranderen en taboes verdwijnen. Dat is de afgelopen week al wel gebleken: het taboe op staatsschuld verdween, we zijn bereid fundamentele vrijheden tijdelijk op te geven. Meer overheid en minder markt, dus. Wat kan dat nog meer teweegbrengen in Rotterdam?

Vers Beton en corona

Ook nu het openbare leven in Rotterdam grotendeels stil ligt door het coronavirus, gaat Vers Beton door met het publiceren van geplande artikelen. Als tijdschrift voor de harddenkende Rotterdammer blijven we reflecteren op de stad. En ook afleiding is soms nodig. Wil je onafhankelijke lokale journalistiek steunen in deze tijden? Word supporter!

De redactie van Vers Beton werkt thuis. Voor ons verandert er in dat opzicht niet veel. Het is niet ideaal om een interview te doen via de telefoon, maar het kán. We vinden het wel onverantwoord om fotografen nu de straat op te sturen voor een reportage. Tegelijkertijd zien zzp’ers nu al genoeg inkomsten wegvallen, daarom proberen we voor hen toch een oplossing te verzinnen. Lees ook: 13 manieren om ondernemers te steunen in tijden van corona.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. Cultuuroorlog is het culturele conflict tussen sociale groepen: de strijd om dominantie van hun waarden, overtuigingen en praktijken in de maatschappij. Het verwijst gewoonlijk naar de hot topics waarover maatschappelijke meningsverschillen bestaan en polarisatie heerst. ↩︎
Guido van Eijck

Guido van Eijck

Guido van Eijck (1987) is freelance journalist. Zijn stukken verschenen in onder meer De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Voor Vers Beton schrijft hij elke maand een analyse over de Rotterdamse politiek.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.