Voor de harddenkende Rotterdammer
Ver-Beton—Elzeline-Kooy—Column-Christine-Bosch
Beeld door: beeld: Elzeline Kooy

Het hele verhaal eindigde ermee dat iemand me de mond snoerde met de epische woorden ok boomer. Die had ik niet zien aankomen. Ik ben zesendertig, dus technisch gezien een millennial. Sterker nog, ik had eigenlijk mijn mede-millennials en Gen Z’ers aan mijn kant verwacht, geëngageerd als die/wij zijn. Maar hier was ik blijkbaar te ver gegaan. Had ik al verteld dat ik op een reclame van een online-gigant aan het reageren was? Mijn geriatrische mening was simpel: weet waar je koopt. Oei.

In Rotterdam gaan we naar de winkels waar we al eeuwen heen gaan. Of naar de winkels waar de massa heen gaat. Of naar wat hip en nieuw is. Of, sinds een decennium, bestellen we online. Op Zuid verdwenen er eind twintigste eeuw al veel winkels, maar inmiddels zijn in de hele stad winkelstraten veranderd in treurige kettingen van leegstand, belwinkels en kappers. (Hoeveel kun je er daarvan nodig hebben?)

Bij dat eerste is werkelijk niemand gebaat. En persoonlijk heb ik er van het tweede geen één nodig (want: internet) en van het derde één per paar maanden. Ben ik de minderheid buiten een bubbel van belwinkelende knipbeurtverslaafden?

Oké, als je baardhaar elke ochtend de kop opsteekt en je wilt dat door een professional laten verhelpen, ga je vaker naar de kapper dan ik. En als je met familie in het buitenland wilt bellen, geen geld hebt voor een computer of internet, of houdt enorm van extreem verlichte ruimtes, dan zul je weleens een belwinkel bezoeken. Maar echt, zijn er écht zoveel nodig? Ze lijken altijd leeg. Hashtag witwaspraktijken.

Maar, ik dwaal af. Het gaat niet zo goed met de winkelstraat. Niet alleen in Rotterdam, overal. Maar er zijn nog steeds héle prachtige winkels verspreid over onze stad. En ik ben soms bang dat dat over een paar jaar niet meer zo zal zijn. Niet alleen omdat ik zelf een winkel heb. Nee, vooral: wat is een wereld waar alles vanuit distributiecentra verhandeld wordt? Waar je nooit kunt ruiken voor je koopt, stof voelen en passen, bladeren en snuffelen?

Wat is een wereld waar alles vanuit distributiecentra verhandeld wordt, waar je nooit kunt ruiken, voelen, bladeren?

We kopen met z’n allen veel online, vaak met goede reden. Bijvoorbeeld omdat we chronisch ziek of vermoeid zijn, geen tijd hebben om naar een winkel te gaan, of omdat wat we willen kopen heel specifiek is en dus niet in de buurt te koop. Soms kopen we in webshops omdat we het gewend zijn: we denken er niet bij na. Soms zijn we lui.

Maar bijna nooit, zou ik durven beweren, overwegen we bewust of we met onze aankoop een verschil willen maken in de wereld. Toch hebben onze acties effect. En dat wil je misschien niet horen – net als dat je het milieu belast door te vliegen, of een dier dood maakt met je hamburger. Door niet te kopen in een fysieke winkel, verdwijnt die winkel. Echt waar.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Misschien denk je nu: maar moet ík dit doen? Ligt de verantwoordelijkheid niet net zo goed bij de andere consumenten, bij de overheid, bij de gemeente? Natuurlijk, die kunnen allemaal meehelpen. Maar uiteindelijk ben je een radertje in een geheel dat in beweging gaat of vastloopt. Zeggen dat de anderen eerst maar moeten draaien voordat je meedoet, dat is flauw. En dom.

Verantwoordelijkheid, heet dat. Hand in eigen boezem steken. En dat is flink irritant, ik weet het. Als jij bij Primark of H&M koopt ben je goedkoop uit, en misschien is dat onvermijdelijk.  Alleen jij weet of je echt de tijd hebt, of de energie, het geld, de wens een kledingstuk vaker dan één keer te dragen, om het toch ergens anders te kopen. Zoals bij de kringloop – of een winkel met kleding die niet door mishandelde kinderen in elkaar is gezet en geen chemische afvalstoffen in een ander werelddeel achterlaat.

Of ben je wél in staat een andere keuze te maken met je geld, in staat iets anders in gang te zetten?

Misschien is dit voor jou even niet anders. Of – en wees daarin eerlijk – ben je wél in staat een andere keuze te maken met je geld? Ben je in staat iets anders in gang te zetten? Als jij je kleding, bloemen, boeken (ja, ik heb aandelen) online blijft kopen, vraag je dan af of het gemak de consequenties waard zijn: dat je over een paar jaar nergens meer een winkel kunt vinden die zoiets in een pand voor je uitstalt. Een winkel waar je gewoon kunt binnenlopen om je te laten verrassen door de dingen die je zelf niet zou hebben bedacht.

De verantwoordelijkheid daarvoor bij de andere consumenten leggen, lijkt me eerlijk gezegd geen waterdicht plan. No offense, andere consumenten, maar de stad heeft jóu nodig.

Ver-Beton—Elzeline-Kooy—Column-Christine-Bosch

Lees meer

Ik ben een hypocriete kapitalist

In deze column kijkt Eelkje Christine Bosch kritisch naar zichzelf als huizenbezitter.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Poetsclub special 2019 snaaks kleur Fred Ernst

Eelkje Christine Bosch

Eelkje Christine Bosch heeft samen met haar man Folco een boekhandel op Katendrecht. Ook al weet ze dat er al genoeg briljante boeken zijn, ze kan het toch niet laten om zelf te schrijven. Het begon ooit met artikelen en verhalen, intussen schrijft ze vooral poëzie en vind je haar zo nu en dan op een Rotterdams podium.

Profiel-pagina
logodriehonderdduizendtweetien

Elzeline Kooy

Illustrator

Elzeline Kooy (Rotterdam) studeerde in 2013 af als illustrator aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 behaalde ze haar master aan Sint-Lukas (kunsthumaniora) in Brussel. Momenteel werkt ze als freelance illustrator voor onder andere magazines en online platforms, met specialisatie in beeldverhaal.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.