Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Bron: beeld: www.youtube.com

Het is wetenschappelijk beproefd, gedragsverandering door ‘nudges’, ofwel mensen een duwtje in de goede richting geven. Werkt dat ook om het afvalprobleem tegen te gaan? Hoogleraar Robert Dur heeft twee theorieën die licht werpen op deze vraag. Enerzijds de neoklassieke theorie: de overheid moet niet te veel ingrijpen, want bij elke stap die de overheid neemt, nemen bedrijven en burgers een stapje terug. Vaak schoonmaken maakt volgens dit idee luie burgers. “Deze theorie is populair bij wethouder Wijbenga”, aldus Dur.

Het tegengestelde beweren theorieën uit de psychologie en gedragseconomie: vaak schoonmaken is juist goed, want vuil trekt vuil aan. Dur voegt daarbij zijn eigen onderzoek van tien jaar geleden naar afval ‘bijplaatsen’ in de Tarwewijk, dat hij deed in samenwerking met Gemeente Rotterdam. Toen werkten ze ook al met nudges, zoals koelkastmagneten met alle afvalregels. “Sommige nudges hielpen wel iets, maar met slechts 10 procent.”

Dur concludeert: “In tegenstelling tot wat onze wethouder denkt, leidt minder schoonmaken tot meer vuil.” Maar hij voegt er gelijk aan toe: “Wat 10 jaar geleden gold hoeft nu niet meer zo te zijn en de Tarwewijk staat niet voor geheel Rotterdam.”

Hij roept daarom op tot nieuwe experimenten voor een pragmatisch beleid, op maat gemaakt voor elke wijk. “En geen politiek theater. Vooral nu de verkiezingen nog even op zich laten wachten: samenwerken aan een schoon Rotterdam.”

De volgende Talkshow Studio Erasmus is op 24 maart. Stadssocioloog Linda Zuijderwijk geeft dan het Vers Beton-minicollege over het sisverbod. Locatie: Theater Rotterdam, Schouwburg. Inloop: 20.00 uur. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.