Voor de harddenkende Rotterdammer
IMG_2470-min
Beeld door: beeld: Minke Themans

Het ‘kamp’ (zo wordt het recreatieoord Hoek van Holland van oudsher genoemd) lijkt verlaten, vogels fluiten vrolijk en de wind waait door de straten. Ons huisjespark is net geopend na de winter. Er zijn nog niet zo veel mensen, maar de mensen die de rust en ruimte fijn vinden en de drukte van de stad ontlopen zijn er elk jaar vroeg bij. 

Ook hier is het coronavirus het gesprek van de dag. Buren weten elkaar te vinden en spreken met elkaar over de heg – precies de juiste afstand – over de laatste stand van zaken. Boodschapjes worden voor de deur achtergelaten en kinderen – niet meer dan twee of drie tegelijk – spelen een uurtje ‘s ochtends en ‘s middags buiten onder begeleiding van een ouder. Zo kan de één nog even een boodschap doen, de ander een Zoom-vergadering bijwonen of werk afmaken. De dag glijdt voorbij en zo hebben de ‘kampbewoners’ het gevoel samen veilig te zijn.

Warm bad

Voor mij als alleenstaande moeder is dit een warm bad. Ik voel mij niet geïsoleerd, zoals dat in de stad wel het geval is. Hier kan ik nu nog met mijn zoontje van 7 naar buiten om uit te waaien en te spelen. Elk huisje heeft een eigen tuin. Iedereen heeft zijn dagelijkse routine gevonden, de wereld draait hier door. Ondanks de onzekerheid die heerst, is hier rust en dat doet de mens goed. Want over de gevolgen van deze crisis wil ik nu nog niet nadenken.

Toch heeft de gemeente beslist om de camping en het recreatieoord dicht te gooien. We hebben afgelopen vrijdagmiddag een brief gekregen en moesten zaterdag voor 17:00 uur weg zijn. Dit is een rare actie, zo snel je huis verlaten. Het is daarbij goed om te weten dat de bewoners eigenaars zijn van de huisjes en iedereen compleet onafhankelijk van elkaar opereert. We kunnen ons allemaal voorstellen dat de naburige camping wel dicht gaat. Maar er zijn op dit kamp geen gemeenschappelijke ruimtes waar men gebruik van maakt en elkaar onvermijdelijk tegenkomt.

Netjes op je eigen erf

De onderbouwing om het kamp te sluiten is heel dun en bestaat uit twee punten. Enerzijds: stromen bezoekers. “Met de lente in aantocht en de sluiting van andere recreatiemogelijkheden wordt een grote toestroom verwacht van recreanten naar Hoek van Holland. Deze mensen komen uit het hele land, en kunnen elkaar besmetten.” 

Volgens het huishoudelijk reglement moet de afstand tussen de huisjes minimaal 3 meter bedragen en een huisje moet 1.5 meter van de erfafscheiding staan. Zolang iedereen netjes op zijn eigen erf blijft is social distancing dus geen probleem, zelfs als alle bewoners naar het kamp zouden komen.

Het gaat hier, net zo goed als elders in het land, vooral om het naleven van de regels. Op het kamp is een sterke gemeenschapszin: er wordt met elkaar discussie gevoerd en er worden oplossingen aangedragen om de regels hanteerbaar te maken voor jong en oud. Bezoekers zijn gemakkelijk te weren met tijdelijke ‘verboden toegang voor onbevoegden’-borden.

Veiligere plek

Dan het andere argument: onderbezetting. “De gemeente draagt verantwoordelijkheid voor het geval zich een calamiteit voordoet, zoals een brand, een ongeval, etc. Acuut probleem dat zich nu voordoet is dat de personele inzet zeer beperkt is door de beperkende maatregelen van de Rijksoverheid met betrekking tot werken. Hierdoor is het op dit moment lastig is om een goede personele bezetting te kunnen garanderen. Dat betekent dat we de veiligheid van de recreanten in geval van een calamiteit of onvoorziene omstandigheid niet meer kunnen waarborgen. Na uitvoerig (spoed)beraad zijn wij daarom tot de conclusie gekomen, dat het geopend houden van het oord tijdens deze crisis onverantwoorde risico’s met zich meebrengt.” 

Op dit moment heerst er een pandemie. Vanuit dat perspectief is het kamp de veiligste plek om nu te zijn. We zijn er met een kleine groep bewoners en helpen elkaar door deze crisis heen. Wat is een veiligere plek om te verblijven: een huisje op een huisjespark waar er minimaal drie meter tussen elk huisje ligt, je elkaar van afstand kan begroeten en een klein praatje over de heg kan houden? Of een portiekflat in de stad, waar je elkaar tegenkomt op de gang en dezelfde trap of lift gebruikt, waar ouderen en zieken opgesloten in hun huis zitten en in een isolement raken?

Vergeet niet: wij zijn een zelfstandig draaiend park, als de slagboom open blijft staan, hebben wij geen receptie of bewaking nodig. Dit is vergelijkbaar met een woonwijk.

Andere parken blijven open

De onderbezetting is geen obstakel: een calamiteit kunnen we indien nodig met elkaar oplossen. Daarvoor is geen extra personeel van de gemeente nodig. Iedereen heeft een mobiele telefoon en kan elkaar op de hoogte houden. Op dit moment is het hier heel overzichtelijk. Het kamp zelf is overigens ook veiliger als er mensen aanwezig zijn om op de lege huisjes te letten.

Er is ons medegedeeld dat alle parken in Nederland dicht moeten – zo ook recreatieoord Hoek van Holland – en dat dit van bovenaf beslist is en dat de gemeente er niets aan kan doen. Dit klopt volgens onze informatie niet.

In Westvoorne heeft de parkeigenaar van de camping aan de kust aan alle staanplaatshouders een mail gestuurd dat ze mogen overnachten op het park. Het park Vlugtenburg in ’s Gravenzande blijft open. Volkstuincomplexen in Rotterdam – waar ook slaapmogelijkheden zijn – blijken open te zijn. Zelfs Roompotparken en Landalparken sluiten de deuren niet, je kunt je reservering niet eens annuleren! Wat maakt Hoek van Holland de uitzondering?

Wat we kunnen doen om te zorgen dat het virus zich zo min mogelijk verspreidt, is juist ruimte creëren en gebruikmaken van de ruimte die we hebben. Het interview van Tegenlicht met viroloog Ron Fouchier benadrukt onze visie.1 Door mensen vrij te laten of zelfs aan te moedigen om in hun buitenhuis te gaan zitten, zijn we per saldo minder dicht bij elkaar in de buurt, maar is er nog wel sociale controle. Op deze manier haal je ook de angel uit drukbevolkte gebieden waar de spanningen vanwege de angst hoog oplopen.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Mond gesnoerd

Je kunt uiteraard als maatregel opleggen dat eigenaren hun huisjes niet meer meer mogen verhuren. Dat mensen er voor kiezen om wel of niet op het kamp te zijn in hun eigen huisje, maar zich niet continu verplaatsen tussen het kamp en werk of ander huis. Voorlopig geen bezoekers uit te nodigen. Wij denken bovendien dat kampbewoners de gemeente op een adequate manier kunnen ondersteunen door taken, die zij niet meer kan uitvoeren in verband met onderbezetting, vrijwillig op zich nemen voor zo lang als dit nodig is. We hebben dit gepolst en er zijn veel mensen bereid hun steentje bij te dragen. 

Maar onze alternatieven zijn niet welkom. We worden de mond gesnoerd met bedreigingen over onteigeningen: “Morgen voor 17.00 uur dient u het kamp te hebben verlaten anders komt de politie u eraf halen!” Mensen binnen 24 uur uit hun huis zetten en bedreigen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat burgemeester Aboutaleb dit soort beslissingen met zulke drogredenen neemt. 

Zoals koning Willem-Alexander vorige week terecht opmerkte2 in zijn toespraak: het coronavirus kunnen wij niet tegenhouden, het ‘eenzaamheidsvirus’ wel. Op het huisjespark ziet men elkaar over de heg of aan de andere kant van het veld. Want door even naar elkaar te zwaaien laat je elkaar weten dat je er nog bent. Dat het goed met je gaat en dat je hoopt dat het met de ander ook zo is. 

 

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

 1. Bekijk hier de Tegenlicht-aflevering Virus van morgen. ↩︎
 2. Bekijk hier de toespraak van koning Willem-Alexander ↩︎
IMG_4828ZW

Minke Themans

Minke Themans (Rotterdam, 1972) is redactioneel ontwerper. Ze ontwerpt tentoonstellingen en boeken voor uitgeverijen, architecten, stedenbouwers, beleidsmakers, diverse musea en kunstenaars. Daarnaast werkt zij als communicator voor Veldacademie.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Minke Themans
  Minke Themans

  “Camping dicht, maar verblijf in stacaravan mag wel: ‘Het is een chaos'”

  Iedere regio neemt zijn eigen besluit waardoor de regels in het hele land verschillen, dit leidt tot chaos. Geert Dijks, Hiswa-Recron-directeur, pleit voor meer maatwerk. Vooral het sluiten van complete vakantieparken is volgens hem onnodig. Mensen zitten daar volgens hem al geïsoleerd. “Je moet je voorstellen dat daar juist nu veel mensen zitten die bijvoorbeeld in quarantaine zijn gegaan”.

  Lees het artikel op NOS. https://nos.nl/l/2328583

 2. Profielbeeld van Lotte Bovi
  Lotte Bovi

  Het vreemde is dat tot sluiting is besloten nog voordat de nieuwe maatregelen van kracht werden. In die nieuwe regels staat dat als een park zich niet aan de regels houdt -1.5 meter afstand- het gesloten kan worden.
  Hoe kan het dat het management niet heeft gekozen voor handhaving in plaats van een rigoureuze sluiting ? De huidige richtlijnen zijn eenvoudig te handhaven met borden, aanwijzingen en aanpassingen in leefwijzen.
  Sommige ouderen worden nu echt enorm benadeeld wat slecht is voor hun mentale en fysieke gezondheid. Waarom doet de gemeente dat haar oudere inwoners aan?

 3. Profielbeeld van George van Gent
  George van Gent

  Verbieden om te verhuren, camping dichthouden, nog wat beheer maatregelen en afspraken (bijv over doorgang bij smalle toegangen, schoonhouden e.d.) en winkel openen, lijkt mij een goede oplossing.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.